dousia

Στις 10 Φεβρουαρίου, οκτώ (8) γυναίκες ξεκίνησαν (και συνεχίζουν) απεργία πείνας στην εμβληματική πλατεία της Μαδρίτης, Ελ Σολ, καταγγέλλοντας την παθητική στάση του πολιτικού συστήματος απέναντι στην αυξανόμενη σεξιστική βία κατά των γυναικών. Διεκδικούν να τεθεί στην πολιτική ατζέντα ως βασικό θέμα η έμφυλη βία, να υλοποιηθεί άμεσα ο σχετικός νόμος του 2014 που προβλέπει μέτρα προστασίας των γυναικών και να υπάρξει ένα Σύμφωνο όλων των κομμάτων για την αντιμετώπισή της.
Η αλληλεγγύη στην απεργία πείνας αυξάνεται καθημερινά, ενώ πολλές φορές η πλατεία μετατρέπεται είτε σε μουσική είτε σε θεατρική σκηνή. Την περασμένη Κυριακή, ειδικότερα, η πλατεία θύμιζε μέρες του 2011 (κίνημα αγανακτισμένων): αυθόρμητη μαζική συνέλευση αλληλέγγυων στις απεργούς και εργαζομένων των δύο μεγάλων συνδικάτων που διαδήλωναν για εργασιακά θέματα.
Εν τούτοις, η συζήτηση που διεξάχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την έμφυλη βία (21/2) και την προστασία των γυναικών δεν έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει ένα ομόφωνο Σύμφωνο, όπως διεκδικούν οι γυναίκες απεργοί πείνας.

Ο τραγικός απολογισμός

Οι πρώτες 53 ημέρες του 2017 καταγράφονται και επίσημα ως η χειρότερη περίοδος σεξιστικής βίας της τελευταίας 10ετίας: 14 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους/πρώην συζύγους τους (8 το 2015).
Η Παμέλα Παλενθιάνο, ισπανίδα ηθοποιός–συγγραφέας, που έχει βιώσει τη σεξιστική βία στα 12 της χρόνια, και αλληλέγγυα στους αγώνες των γυναικών γράφει και απαγγέλει στην πλατεία Ελ Σολ: «.. η πατριαρχία και ο καπιταλισμός συναντήθηκαν μια μέρα, ερωτεύτηκαν και τους πάντρεψε η Εκκλησία».

Γεωργία Ντούσια

Πέντε δήμοι απαιτούν να υποδεχτούν πρόσφυγες τώρα

Οι δημαρχίνες/οι της Βαρκελώνης, Μαδρίτης, Βαλένθιας, Θαραγκόθας και Λα Κορούνια καταγγέλλουν την κυβέρνηση Ραχόι ότι θέτει προσχηματικά εμπόδια στη μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας στους δήμους τους και απαιτούν την άμεση υλοποίηση της απόφασης της Ε.Ε το 2015, που προβλέπει μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων στο ισπανικό κράτος. Μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 1.150 πρόσφυγες.
«Η μεγαλειώδης διαδήλωση-πορεία στη Βαρκελώνη το περασμένο Σάββατο με βασικό σύνθημα «Εμείς θέλουμε να υποδεχτούμε πρόσφυγες τώρα» δεν ήταν η αρχή ούτε, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, το τέλος των επίμονων πιέσεων που ασκούν, κατά κύριο λόγο, οι δημαρχίνες της Μαδρίτης (Μανουέλα  Κάρμενα) και της Βαρκελώνης (Άντα Κολάου) στην κυβέρνηση Ραχόϊ για το προσφυγικό.

Φτάνουν πια οι δικαιολογίες

Η Βουλή της Καταλονίας έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή της να υποδεχτεί 4.000 πρόσφυγες. Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβρη σε ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό ζήτημα στο Βατικανό, οι δημαρχίνες Μ. Κάρμενα και Α. Κολάου, κατήγγειλαν την κυβέρνησή τους για τα εμπόδια που θέτει στους πέντε δήμους που δηλώνουν ότι θέλουν να υποδεχτούν πρόσφυγες.
Την περασμένη Δευτέρα (20/2), η Μ. Κάρμενα δημοσιοποίησε την επιστολή που είχαν στείλει «οι πέντε» στον πρωθυπουργό, ζητώντας του συνάντηση «για να ανοίξει ο διάλογος που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής». Οι δημοτικές αρχές καταγγέλλουν την άρνηση του Ραχόι να συζητήσει με εκπροσώπους  6 εκατ. πολιτών και την παραπομπή τους στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης. Η συνέχεια, στις πλατείες και στους δρόμους;

Γ.Ν.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet