Ενα Eurogroup όπως το αυριανό, σ’ αυτή τη συγκυρία, δεν μπορεί να είναι αδιάφορο σε καμία περίπτωση. Θα τεθούν ζητήματα, θα δοκιμαστούν αντοχές, θα διαγνωσθούν θέσεις και όρια που μπορεί να υποχωρήσει η κάθε πλευρά. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είχε επιτευχθεί βάση συνεννόησης για αποφάσεις αλλά, μάλλον, ούτε και για το έλασσον, που είναι να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Αυτό δείχνουν και τα κρίσιμα ραντεβού της κ. Μέρκελ με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Γιούνγκερ, που έχουν ορισθεί για την Τετάρτη μεταξύ.

Διαφωνίες επί διαφωνιών

Αυτή η εξέλιξη αποκαλύπτει ότι παρά τις πολλαπλές προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, προς το παρόν αυτό έχει καταστεί αδύνατο και προσέβλεπαν στο κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ-Λαγκάρντ για να βρεθεί, για πολιτικούς λόγους, συμβιβασμός ώστε να ξαναγίνουν, όπως έγραψε η «Ντι Βελτ», ΔΝΤ και Γερμανία μια ομάδα.
Τις προηγούμενες μέρες οι διάφορες τοποθετήσεις αξιωματούχων, ιδίως Γερμανών, κινούνταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, πράγμα που υπονοεί ότι υπάρχουν και εκεί διαφωνίες. Η πιο χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Χριστιανοκοινωνιστή —αλλά που βρίσκεται πολύ κοντά στην κ. Μέρκελ— κ. Βέμπερ, ο οποίος ανέφερε ότι είναι δυνατόν να μην συμμετάσχει, τελικά, το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον επιμένει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Για να ακολουθήσει ανακοίνωση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που έλεγει ακριβώς το αντίθετο. «Πάντα λέγαμε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», τόνισε η εκπρόσωπος, για να προσθέσει με σημασία, «ακούμε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και επίσης πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα». «Έχουμε σύγκλιση. Αλλά δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ τεχνικά, ώστε τη Δευτέρα να μπορεί να ληφθεί μια τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Δελεάζουν το ΔΝΤ

Έως αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειες της Γερμανίας και από κοντά των λοιπών ευρωπαίων να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα εκφράζεται και με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική πλευρά που είναι πάντα απαράδεκτες. Τελευταία, προσπάθεια έγινε δια του προέδρου κ. Ντάϊσελμπλουμ που, όμως, δεν αλλάζει το κλίμα, τουλάχιστον για την ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια τύχη είχαν και όσα κόμισε στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί με την ευκαιρία του ταξιδιού του εδώ, για να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει, ως εκ τούτου, στην πάγια θέση της ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα μαζί τα θέματα που έχουν τεθεί και ότι δεν δέχεται κανένα επιπλέον μέτρο. Κρατάει πάντοτε τα χαρτιά της κλειστά, εφόσον στο τραπέζι, χάριν του ΔΝΤ, προσέρχονται με προτάσεις που το δελεάζουν, άρα ακραίες.

Ο χρόνος πιέζει και τις δύο πλευρές

Ασφαλώς, ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας και δεν το αγνοεί αυτό και η ελληνική πλευρά γι’ αυτό εργάζεται να βρεθούν προτάσεις που να καθιστούν το κλείσιμο εφικτό. Όμως, ο χρόνος δεν είναι αδιάφορος και για τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά μ’ αυτό. Αφενός μιλούν για πρόοδο που έχει συντελεστεί: «Έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του τρέχοντος έτους, καθώς και να γεφυρώσει το χάσμα 2,5% του πλεονάσματος του επόμενου έτους», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις. «Οι συζητήσεις επί του παρόντος συνεχίζονται και ένα από τα στοιχεία είναι επίσης να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των προβλέψεών μας και αυτών του ΔΝΤ, οι οποίες είναι πιο απαισιόδοξες. Θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτό το ζήτημα».Και πρόσθεσε, «διότι στην παρούσα φάση όταν βλέπει κανείς την Ελλάδα, επιτέλους, να επιστρέφει στην ανάπτυξη και να υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους, είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να κάνουν μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο οι Θεσμοί, το ΔΝΤ, το Eurogroup αλλά και η ελληνική κυβέρνηση και το ίδιο το κοινοβούλιό της».
Στο ίδιο, περίπου, μήκος κύματος κινήθηκε και άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος έριχνε το βάρος του στην επιστροφή των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα άμεσα. Προφανώς για να εγκλωβίσει την ελληνική κυβέρνηση σε συζητήσεις, συνοδευόμενες από πιέσεις, και χωρίς πριν να έχει επέλθει μια πολιτική συμφωνία που θα κλείνει, με αμοιβαίες αποδεκτές υποχωρήσεις, όλα τα θέματα.
Όμως, ταυτόχρονα, αποκαλύπτει και μια βιασύνη που διατρέχει τους δανειστές. Όπως είπε ο αξιωματούχος «για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα δεν χρειάζεται να υπάρχει μια σαφής συμφωνία με την ελληνική πλευρά, που θα περιέχει συγκεκριμένα νούμερα και μέτρα (εάν θα χρειασθεί 2% του ΑΕΠ μέτρα ή λιγότερο). Αυτό θα συμφωνηθεί όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα και επεξεργαστούν τα νούμερα. Μια διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προνομοθετήσει μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος είναι αρκετή». Είχε ενωρίτερα σημειώσει ότι «το περισσότερο που μπορούσε κάποιος να περιμένει από το Eurogroup είναι να υπάρξει μια συμφωνία που να επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ως τη Δευτέρα».


Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet