vereli

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο Βλάντιμιρ Πούτιν φέρεται να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραδώσει τον πρώην αμερικανό κατάσκοπο, Έντουαρτ Σνόουντεν, στις αμερικανικές αρχές, σε μια ένδειξη καλής θέλησης προς τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. Η φήμη αυτή κυκλοφορούσε ήδη από τις εκλογές του Νοέμβρη στην Αμερική και θεωρούνταν πολύ πιθανό το σενάριο ο Πούτιν να επιθυμεί διαπραγματεύσεις για τη σχέση των δύο χωρών, δίνοντας ως «δώρο» τον Σνόουντεν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «προδότη» και σε ανάρτησή του στο twitter έχει γράψει ότι «είναι ένας κατάσκοπος που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ. Ένας κατάσκοπος σε άλλες εποχές, όταν η χώρα μας είχε τον σεβασμό των άλλων θα καταδικαζόταν σε θάνατο». Οι δικηγόροι του Σνόουντεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ανάρτηση για να υποστηρίξουν ότι ο πρώην κατάσκοπος δεν θα τύχει ίσης μεταχείρισης από το αμερικανικό κράτος και να εμποδίσουν έτσι την πιθανή έκδοσή του. Με την σειρά του ο Έντουαρτ Σνόουντεν δήλωσε ότι αυτά τα δημοσιεύματα δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι δεν δουλεύει για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, μια κατηγορία που του αποδίδεται συχνά από τότε που διέφυγε στην Μόσχα το 2013, αφότου δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητους φακέλους. Ενώ στο twitter έγραψε «επιτέλους, αποδείξεις ότι δεν συνεργάστηκα ποτέ με την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Καμία χώρα δεν ανταλλάζει κατασκόπους, καθώς οι υπόλοιποι θα θεωρούσαν ότι θα έρθει η σειρά τους».

Αλλάζει το κλίμα

Ο Michael Morrell, πρώην αντιπρόεδρος της CIA και υποστηρικτής της Χίλαρυ Κλίντον έγραψε τον Ιανουάριο ότι ο Σνόουντεν θα ήταν το τέλειο δώρο για την ορκωμοσία του νέου αμερικανού προέδρου. Πάντως οι Τραμπ και Πούτιν σηματοδοτούν μια αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά την ψυχροπολεμική περίοδο και φαίνεται ότι το κλίμα έχει αλλάξει αρκετά. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών τίθενται οι περιορισμοί και οι κυρώσεις που είχαν τεθεί στην Ρωσική Συνομοσπονδία από την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο δικηγόρος του Σνόουντεν, πάντως, δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για μια τέτοια συμφωνία και ότι πιθανώς τέτοιες φήμες ενισχύονται από τα μέσα ενημέρωσης. Ανέφερε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τον θεωρούσαν «κατάσκοπο των Ρώσων» και οι χώρες δεν αφήνουν τους κατασκόπους τους. Επομένως είναι απόδειξη της θέσης του πελάτη του. Ο ίδιος ο Σνόουντεν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν οι φήμες αληθεύουν, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν φοβάται, αλλιώς δεν θα είχε φύγει ποτέ από την Χαβάη. Επιπλέον ανέφερε ότι οι πρόσφατες κριτικές του για την πολιτική της Ρωσίας στο διαδίκτυο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν αρκετά αυστηρές ώστε ακόμη και οι μεγαλύτεροι επικριτές του τώρα τονίζουν την ανάγκη να παραμείνει εκεί που βρίσκεται. Η Ρωσίδα αντιπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε πρόσφατη δήλωση της καταδίκασε την πρόταση να «παραδώσουν αυτούς που ζητούν προστασία». Εν τω μεταξύ επί κυβέρνησης Ομπάμα υπήρχαν ήδη κατηγορίες εναντίον του Σνόουνετ για την δημοσίευση των φακέλων και με την δίκη του συμφωνούν και η Χίλαρυ Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς, παρόλο που ο δεύτερος θεωρεί ότι ο πρώην κατάσκοπος βοήθησε στο να καταλάβει ο μέσος πολίτης πόσο καταπτώνται οι ελευθερίες του. Μετά την εκλογή Τραμπ, ο Έντουαρτ Σνόουντεν είχε αναφέρει ότι πρόκειται για μια «μαύρη στιγμή για την ιστορία του έθνους μας, αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας» και ότι «οι δηλώσεις του νέου προέδρου είναι ανησυχητικές», αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet