Κυβέλη Καστοριάδη

Δύο μοναδικές μουσικές παραστάσεις unplugged της Κυβέλης Καστοριάδη και του Ορέστη Καλαμπαλίκη. Με σταθμούς-ορόσημα γνωστά τραγούδια των: Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Αγγελάκα, Leonard Cohen, Bob Dylan, Kurt Weill, Serge Gainsbourg, Boris Vian κ.ά.
Η Κυβέλη Καστοριάδη -κόρη του Κορνήλιου Καστοριάδη- μεγάλωσε και ζει στο Παρίσι. Διατηρεί όμως μια αδιάλειπτη και βαθιά σχέση με την ελληνική μουσική. Γι’ αυτό και η πρώτη της δισκογραφική παραγωγή εκδίδεται στην Ελλάδα από την Μικρή Άρκτο, με τίτλο «Sous le ciel de Paris» κι από την Ελλάδα απευθύνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, η ίδια επέλεξε συμμέτοχοι και συμπρωταγωνιστές της σ’ αυτό το ταξίδι, να είναι δύο κορυφαίοι Έλληνες σολίστες, η Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και ο Ηρακλής Βαβάτσικας στο ακορντεόν. Στην Ελλάδα βρίσκεται ξανά με αφορμή την ηχογράφηση του δεύτερου cd, που πρόκειται να εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο μέχρι το καλοκαίρι, με συνοδοιπόρο αυτή τη φορά τον Ορέστη Καλαμπαλίκη στη κιθάρα. Μια αίσθηση της νέας της δισκογραφικής δουλειάς θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε δύο μοναδικές παραστάσεις σε ένα χώρο ιδιαίτερο
Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στις 9μ.μ., στο
Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, 5ος όροφος). Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, απαραίτητες οι κρατήσεις λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας: 210 7610616, 6985 933290, 6977 626168.

 

Θανάσης Δρίτσας

 

O Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον διευθυντή Καρδιολογίας στο Ωνάσειο και μουσικό Θανάση Δρίτσα με θέμα «Η μουσική θεραπεία: από τον αυλό του Πάνα στο φως της μοντέρνας τομογραφίας». Θα προβληθούν βίντεο που έχει κάνει η εικαστικός Μαίρη Σάββα με υπόβαθρο την μουσική του Θανάση Δρίτσα, ενώ ο σπουδαίος καρδιολόγος και μουσικός, θα παίξει και θα τραγουδήσει στο πιάνο μερικά έργα του.
Ο Θανάσης Δρίτσας είναι πρωτοπόρος στις κλινικές εφαρμογές και την έρευνα στο αντικείμενο των εφαρμογών της μουσικής στην ιατρική και δημιουργός της ομάδας εργασίας Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας & Ποιότητας Ζωής της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συγχρόνως έχει στο ενεργητικό του ένα πλούσιο και αξιόλογο συνθετικό και συγγραφικό έργο. Συνθέσεις του έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους: «String Images» (Musica Viva 2002), «Υδατογραφίες» (Protasis Music 2004), «Δύο μουσικά παραμύθια» (Lyra 2005), «Μορφέας» - Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (Info Health 2004), «Θεραπευτικοί ήχοι απ’ όλο τον κόσμο» (εκδ. Ελευθεροτυπία/Ε-Ιατρικά 2004), CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο «Στην άκρη των παραμυθιών», τραγούδια και εύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (Protasis Music 2008), CD Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (Protasis Music 2015). Επίσης, είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (Info Health 2003), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008), Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009), Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010).
Σχετικά ο ίδιος έχει γράψει: Οι περισσότεροι νευροεπιστήμονες συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η μουσική αντίληψη και η μουσική έκφραση αποτελούν ξεχωριστό γνώρισμα του ανθρώπινου είδους, το οποίο βοήθησε ουσιαστικά και στην εξέλιξη του είδους. Αυτό αποτελεί και μια δικαίωση της αρχαίας ελληνικής σοφίας σήμερα (Πλάτων, Αριστοτέλης, Ιπποκράτης) που πίστευε στον ιερό ρόλο και τη θεραπευτική αξία της μουσικής. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε συστηματικά μουσική στα Αρχαία Ασκληπιεία. Μέσα από τη μουσική ο γιατρός απευθύνεται και θεραπεύει τον ασθενή ως «πρόσωπο» και κρατά πάλι στα χέρια την Ορφική λύρα όπως και οι αρχαίοι γιατροί.
Εξάλλου, ο Ορφέας όπως και ο Απόλλων είναι σύμβολα ιατρών και μουσικών που επιστρατεύουν τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής.
Μαζί τους θα είναι: ο μουσικός Νίκος Ξανθούλης με την αρχαία λύρα του και η υψίφωνος Αθηνά Δημητρακοπούλου.
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 6μ.μ., στον πολυχώρο Ιανός. Είσοδος ελεύθερη.


 

Mουσικό σύνολο Ιωνία

 

Ενα ταξίδι με το Σύνολο Ιωνία στα μονοπάτια της παράδοσης, από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία μας υπόσχονται ο Χρόνης Αηδονίδης, στον οποίο είναι άλλωστε αφιερωμένη η βραδιά, και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Ο μεγάλος βάρδος της ελληνικής παράδοσης και η γνωστή ερμηνεύτρια ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες του Μπάμπη Τσέρτου, της Νάντιας Καραγιάννη και του Βασίλη Αγροκώστα. Μαζί τους, η Ορχήστρα και η Χορωδία Ιωνία. Λαμβάνουν επίσης μέρος οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Π.Τ.Χ. Νέας Ιωνίας, η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Θωμοπούλου.
Οι αυλές των μικρών σπιτιών με τις κεραμοσκεπές μυρίζουν ακόμα βασιλικό, το άρωμα του τσίπουρου πλανιέται στον αέρα, ήχοι από το παρελθόν ακούγονται στους δρόμους. Η προσφυγική Νέα Ιωνία Βόλου έχει δώσει ζωή σε νέους μουσικούς και σχήματα με υψηλό επίπεδο τεχνικής και ερμηνείας στην παραδοσιακή μουσική.
Το Σύνολο Ιωνία δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια, με πρωτοβουλία του Νεκτάριου Δεμελή, καλλιτεχνικού διευθυντή του σχήματος. Απαρτίζεται από δύο ορχήστρες και δύο χορωδίες (παιδική και ενηλίκων) και από σχολή εκμάθησης παραδοσιακής μουσικής. Μαέστρος των χορωδιών είναι η Κορνηλία Φραγκογιάννη.
Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και του Συλλόγου Ιωνία και εντάσσεται στη Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμές εισιτηρίων: 9, 15, 22 και 30 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ, πολύτεκνοι, 65+: 8 ευρώ.

 

Αργύρης Μπακιρτζής
& String Theory Ensemble

Μια ξεχωριστή συναυλία με μια ανθολογία των παραστάσεων του συγκροτήματος «Ένας παράξενος κόσμος» και «Cheap: low quality - high fun». Πολωνέζες του Σοπέν δίπλα σε βαλκανικές μουσικές, συνθέσεις του Grieg δίπλα σε fados, τραγούδια της Άπω Ανατολής και τραγούδια από το ρεπερτόριο του Αργύρη Μπακιρτζή και των Χειμερινών Κολυμβητών, καθώς και από απρόσμενες περιοχές της ελληνικής δισκογραφίας. Συμμετέχουν οι: Αργύρης Μπακιρτζής: τραγούδι, αφήγηση, Γιώργος Πατεράκης: concept - ενορχηστρώσεις, πιάνο, Εύη Μάζη: φλάουτο, τραγούδι.
Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, στις 12μ., στο Αίθριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Είσοδος ελεύθερη.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet