vereli

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν τη Δευτέρα έξω από το αγγλικό κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για την επερχόμενη επίσκεψη του νέου αμερικανού προέδρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ και δηλώνοντας τη στήριξή τους στους μετανάστες και την αντίθεσή τους στην πολιτική Τραμπ, έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους τη στιγμή που μέσα στο κοινοβούλιο αποφασιζόταν επίσημη συνάντηση του αμερικανού προέδρου με την βασίλισσα Ελισάβετ. Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφασή της να καλέσει τον Ντόναλτ Τραμπ παρά τις έντονες αντιδράσεις μέσα και έξω από το κοινοβούλιο.  Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δείξει τις προθέσεις της να αναθερμάνει τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, με νέες εμπορικές συμφωνίες από τις δύο πλευρές, ενόψει Μπρέξιτ.
Παράλληλα, έλαβαν χώρα και διάφορες άλλες διαδηλώσεις ανά τη χώρα σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως Λίβερπουλ, Μπρίστολ, Γλασκώβη, Εδιμβούργο κ.α.,  με σκοπό την ακύρωση της επίσκεψης του Ντ. Τραμπ, αλλά και για την υποστήριξη των μεταναστών.  Η ένωση Stop Trump, που κάλεσε σε διαμαρτυρία, είχε σκοπό να υποστηρίξει τους μετανάστες που ζουν, εργάζονται και συνεισφέρουν στην αγγλική κοινωνία και να δώσουν ένα μήνυμα συμπαράστασης σε αντίστοιχες ενέργειες που έγιναν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου επιχειρήσεις έκλεισαν για μια ημέρα διαμαρτυρόμενες για την πολιτική Τραμπ εναντίον των μεταναστών.
Η Τερέζα Μέι παρόλα αυτά δήλωσε ότι δεν θα σκεφτεί καθόλου την πιθανότητα ακύρωσης της επίσκεψης Τραμπ σε αγγλικό έδαφος. Η δυσαρέσκεια εναντίον της μεγαλώνει, με διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ όπου εξισώνουν την πολιτική της Μέι με αυτή του Τραμπ. Η ίδια πάντως βάζει ως προτεραιότητα το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά τη διχασμένη βρετανική κοινωνία προς το παρόν.

Μετεγκαταστάσεις τώρα

Αντίστοιχες διαδηλώσεις υποστήριξης των μεταναστών και των προσφύγων έγιναν πρόσφατα και στη Βαρκελώνη. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου με σκοπό να πιέσουν την ισπανική κυβέρνηση να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Η Άντα Κολάου, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης ισπανικής πόλης, κάλεσε τους κατοίκους της Βαρκελώνης να βγουν στους δρόμους με συνθήματα στα καταλανικά που έλεγαν: «Θέλουμε να τους καλοσωρίσουμε» και «αρκετά με τις δικαιολογίες». Η πορεία οργανώθηκε επειδή η Ισπανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει δεχτεί όσους πρόσφυγες έχει συμφωνήσει με την ΕΕ. Από τους 16.000 που προέβλεπε η συμφωνία, έχει δεχτεί 1.100 άτομα.  Αυτό είναι το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων που έχει δεχτεί η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια οργάνωση με όνομα «Casa Nostra Casa Vostra» οργάνωσε την πορεία, η οποία κατέληξε στις ακτές της μεσογείου εκεί όπου πάνω από 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα.  Στην πορεία συμμετείχαν σύμφωνα με τους διοργανωτές περίπου 300.000 άτομα, ενώ η τοπική αστυνομία αναφέρει το μισό νούμερο. H Mercè Conesa, που ανήκει στο ισπανικό νομοθετικό σώμα, δήλωσε ότι είναι «ντροπιαστικό»  το γεγονός ότι η Ισπανία δεν έχει δεχτεί να μετεγκατασταθούν εκεί περισσότεροι πρόσφυγες και ζήτησε από την Κομισιόν να επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που δεν τηρούν τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Η Βαρκελώνη, πρωτεύουσα της, αρκετά πλούσιας, νοτιοανατολικής πλευράς της Καταλονίας, έχει βάλει σε εφαρμογή πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν από το 2015.

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet