Στις 8 Μάρτη απεργούμε εναντίον όλων των μορφών βίας

panagopoulos2

«Εάν οι ζωές μας δεν αξίζουν τίποτα, τότε απεργούμε». Με αυτό το σύνθημα οι γυναίκες της Ιταλίας και σε άλλες χώρες του κόσμου κατεβαίνουν σε απεργία στις 8 Μαρτίου, τόνισε στην «Εποχή» η δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Ρομανιόλι, του «Δικτύου ούτε μια λιγότερη», που συμμετέχει στις απεργίες που θα διοργανωθούν σε 40 χώρες του κόσμου τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Αργύρης Παναγόπουλος

Πώς δημιουργήθηκε το δίκτυο σας;
Το «Δίκτυο ούτε μια λιγότερη» δημιουργήθηκε εναντίον της βίας εναντίον των γυναικών, κυρίως της δολοφονίας γυναικών από τους «συντρόφους» τους. Μετά τη μεγάλη διαδήλωση που έφθασε τις 250.000 άτομα στη Ρώμη, φέραμε σε επαφή τις φεμινίστριες όλων των ηλικιών, άνδρες, γυναίκες, τα άτομα που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες ομοφυλοφίλων, δίκτυα και συλλογικότητες, με όλη την πλούσια πολυπλοκότητά τους, όχι μόνο για να κάνουμε μια διαδήλωση – γιορτή σε μια πλατεία, αλλά και να γράψουμε από κοινού το πρώτο Εθνικό Φεμινιστικό Σχέδιο κατά της Βίας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους θεσμούς.

Με πιο πλαίσιο συμμετέχετε στην απεργία των γυναικών;
Η Εθνική Συνέλευση που διοργανώσαμε ανέδειξε οκτώ σημεία για τις 8 Μαρτίου, που θα τα διεκδικήσουμε και με την απεργία μας. Να τα επαναλάβω: την απόρριψη της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της, την καταπίεση, την εκμετάλλευση, το σεξισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία και την τρανσφοβία. Για αυτό στις 8 Μάρτη θα διακόψουμε κάθε παραγωγική και αναπαραγωγική δραστηριότητα. Η ανδρική βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την αύξηση των ποινών, αλλά με ένα ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Δεδομένου ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν επιπρόσθετα από την παραγωγική και την αναπαραγωγική εργασία και τη φροντίδα σε όλες τις μορφές της, πρέπει επίσης να απέχουν και από αυτήν.

Απάντηση η αυτονομία

Θα λέγαμε μια γενική απεργία σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας…
Απεργούμε καθολικά, γατί η απάντηση στη βία είναι η αυτονομία των γυναικών, επειδή τα Κέντρα εναντίον της βίας κατά των γυναικών πρέπει να διατηρήσουν τα κοσμικά χαρακτηριστικά τους και να παραμείνουν ως Κέντρα για την αυτονομία των γυναικών. Απορρίπτουμε τον αποκαλούμενο «Ροζ Κώδικα» και τη θεσμική εφαρμογή του και κάθε παρέμβαση κατασταλτικού χαρακτήρα ή έκτακτης ανάγκης. Απεργούμε, γιατί απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης εναντίον όλων των μορφών της ανδρικής βίας κατά των γυναικών, από την ψυχολογική μέχρι και αυτή που διαπράττεται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Απεργούμε, γιατί θέλουμε ελεύθερες, ασφαλείς και δωρεάν αμβλώσεις και την κατάργηση της αντίρρησης συνείδησης για τους γιατρούς. Απεργούμε κατά της μαιευτικής βίας, απαιτώντας πλήρη πρόσβαση στη φαρμακολογική μέθοδο άμβλωσης με το χάπι RU486, με εφαρμογή 63 ημερών από την κύηση και περίθαλψη μιας ημέρας στο νοσοκομείο.

Ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό

Θέτετε, όμως, και μια σειρά οικονομικών και στενά κοινωνικών διεκδικήσεων…
Απεργούμε, γιατί ζητάμε ένα εισόδημα αυτοδιάθεσης, γιατί δεν αποδέχονται ότι κάθε στιγμή της ζωής μας πρέπει να εργαζόμαστε, έναν ευρωπαϊκό ελάχιστο μισθό, γιατί δεν είμαστε πλέον διατεθειμένες να δεχόμαστε μισθούς πείνας, ή ότι μια άλλη γυναίκα, συχνά μετανάστρια, θα πρέπει να εργαστεί στο σπίτια ή στη φροντίδα μας, με αντάλλαγμα έναν εξαιρετικά χαμηλό μισθό και χωρίς προστασία.
Απεργούμε, επίσης, ενάντια στη βία των συνόρων, τα κέντρα κράτησης, τις απελάσεις που παρεμποδίζουν την ελευθερία των μεταναστών, ενάντια του θεσμικού ρατσισμού, που υποστηρίζει τη σεξουαλική διαίρεση της εργασίας, την εκπαίδευση που τονίζει τις διαφορές και που ασκείται από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, για να μετατρέψουμε το δημόσιο σχολείο σε ένα κρίσιμο χώρο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ανδρικής βίας κατά των γυναικών και όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Απεργούμε, τέλος, κατά της σεξιστικής εικόνας στα μέσα ενημέρωσης και τη μισογυνική φαντασία, τις ρατσιστικές διακρίσεις, τις διακρίσεις εναντίον των λεσβιών, γκέι και των τρανς.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet