1

Του Ρένου Γεωργίου

Πολύ βαριά τα σύννεφα πάνω από τα γραφεία της Πειραιώς, καθώς το στρατηγικό αδιέξοδο στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας γίνεται αιτία για σπασμωδικές ενέργειες και ανερμάτιστες κινήσεις από την ηγετική ομάδα και τους συνεργάτες της. Οι κινήσεις αυτές βαθαίνουν ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο χάσμα μεταξύ των διαφόρων ομάδων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος.
Οι πρόσφατες, θλιβερές για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και επίδοξο πρωθυπουργό, εμφανίσεις και ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή έρχονται να βαρύνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, κάνοντας τα στελέχη της ΝΔ να εκφράζονται με κάθε άλλο παρά φιλικό τρόπο για τους ανθρώπους που έχει επιλέξει ο αρχηγός του κόμματος για συνεργάτες του. Όλ’ αυτά ακυρώνουν τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη για συσπείρωση και διεύρυνση της επιρροής του μέσα στο ίδιο του το κόμμα, καθώς γίνονται με κακούς χειρισμούς που αντί να προσδίδουν δύναμη μειώνουν το κύρος και αποδυναμώνουν την ομάδα Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα βαθαίνουν το χάσμα με τους «Καραμανλικούς».

«Φέρνετε φυτευτούς»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ν. Σοφιανού, γραμματέα του εμπορικού επιμελητηρίου, ο οποίος, λέγοντας ότι «έχει έρθει σε επαφή με τον αρχηγό», αυτοσυστήνεται ως υποψήφιος βουλευτής, προκαλώντας αντιδράσεις από τους σημερινούς βουλευτές της περιοχής του και άλλους που έβλεπαν τον εαυτό τους στο ψηφοδέλτιο, πιστεύοντας ότι θα εκλεγούν από εσωκομματικές διαδικασίες. Οι αντιδράσεις έφθασαν σε τέτοιο σημείο, ώστε στελέχη των οργανώσεων της ΝΔ στην Αττική, να απευθυνθούν οργανωμένα προς τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, λέγοντας του όχι σε πολύ ήρεμο ύφος «μας κουβαλάτε εδώ μέσα φυτευτούς». Ανάλογα περιστατικά αναφέρονται σε τουλάχιστον έξι ακόμα εκλογικές περιφέρειες. Σε μία εξ αυτών μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα, ακούστηκε παλαιό καραμανλικό στέλεχος να λέει δημόσια ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, αντί για 15% μπροστά που μας λένε ότι είμαστε, θα βρεθούμε 15% πίσω».
Η έντονη διαφωνία Μητσοτακικών-Καραμανλικών επιβεβαιώθηκε δημόσια από τις δηλώσεις των βουλευτών Νικήτα Κακλαμάνη και Γιώργου Βλάχου, οι οποίοι διαχώρισαν τη θέση τους από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Άδωνη Γεωργιάδη. Ο μεν πρώτος είπε ότι «κακώς ετέθη σε αντιπαράθεση το θέμα της αξιολόγησης με την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών», ενώ ο δεύτερος χαρακτήρισε τα όσα είπε ο Άδωνης Γεωργιάδης ως «δηλώσεις ενός πολιτικού προσώπου και όχι του αντιπροέδρου του κόμματος», θέλοντας να πει ότι δεν είναι οι επίσημες θέσεις του κόμματος.

Πάει για δήμαρχος

Για να μειώσει αυτή την ένταση, το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη διαδίδει εντέχνως ότι πρόταση του αρχηγού του κόμματος για την υποψηφιότητα του δήμου Αθηναίων, στις εκλογές που θα γίνουν μετά από 2,5 χρόνια, θα είναι ο τέως αρχηγός του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Φροντίζουν μάλιστα να υπενθυμίζουν την ανάλογη ενέργεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος είχε δώσει το χρίσμα για τη διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου Αθηναίων στον καραμανλικό, Μιλτιάδη Έβερτ. Ξεχνούν, όμως, να θυμίσουν ότι αμέσως μετά την εκλογή του Έβερτ, η Μαρίκα Μητσοτάκη είχε πει: «αυτός τα έβαλε μαζί μας κι εμείς τον στείλαμε να μαζεύει τα σκουπίδια»
Όλα αυτά βέβαια αφορούν μόνο στα στενά εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας καθώς είναι διάτρητη η πολιτική που λέει ότι προσπαθεί να εφαρμόσει, ενώ τα σκάνδαλα που βλέπουν το ένα μετά το άλλο το φως της δημοσιότητας, γύρω από το πρόσωπο του προέδρου της και της συζύγου του, καθιστούν τον λόγο του αφερέγγυο. Σύμφωνα με πηγές της «Ε» οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα του περιβάλλοντος Μητσοτάκη θα ενταθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και είναι άγνωστο ακόμα αν ο αρχηγός της ΝΔ θα δίνει σαφείς απαντήσεις σε αυτά, κάτι που δεν έχει κάνει έως τώρα, ή αν θα βάζει τον γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, να κάνει δηλώνει σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του τύπου «το θέμα του πόθεν έσχες της Μαρέβα Γκραμπόφκι έχει λήξει εδώ και δέκα χρόνια, όταν έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που την αφορούσαν».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet