roggas

Με δεκάδες αφορμές η ελληνική σοσιαλδημοκρατία στην κεντρώα εκδοχή της, έχει δείξει πως δεν θέλει να την ενδιαφέρει η τάση για αριστερή στροφή που εκδηλώνεται –χωρίς ενιαίο τρόπο και με διαφορετικούς χρονισμούς και βάθος- ευρωπαϊκά στο χώρο αυτό. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και εξωκοινοβουλευτικοί εκσυγχρονιστές με ποικίλους βαθμούς έντασης, αναλόγως την περίπτωση, αντιπαρατίθενται συνολικά στην κυβέρνηση, επινοώντας έναν οξύ αντιπολιτευτικό λόγο που παρέλκει από τη συζήτηση για τα πραγματικά επίδικα. Τούτων δοθέντων, τα δεδομένα ελλείμματα ηγεσίας, προγράμματος, τακτικής συμμαχιών βαθαίνουν τους εσωκομματικούς και διακομματικούς ανταγωνισμούς και εκβάλουν ως σεχταρισμός, γκρίνια και αδράνεια.

Ώρα ΠΑΣΟΚ;

Την προηγούμενη εβδομάδα η ενδοκομματική αντιπαράθεση αφορούσε το ντιμπέιτ για το συμφέρον της χώρας, ή το συμφέρον του κόμματος, και ουκ ολίγοι έλαβαν μέρος, προεξάρχοντος, φυσικά, του κ. Βενιζέλου εναντίον της αρχηγού του κόμματος. Αυτή τη βδομάδα οι ενδοπαραταξιακές κόντρες εκκίνησαν από τους εξωκοινοβουλευτικούς εκσυγχρονιστές. Με ανακοίνωσή τους οι τρεις (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης) της «Ώρας αποφάσεων» πιέζουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για συνεργασία της κεντροαριστεράς, έπειτα όμως από μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη. Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς, υπό τον Σπύρο Λυκούδη, είχαν προτείνει από τα τέλη Φεβρουαρίου τη σύγκληση ενός ενωτικού, ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, τον Ιούνιο του 2017, «με θεσμοθετημένη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων, αλλά και της κοινωνίας. Χωρίς πλειοψηφίες και μειοψηφίες, αλλά με ένα συμφωνημένο πλαίσιο συνύπαρξης όλων και μία προγραμματική και οργανωτική διαδικασία για την περαιτέρω όσμωση και σύνθεση. Με σεβασμό και εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και κινήσεων». Η «ώρα αποφάσεων» απάντησε θετικά αυτήν την εβδομάδα με ανακοίνωση της που κατέληγε: «Σε μια αληθινά νέα, ενωμένη και ισχυρή προοδευτική παράταξη λέμε Ναι. Στο εικονικό ολόγραμμα μιας δήθεν νέας παράταξης λέμε Όχι».
Είχε προηγηθεί η απόρριψη της πρότασης των τριών από την ΔΗΣΥ, ενώ δεν φαίνεται να καταλήγουν θετικά και οι συζητήσεις της «Ώρας» με το Ποτάμι. Πιθανολογείται πως η απάντηση του, καταρρέοντος κατά τα άλλα, Ποταμιού θα είναι αρνητική σε δημιουργία νέου φορέα. Από τους τρεις θα ζητηθεί να ενταχθούν στο Ποτάμι, διαδικασία που δεν είναι στις προθέσεις τους.

Το Ποτάμι για το Κέντρο

Η Σεβαστουπόλεως έτσι κι αλλιώς σχολίασε τα τεκταινόμενα στο χώρο του κέντρου με δεικτικό τρόπο για το ΠΑΣΟΚ: «Τα πράγματα είναι απλά. Από τη μια η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μας καλεί να ενταχθούμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να συμμετέχουμε στο συνέδριό της. Κάποιοι το λένε ιδρυτικό, κάποιοι το λένε ενωτικό. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Προτείνουν συμμετοχή στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από την άλλη, υπάρχει η πρόταση του Ποταμιού. Μια πολιτική συμφωνία μεγάλων αλλαγών, κόντρα στο λαϊκισμό και τη συντήρηση. Μια συνάντηση όλων όσοι συμφωνούν σε ένα νέο κίνημα –ούτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε στο Ποτάμι».
Τι απάντησε σε όλα αυτά η Χαρ. Τρικούπη; «Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου»

Εκδηλώσεις και «αναδείξεις»

Την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 18:30 η επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «Πολιτικές για τη Νέα Γενιά» διοργανώνει στο PASSPORT εκδήλωση με θέμα: «Παίρνουμε το λόγο. Κερδίζουμε το αύριο», στην οποία θα παραβρεθεί και η πρόεδρος του κόμματος.
Στις 11 Μαρτίου το Ποτάμι κλείνει τρία χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει στο Acro της Πειραιώς, με ομιλητές τον πρόεδρο του κόμματος και τους Γραμματικάκη, Κουτσομύτη, Μεταξά, Περράκη, Σ. Τριανταφύλλου, Μεσσίνη και παρουσιάστρια τη Ρίκα Βαγιάννη.
Ακόμα, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επανεξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου, το βράδυ της Πέμπτης. Η απόφαση του συνεδρίου της Οργάνωσης, που διεξήχθη στην Κολομβία, για τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ήταν ομόφωνη.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισκέφτηκε το Σάββατο το Βόλο και μίλησε σε μέλη και φίλους του κόμματος σε αίθουσα του δημαρχείου.Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet