zounis1

Εντεκα εκατομμύρια σχολικά γεύματα εξήγγειλε για φέτος η κυβέρνηση δια της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου. Τα γεύματα θα επεκταθούν, όπως τόνισε, και την επόμενη σχολική χρονιά και ζήτησε τη βοήθεια όλων των γονέων, εκπαιδευτικών, τοπικής αυτοδιοίκησης και όσων εμπλέκονται σ’ αυτό το εγχείρημα, που είναι όντως πολύ μεγάλο.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κράτος για αυτό το σκοπό διαθέτει από τον κρατικό προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ», είπε η κ. Φωτίου, «και θέλουμε η βοήθεια που πιθανά να μας δοθεί, να είναι ενταγμένη μέσα σε μια φιλοσοφία. Να δημιουργήσουμε την έννοια της συλλογικότητας, όλοι μαζί μπορούμε, όλοι μαζί προσπαθούμε, όλοι μαζί τρώμε. Είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας και όχι φιλάνθρωποι. Θέλουμε επίσης να αναδείξουμε τη σωστή υγιεινή στη διατροφή και να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία στη χώρα μας. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την παιδική φτώχεια, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της φτωχοποίησης ενός μεγάλου ποσοστού των οικογενειών της χώρας. Θέλουμε να προωθήσουμε μέσω της ανάπτυξης κοινωνικής πολιτικής την παιδική ευημερία».
Στο σημείο αυτό η υπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στην έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έγινε στο Πέραμα, με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα σίτισης. Τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν: η αύξηση της σχολικής απόδοσης των μαθητών, η μείωση της επιθετικότητας, η νάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας, οι καλύτερες σχολικές επιδώσεις κ.ο.κ.
Το πρόγραμμα, εκτός από το περσινό πιλοτικό πρόγραμμα σε Πέραμα, Καβάλα και Τρίκαλα, θα ξεκινήσει φέτος με δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη Θεσσαλονίκη και θα επεκταθεί στην Αθήνα σε καταγεγραμμένες περιοχές, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Επίσης θα επεκταθεί και θα καλύψει τις διακόσιες χιλιάδες παιδιά, με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν οι δάσκαλοι και οι γονείς. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 10 Μαρτίου και για να γίνει αυτό στις 16.2.2017 το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία για τη θέσπιση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» και ειδικότερα στο ν/σ «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Με την τροπολογία προβλέπεται ότι για το πρώτο διάστημα (τριών μηνών) να μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με σύμβαση απευθείας ανάθεσης, έτσι ώστε να ξεκινήσει το δυνατόν συντομότερα. Προβλέπει δαπάνη 875.000 ευρώ, συμμετοχή 10.000 μαθητών για 35 ημέρες. Παράλληλα, θα προετοιμαστεί μεγάλος διεθνής διαγωνισμός, όπως προβλέπει ο Νόμος 4412/2016.

Αντιρρήσεις, αλλά και υπερψήφιση

Αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, τα οποία, ενώ συμφωνούν όπως είπαν με τα γεύματα, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την απευθείας ανάθεση. «Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ο στόχος σας δεν είναι η ενίσχυση των μαθητών, αλλά η ψηφοθηρία σε συνδυασμό με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αναθέσεις», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης. Στο ίδιο μοτίβο και η τοποθέτηση της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου και του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά. Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε υπέρ, τονίζοντας όμως ότι οι ανάγκες είναι για επτακόσιες χιλιάδες παιδιά. Τελικά, η τροπολογία ψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα.

Οι προκλήσεις

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, δύο προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση του προγράμματος. Το ένα έχει να κάνει με τη διεκδίκηση από τους δασκάλους να ενταχθεί ο χρόνος που θα ασχοληθούν με τη διευκόλυνση στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, σε διδακτική ώρα.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το διεθνή διαγωνισμό και πώς θα αποφευχθούν μονοπωλιακές καταστάσεις. Κατά τις πληροφορίες μας, το υπουργείο, έχοντας και την εμπειρία από τη μέχρι τώρα λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος, όπου το πρόγραμμα υλοποιείτο, κυρίως, από ΚΟΙΝΣΕΠ, θα δώσει τη δυνατότητα μέσω της διακήρυξης να αναλάβουν την υλοποίηση περισσότερες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να βοηθηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και κοινωνικές επιχειρήσεις. Αν αυτό συμβεί, τότε θα είχε ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις εστίασης της κοινωνικής οικονομίας. Θα μπορούσαν, ξεκινώντας με βάση το εισόδημα, να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στον ιδιωτικό τομέα, όπως γραφεία επιχειρήσεις κ.λπ. και μέσω αυτού να υπάρξει αναμόχλευση στις θέσεις εργασίας. Ανεξάρτητα, πάντως, απ’ όλα τα παραπάνω, εκείνο που κυρίως πρέπει να κρατηθεί είναι η ανάγκη εμπλοκής στην προσπάθεια που γίνεται της ίδια της κοινωνίας για τη βελτίωση και επέκταση του προγράμματος.

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet