kovanis

Η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, τα κόμματα έχουν ορίσει τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την προεδρία. Τίποτα, όμως, δεν αποκλείει ότι μπορεί να γίνουν και αλλαγές. Ο υποψήφιος της δεξιάς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φρανσουά Φιγιόν, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Πηνελόπιγκειτ (την αμοιβή της γυναίκας του για τις υπηρεσίες που του προσέφερε στο έργο του) αμφισβητείται έντονα από μεγάλη μερίδα βουλευτών του κόμματός του, όμως ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί…
Από την άλλη πλευρά, μετά την εκλογή του Μπενουά Αμόν από τους σοσιαλιστές, η κατάσταση είναι ρευστή γιατί πληθαίνουν οι κινήσεις και οι πιέσεις για τη συνεργασία των τριών υποψηφίων Μπενουά Αμόν (ΣΚ), Ζαν-Λικ Μελανσόν (Ανυπότακτη Γαλλία) και του Γιανίκ Ζαντό (των Οικολόγων Πράσινων). Η ενότητα αυτή φαίνεται, όμως, δύσκολη. Ο Μελανσόν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Μπενουά Αμόν και ότι ο υποψήφιος της αριστεράς υπάρχει και είναι ο ίδιος. Η συζήτηση βέβαια μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς δεν πρόκειται να σταματήσει. Το αίτημα για την ενότητα στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι ποιος θα επικρατήσει στην αριστερά, αλλά πως θα αντιμετωπιστεί η δεξιά και η άκρα δεξιά και σ’ αυτό το ερώτημα καλούνται ν’ απαντήσουν όλες οι δυνάμεις της αριστεράς πριν είναι αργά. Η «Εποχή» θα παρακολουθήσει τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει, δημοσιεύοντας σήμερα τη συνέντευξη του Αλεξίς Κουκιέ.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η προεκλογική περίοδος δεν φαίνεται να είναι ανέφελη. Τα γεγονότα που ξέσπασαν από τις αρχές Φεβρουαρίου μετά την καταγγελία του 22χρονου Τεο Λ. από τη συνοικία Ολνέ-Σου Μπουά για βιασμό του από αστυνομικούς που έλεγξαν την ταυτότητά του.

 

Η εξέγερση των νέων των λαϊκών συνοικιών του Παρισιού δεν φαίνεται να τερματίζεται, όπως προσδοκούσαν οι αρχές. Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν από τις 2 Φεβρουαρίου, μετά την καταγγελία του Τεό, ενός 22χρονου εργαζόμενου από τη συνοικία Μπανλιέ ο οποίος σήμερα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, για σεξουαλική κακοποίησή του από τους αστυνομικούς,. Η καταγγελία του επιβεβαιώθηκε και από την ιατρική γνωμάτευση, που αναφέρει ότι ο νεαρός είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
Η συμπεριφορά αυτή των αστυνομικών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. «Η κατάσταση είναι τρομερά δύσκολη, μας επιβάλλει να αντιδράσουμε» αναφέρουν σε κοινό τους κείμενο κάτοικοι της συνοικίας. Και συνεχίζουν «πόσοι Τεό θα πρέπει ακόμα να ζήσουν μια παρόμοια κατάσταση για να αντιδράσουμε;» (…) «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί θα πρέπει εμείς οι πολίτες να τη σταματήσουμε τώρα, να σταθούμε όρθιοι διεκδικώντας δικαιοσύνη και ισότητα!»
Η περιπέτεια του Τεό ξεκίνησε από τον έλεγχο της ταυτότητας, έφερε στην επιφάνεια τις απαράδεκτες συνθήκες των νέων στις λαϊκές συνοικίες, της ανεργίας, της απομόνωσης και του ρατσισμού. Συνθήκες που δημιουργούν το αίσθημα ενός «απαρτχάιντ». Η κατάσταση αυτή διαρκεί χρόνια τώρα, δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Οι αρχές θεωρούσαν ότι με την αστυνομοκρατία θα μπορούσαν να την ελέγξουν. Ξαφνιάστηκαν όταν είδαν να εκδηλώνεται, να επεκτείνεται και να θυμίζει τα γεγονότα του 2005, τότε που ο Νικολά Σαρκοζί ως υπουργός Εσωτερικών είχε μιλήσει για αλήτες που καταστρέφουν τις περιουσίες των νοικοκυραίων. Σήμερα που η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο τα κόμματα της δεξιάς έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν δεν περιορίστηκε μόνο σε χαρακτηρισμούς, προχώρησε και σε πολιτικά συμπεράσματα λέγοντας ότι «όλ’ αυτά που βλέπουμε είναι αποτελέσματα της υπερβολικής ανοχής που ζει η γαλλική κοινωνία και οφείλεται σ’ αυτούς που μας κυβερνήσανε». Η δεξιά κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη «σιωπή» της. Ο πρόεδρος Ολαντ επισκέφθηκε τον νεαρό που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για να του εκφράσει τη συμπάθειά του.

Η αριστερά

Ο υποψήφιος του ΣΚ για την προεδρία της Γαλλίας, Μπενουά Αμόν, κατήγγελλε την Μαρίν Λεπέν για τη «ρητορική του μίσους» που ρίχνει λάδι στη φωτιά. Με το ίδιο πνεύμα μίλησαν και οι άλλοι υποψήφιοι της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και Γιανίκ Ζαντό. Οι δυνάμεις του Μετώπου της Αριστεράς, το Γαλλικό ΚΚ, συνδικάτα και κινήματα ζήτησαν να σταματήσει η αστυνομική βία και να αρχίσει ο διάλογος για το μέλλον των νέων των λαϊκών συνοικιών, δηλαδή των νέων που είναι στο στόχαστρο της αστυνομίας, όπως αποδεικνύουν και στοιχεία ανθρωπιστικής οργάνωσης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μπει τέρμα στην εξέγερση των νέων για την οποία τα μίντια μετά από τα λόγια συμπάθειας εκφράζουν την ανησυχία τους για το πως θα φθάσει η Γαλλία στις προεδρικές εκλογές εάν συνεχιστούν οι ταραχές.

Μ. Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet