podemos1

Την προηγούμενη βδομάδα (11-12 Φεβρουαρίου) διεξήχθη η 2ο Συνέλευση Πολιτών του Ποδέμος (Συνέδριο) στο χώρο των παλιών ταυρομαχιών Βισταλέγρε της Μαδρίτης, όπου είχε διεξαχθεί και το ιδρυτικό Συνέδριο (10/2014). Έτσι, τα συνέδρια του Ποδέμος αποκαλούνται Βισταλέγρε 1 και 2.
Στα μόλις τρία χρόνια ύπαρξης του Ποδέμος ο ιστορικός χρόνος ήταν πυκνός με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές αλλαγές που εκφράστηκαν και στο πολιτικό επίπεδο: πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, όπου καταγράφηκε το τέλος των αυτοδυναμιών του δικομματισμού σε όλα τα επίπεδα άσκησης διακυβέρνησης, ενώ για το σχηματισμό κυβέρνησης χρειάστηκε «ο μεγάλος συνασπισμός», που ουσιαστικά διέσπασε το Σοσιαλιστικό κόμμα. Το ..νεογέννητο Ποδέμος κατάφερε να είναι υπολογίσιμη πολιτική δύναμη και παρά λίγο αξιωματική αντιπολίτευση στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Φαίνεται, όμως, ότι ανεξάρτητα από τα λάθη και τις ..παραφωνίες που έκανε, ο δρόμος για να πάψει επί τέλους να κυβερνά η Δεξιά με τα όποια δεκανίκια της και η δημιουργία μπλοκ κοινωνικής και πολιτικής «αλλαγής» με ηγεμονική δύναμη το Ποδέμος είναι μακρύτερος και πιο δύσβατος από όσο πίστεψε και έθεσε ως στόχο στις πρόσφατες εκλογές.

Επαναπροσδιορισμός στις νέες συνθήκες

Στις νέες συνθήκες, ο επαναπροσδιορισμός του πολιτικού σχεδίου για την ανατροπή της στρατηγικής, των συμμαχιών και της λειτουργίας του κόμματος ήταν αναγκαίος. Όπως απαραίτητος ήταν ο διάλογος και, κυρίως, η σύνθεση των απόψεων των τριών τουλάχιστον ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων που συνυπάρχουν στο Ποδέμος και είχαν διακριτά κείμενα θέσεων – λίστες στο Συνέδριο. Δυστυχώς, κυριάρχησε η πόλωση των δύο βασικών ρευμάτων και μάλιστα προσωποποιημένη στο γ. γραμματέα Πάμπλο Ιγλέσιας και τον πολιτικό γραμματέα Ινίχο Ερεχόν. Το τουίτερ, αλλά και ο συστημικός Τύπος για μήνες μετατράπηκαν σε αποκλειστικά σχεδόν μέσα ανταλλαγής επιθέσεων μεταξύ των δύο διεκδικητών της ηγεσίας του Ποδέμος, ξεπερνώντας τα όρια δεοντολογίας. Αυτό το κλίμα μονομαχίας πλήγωσε τα μέλη του Ποδέμος, ενώ ορισμένα ιδρυτικά - ηγετικά στελέχη, ως διαμαρτυρία, αρνήθηκαν να είναι υποψήφια για το Συμβούλιο Πολιτών (Κεντρική Επιτροπή).
Ο συστημικός Τύπος με ..πρωτοπόρα την ΕL PAIS ανέδειξε με πρωτοσέλιδα τον «αλληλοσπαραγμό» του Ποδέμος και παρενέβη στην υπαρκτή σύγκρουση απόψεων, στηρίζοντας ανοικτά το «μετριοπαθή» Ερεχόν κατά του «ακραίου» και «λενινιστή» Ιγκλέσιας. Επί πλέον, καλλιέργησε κλίμα ότι «οι θέσεις» του Ερεχόν, αν δεν υπερψηφιστούν, θα έχουν ελάχιστη διαφορά από αυτές του Ιγκλέσιας. Σε κάθε περίπτωση πρόβαλε συνθήκες διάσπασης. Δυστυχώς, και οι δύο «μονομάχοι» εγκλωβίστηκαν σ’ αυτές τις «εκτιμήσεις», σε σημείο π.χ ο Π .Ιγκλέσιας να δηλώσει ότι αν τα κείμενά των θέσεών του δεν υπερψηφιστούν, δεν θα αποδεχθεί τη θέση του γ. γραμματέα και θα παραιτηθεί από βουλευτής!

Ενότητα, πολυφωνία και επιστροφή στις ρίζες

Ενότητα ήταν το σύνθημα των 9.000 συνέδρων που δεν σταμάτησαν να το φωνάζουν, όρθιοι-ες πολλές φορές, σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου. Ενδεχομένως αυτό το επίμονο και ομόφωνο σύνθημα, όπως και το «ναι, μπορούμε» να έπαιξε ρόλο στους μη αναμενόμενους ήπιους τόνους και στο ενωτικό και συνάμα αυτοκριτικό και αποφασιστικό κλίμα που διέκρινε τις ομιλίες στο κλείσιμο του Συνεδρίου.
Στο Συνέδριο, τα μέλη του Ποδέμος κλήθηκαν να επιλέξουν τη νέα στρατηγική για την ανατροπή και τον τύπο κόμματος που πρέπει να οικοδομηθεί. Οι διαφορετικές απόψεις και οι αντίστοιχες στοιχίσεις θα μπορούσαν αρκετά σχηματικά να συνοψιστούν στα :προτεραιότητα στο κινηματικό χαρακτήρα του κόμματος που θα τροφοδοτείται από την κοινωνική σύγκρουση και θα είναι τμήμα του λαϊκού κινήματος (Ιγκλέσιας) ή προτεραιότητα στο θεσμικό χαρακτήρα (Ερεχόν). Αντίστοιχα, στόχευση στη συγκρότηση ενοποιημένου πολιτικού σχήματος με την Ενωμένη Αριστερά (Ε.Α) και τα συνεργαζόμενα ήδη αριστερά κόμματα ή συνεργασία με την Ε.Α, αλλά ανεξάρτητη και αυτόνομη πορεία των δύο σχηματισμών και διεύρυνση της απεύθυνσης του κόμματος σε πιο μετριοπαθή κοινωνικά στρώματα. Το ζήτημα της λειτουργίας του κόμματος, αν και υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις, δεν τίθεται με ένταση.
Στη ψηφοφορία για ανάδειξη του γ. γραμματέα, ο Π. Ιγκλέσιας ψηφίστηκε από το 89% και ο «ανεξάρτητος» Χ.Μ Γιαγκούε από το 10,9%. Επίσης, τα 4 πολιτικά κείμενα – θέσεις της λίστας Ιγκλέσιας πήραν πάνω από το 50% των ψήφων, του Ερεχόν 33% και 13% των Αντικαπιταλιστών.
Για την ανάδειξη του νέου 62 μελούς Συμβουλίου Πολιτών (Κεντρική Επιτροπή) η λίστα Ιγγλέσιας με 60% των ψήφων εκλέγει 37 μέλη (τρίτος ο Ι. Ερεχόν με δεύτερο τον οργανωτικό γραμματέα Π. Ετσενίκε), του Ερεχόν με 37% 23 μέλη και των αντικαπιταλιστών με 3% 2 μέλη.
Να επισημανθεί ότι οι ψηφοφορίες για τα πολιτικά κείμενε και τις λίστες υποψηφίων ήταν ανοικτά, δηλαδή μπορούσες να ψηφίσεις συνδυαστικά. Επίσης, το σύστημα εκλογής στην Κ.Ε δεν ήταν αναλογικό, αλλά ενίσχυε την πλειοψηφούσα άποψη-λίστα.
Ο Α. Γκαρθόν σε δηλώσεις του επισήμανε «την ανάγκη εμβάθυνσης της μέχρι σήμερα συνεργασίας Ενωμένης Αριστεράς (Ε.Α) – Ποδέμος, η οποία δεν πρέπει να περιοριστεί στη Βουλή, αλλά οφείλουμε να εργαστούμε μαζί για την οικοδόμηση του κοινωνικού ιστού». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Σ.Κ) εκτιμά ότι «η νίκη του παμπλισμού-λενινισμού θα δυσκολέψει πολύ την όποια δυνατότητα συνεργασίας με το Ποδέμος». Συγχαρητήρια στον Π. Ιγκλέσιας για την επανεκλογή του απέστειλε ο πρώην γραμματέας του Σ.Κ, Π. Σάντσεθ.

Ποδέμος (Μπορούμε);

Το Σάββατο (χθες) συνεδρίαζε η Κ.Ε για να εκλέξει το Εκτελεστικό Συμβούλιο και τους-τις γραμματείς των Επιτροπών. Μια κρίσιμη μέρα για το Ποδέμος που θα κρίνει κατά πόσο οι δεσμεύσεις για ενότητα, πλουραλισμό, αυξημένη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και συλλογική-αποκεντρωμένη λειτουργία του κόμματος θα υλοποιηθούν.

Συνέδριο Λαϊκού Κόμματος

Παράλληλα με το συνέδριο του Ποδέμος διεξήχθη και αυτό του δεξιού Λαϊκού κόμματος που επανεξέλεξε τον Μαριάνο Ραχόι με 95%! Σημαντική για τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, είναι η κατηγορηματική δήλωση του Μ. Ραχόι (13/2) ότι ακόμα και αν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2017 δεν θα προκηρύξει εκλογές, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό. Με δεδομένο ότι η Ε.Ε, εκτιμώντας το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας για το 2017 σε 3,5% (4,7% το 2016), απαιτεί τη λήψη νέων «μέτρων» 4.4 δισ. ευρώ, ο Ραχόι έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιρώντας το Ποδέμος γιατί «είναι δύσκολο να συνεννοηθείς με το Ποδέμος, όποιος και να είναι ηγέτης του».


Γεωργία Ντούσια
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet