Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Νένα Βενετσάνου
«Αυτές και άλλες»

venetsanou

Guest: Νότης Μαυρουδής και Γιώργος Τοσσικιάν

Στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Νένα Βενετσάνου τραγουδά γι’ αυτές και άλλες γυναίκες που συνυπάρχουν μέσα στον αιώνιο κόσμο των Μύθων, της Ιστορίας, των Αγώνων. Γι’ αυτές και άλλες που κρατούν αδιόρατες ισορροπίες ανάμεσα στη φαντασίωση και στην πραγματικότητα, για γυναίκες που ζουν γύρω μας, μέσα μας και που αντιμάχονται την ίδια τους την υπόσταση.
Πρόκειται για μια συναυλία που έχει στον πυρήνα της γυναικεία πρόσωπα από την αρχαία τραγωδία, πρόσωπα της ποίησης και τραγούδια αναφοράς στο φεμινιστικό κίνημα. Η Νένα Βενετσάνου, από την αρχή της διαδρομής της, με συνείδηση της γυναικείας χειραφέτησης από τη δεκαετία του ’80, υπηρετεί συστηματικά μέσα από πολιτιστικές - πολιτικές δραστηριότητες και φεστιβάλ μουσικής τον Γυναικείο Λόγο και παραμένει διεθνώς η καλλιτέχνις αναφοράς για το φεμινιστικό τραγούδι στην Ελλάδα.Φέτος που κλείνουν τα σαράντα χρόνια 1977-2017 από το ψήφισμα του ΟΗΕ που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τα σπάνια τραγούδια από το «Κουτί της Πανδώρας», τη «Νέα Γη» , τις «Πόλεις του Νότου», το «Καφέ Γκρέκο», το «Αγήρων Ηχος Θεάτρου» της Νένας Βενετσάνου και ποιητριών όπως Ζωή Καρέλλη, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Βικτωρία Θεοδώρου, Αιμιλία Δάφνη, Μυρτιώτισσα, Μαρία Πολυδούρη, Μπέττη Κομνηνού, Στέλλα Χρυσουλάκη, Σοφοκλή, Ευριπίδη κ.ά, ηχούν αλλιώς και αντιστέκονται στη νέα σκληρή εποχή.
Καλεσμένοι της βραδιάς θα είναι ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιώργος Τοσσικιάν. Συντελεστές: κιθάρα: Κώστας Χατζόπουλος, φυσαρμόνικες: Μάνος Αβαράκης, κανονάκι: Πάνος Δημητρακόπουλος, κρουστά: Σόλης Μπαρκί.
Την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., αίθουσα Παρνασσός (Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8). Τιμές εισιτηρίων: από 10 ευρώ.

MusicAeterna - Θεόδωρος Κουρεντζής

musicaeterna

Η εμφάνιση της MusicAeterna υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή εντάσσεται στον ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι - Μεγάλοι Ερμηνευτές. Ο Θόδωρος Κουρεντζής ανακηρύχθηκε «Μαέστρος της χρονιάς» από το έγκριτο γερμανικό περιοδικό «Opernwelt» για τη ριζοσπαστική ερμηνεία του στον «Μάκβεθ» του Βέρντι στην Όπερα της Ζυρίχης, το 2016. Την ίδια χρονιά, στο Κοντσέρτχαους του Βερολίνου, του απενεμήθη το βραβείο ECHO Klassik στην κατηγορία «Hχογράφηση συμφωνικής μουσικής του 20ού και 21ου αιώνα» για τη μουσική διεύθυνση της «Ιεροτελεστίας της άνοιξης» του Στραβίνσκι. Στον κατάλογο των διακρίσεών του –στη Ρωσία έχει κερδίσει πολλές φορές τη Χρυσή Μάσκα, ενώ υπήρξε υποψήφιος και για βραβείο Emmy– προστέθηκε πρόσφατα άλλη μία ευρωπαϊκή βράβευση με το Kairos Prize (kairos, με την αρχική σημασία της λέξης: η σωστή στιγμή). Πέρυσι, ολοκλήρωσε θριαμβευτικά το τετραετές δισκογραφικό πρότζεκτ του με στόχο την αντισυμβατική προσέγγιση της οπερατικής τριλογίας των Μότσαρτ - Νταπόντε, με έναν εκρηκτικό «Ντον Τζοβάνι» που άφησε άναυδους κοινό και κριτικούς.
Ο μαέστρος-φαινόμενο και η ΜusicAeterna, η Ορχήστρα με τον τόσο ιδιαίτερο ήχο που ο ίδιος έπλασε στο μακρινό Περμ της Ρωσίας, επανακάμπτουν δριμύτεροι, πανέτοιμοι να αναμετρηθούν με δύο κολοσσούς του 20ού αιώνα, τον Άλμπαν Μπεργκ και τον Γκούσταβ Μάλερ. Σύμμαχός τους στην αναμέτρηση με τον Μπεργκ και ειδικότερα με το Κοντσέρτο του για βιολί («Στη μνήμη ενός αγγέλου») θα είναι η Πατρίτσια Κοπατσίνσκαγια, μια βιολονίστρια με έντονη προσωπικότητα και ευρύτατο ρεπερτόριο, που προτιμά να παίζει βιολί… ξυπόλητη! Το γερμανικό Spiegel Online, αναφερόμενο στην ξεχωριστή χημεία ανάμεσα στον έλληνα αρχιμουσικό και στην Κοπατσίνσκαγια, με αφορμή την κυκλοφορία του κοινού άλμπουμ τους με τους Γάμους του Στραβίνσκι και το Κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι, έγραψε: «Οι δυο τους αποτελούν ένα θεϊκό ντουέτο».
Στο δεύτερο μέρος της μίας και μοναδικής συναυλίας τους στην Αθήνα, ο Θ. Κουρεντζής και η ΜusicAeterna θα παρουσιάσουν τη Συμφωνία αρ. 1 του Γκούσταβ Μάλερ, από τα μνημειώδη συμφωνικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Την Τρίτη 7 Μαρτίου, ώρα 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 60 έως 16 ευρώ, 8,50 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 11 (πολύτεκνοι, 65+).

Τα χάλκινα γιορτάζουν

xalkina

Μία συναυλία «πολύχρωμη» και εορταστική αλλά και μία «γέφυρα» γνωριμίας και συνεργασίας των παλαιότερων και των νεότερων μουσικών, με το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε συνεργασία με το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» και με τη συμμετοχή τη Χορωδία Pop Gospel του ωδείου.
Η γιορτή γίνεται κυρίως ως υπενθύμιση των μουσικών επιτευγμάτων των εργαστηρίων που πραγματοποιεί το Σύνολο «Metallon», σε συνεργασία με το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» για πέμπτη συνεχή χρονιά με στόχο τη γνωριμία σπουδαστών κάθε ηλικίας με το ρεπερτόριο και τις «συνθήκες» μιας συμφωνικής ορχήστρας και την προσφορά μιας πολύτιμης μελλοντικής εμπειρίας της συνεργασίας και της συμμετοχικής προετοιμασίας.
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα έχει λοιπόν τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της εκδήλωσης αφού καθηγητές και σπουδαστές θα συμπράξουν ερμηνεύοντας έργα των Παύλου Καρέρ, J.P.Sousa, H.Purcell, H.Mancini, σε διασκευές για χάλκινα πνευστά.
Την έναρξη της γιορτής θα κηρύξει με τον μουσικό τρόπο που ξέρει το Σύνολο «Metallon». Θα ακολουθήσει η κοινή του εμφάνιση με τη Χορωδία Pop Gospel του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» που σε διδασκαλία και διεύθυνση Μαρίνας Σάττι, θα ερμηνεύσει δημοφιλέστατα γκόσπελ. Αμέσως μετά θα βραβευτούν έξη παλαιότεροι μουσικοί των χάλκινων πνευστών, δάσκαλοι, συμπαραστάτες και εμπνευστές των σημερινών καθηγητών των εργαστηρίων, ως επισήμανση αυτής της σπουδαίας καλλιτεχνικής «σκυτάλης» της διδασκαλίας και της συνεργασίας των γενεών, χωρίς την οποία καμία τέχνη δεν μπορεί να εξελιχθεί. Και μετά τους παλαιότερους το μέλλον: η εκδήλωση θα κλείσει με την κοινή συναυλία καθηγητών και μαθητών…
Το Metallon-Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κ.Ο.Α. αποτελείται από τους: Παναγιώτης Καίσαρης, τρομπέτα, Γιάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα, Κωνσταντίνος Σίσκος, κόρνο, Κωνσταντίνος Αυγερινός, τρομπόνι, Γιώργος Ραράκος, τούμπα, Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά.
Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ.

 

Δώρος Δημοσθένους
“Sing, Sing, Sing”

dimosthenous

Ο Δώρος Δημοσθένους γιορτάζει την κυκλοφορία του νέου του album «Compere», με μια μοναδική παράσταση με τραγούδι, χορό και ατμόσφαιρα old fashioned glamour, που καταλήγει σ’ ένα μεγάλο πάρτι άλλων εποχών. Μαζί με την εκρηκτική του μπάντα, τη χορευτική ομάδα «Athens Lindy Hop» και το γυναικείο φωνητικό σύνολο «1, 2, 3 swing», αναλαμβάνει να σας ταξιδέψει στο παρελθόν, με τα πιο γοητευτικά ελληνικά και ξένα ρετρό τραγούδια, σε αισθαντικές jazz διασκευές, αλλά και με αστραφτερά swing από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εκεί που ο Elvis Presley συναντά τον Γ. Μουζάκη, ο Frank Sinatra τον Μ. Σουγιούλ, ο Perry Como τον Κ. Γιαννίδη κι o Dean Martin τον Μ. Βαμβακάρη και τους Beatles.
Με την ερμηνευτική του σφραγίδα, μακριά από μόδες και ταμπέλες, σε μια παράσταση που αγαπήθηκε και τον καθιέρωσε σαν τον μοναδικό Έλληνα crooner στα βήματα των μεγάλων ξένων καλλιτεχνών του εξωτερικού.
Το Σάββατο 11 Μαρτίου, στο Passport Κεραμεικός Upstairs (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος). Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (με μπύρα ή κρασί στο bar) - 20 ευρώ (σε τραπέζι με ποτό).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet