Ένας χρόνος πολύπλευρων εκδηλώσεων

Με επίκεντρο τον κινηματογράφο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που διοργανώνει η New Star και οι οποίες θα διαρκέσουν για ολόκληρο το 2017. Μια συνοπτική παρουσίαση του κινηματογραφικού προγράμματος, το οποίο αποτελεί και τον κορμό των εκδηλώσεων, κάναμε στο φύλλο της 15ης Ιανουαρίου. Όμως οι εκδηλώσεις είναι πολύπλευρες και περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα πολιτιστικών δράσεων με επίκεντρο πάντα την Επανάσταση των Μπολσεβίκων η οποία άλλαξε το ρου της Ιστορίας. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει προγραμματιστεί για το επόμενο τρίμηνο.

 

Του Στράτου Κερσανίδη

Θα ξεκινήσουμε από τον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης, ο οποίος προκηρύχτηκε στις 27 Ιανουαρίου και το θέμα του είναι η μεγάλη αυτή ιστορική στιγμή. Τα 30 ποιήματα που θα διακριθούν θα απαγγελθούν σε εορταστική εκδήλωση στον κινηματογράφο Αλκυονίς και θα τυπωθούν σε βιβλίο. Κριτές μερικοί από τους πιο καταξιωμένους ποιητές μας: Κώστας Καναβούρης (πρόεδρος), Γιώργος Μπλάνας, Μαρία Παναγιωτίδου, Χρήστος Ρουμελιωτάκης και Κωστής Τριανταφύλλου. Ο πρώτος θα κερδίσει ένα δεκαήμερο ταξίδι στη Ρωσία και οι δύο επόμενοι από μία ετήσια κάρτα ελευθέρας στους κινηματογράφους Αλκυονίς και Studio.
Επίσης έχει προκηρυχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός ταινίας μικρού μήκους. Οι ταινίες που θα ξεχωρίσουν θα προβληθούν στην Αλκυονίδα ενώ δεκα νικητές, θα κερδίσουν ένα δεκαήμερο ταξίδι στη Ρωσία ο πρώτος και οι υπόλοιποι ετήσιες κάρτες ελευθέρας εισόδου.
Στις 17 και στις 24 Μαρτίου θα προκηρυχθούν πανελλήνιοι διαγωνισμοί ζωγραφικής-σκίτσου και τραγουδιού, αντίστοιχα. Και στους δύο θα βραβευτούν οι δέκα πρώτοι οι οποίοι θα κερδίσουν και τα ανάλογα δώρα.

Συναυλίες και βιβλιοπαρουσίασεις

Στις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Σπύρου Σαμοΐλη, όπου θα παρουσιαστούν τα έργα του συνθέτη «Κραυγή στα πέρατα», σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη και «Βάστα καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη.
Στις 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Οκτώβρης».
Τέλος, στις 13 Μαρτίου, ο συνθέτης Σπύρος Σαμοΐλης θα διευθύνει συναυλία με τίτλο «Στις γειτονιές του κόσμου». Και οι τρεις συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην Αλκυονίδα.
Επίσης στην Αλκυονίδα θα γίνουν και οι βιβλιοπαρουσιάσεις:
Στις 22 Φεβρουαρίου: «Ο πρώτος δάσκαλος» του Τζινγκίζ Αϊτμάτοφ (εκδόσεις Κοροντζή). Θα παρουσιάσει ο εκπαιδευτικός Μπάμπης Μπαλτάς. Θα ακολουθήσει προβολή της ομώνυμης ταινίας του Αντρέι Μιχάλκοφ Κοντσαλόφσκι.
Στις 24 Φεβρουαρίου: «Ο Ραφαηλίδης, ο Οκτώβρης και η Αλκυονίδα», συλλεκτική έκδοση του Αιγόκερου και της New Star. Θα ακολουθήσει προβολή σπάνιου υλικού με το Βασίλη Ραφαηλίδη.
Στη 1 Μαρτίου: «Ο αφέντης» του Μαξίμ Γκόρκι (εκδόσεις Ηριδανός). Θα παρουσιάσει η φιλόλογος Βασιλεία Παπαρήγα. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Η μάνα» του Βσέβολοντ Πουντόβκιν, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γκόρκι.
Στις 15 Μαρτίου: «Πέρα από τους αστέρες» του Σεργκέι Αϊζενστάιν, συλλεκτική έκδοση τοy Αιγόκερου και της New Star. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Αϊζενστάιν «Οκτώβρης».
Στις 22 Μαρτίου: «Ο φουτουρισμός, ο κινηματογράφος και ο Μαγιακόφσκι», συλλκετική έκδοση του Αιγόκερου και της New Star.
Στις 29 Μαρτίου: «Αλεξάντρ Ντοβζένκο: Δεν σκέφτομαι, συναρπάζομαι», συλλεκτική έκδοση της New Star. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας του Ντοβζένκο «Η γη».

Κινηματογραφικές λέσχες

Μια σημαντική πρωτοβουλία της μεγάλης αυτής εκδήλωσης είναι η δημιουργία δύο κινηματογραφικών λεσχών. Η ιδρυτική συνέλευση της πρώτης, με το όνομα «Σεργκέι Αϊζενστάιν», πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου. Η λέσχη αυτή θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις ταινίες μυθοπλασίας, στη σκηνοθεσία και την ηθοποιία.
Η κινηματογραφική λέσχη «Τζίγκα Βερτόφ», η ιδρυτική συνέλευση της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου, θα δώσει βάρος στο ντοκιμαντέρ, τις ταινίες μικρού μήκους και τα κινούμενα σχέδια.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στις 8 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα προβληθεί η ταινία του Μαρκ Ντοσκόι, «Νάντια Κρούπσκαγια» που ο σκηνοθέτης γύρισε το 1974.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτισμός )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet