Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα. Οι μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 13 Φεβρουαρίου 2017.

Από τον Βιβάλντι στον Χατζιδάκι με τους Μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Ο Μάνος Χατζιδάκις βρισκόταν στη Νέα Υόρκη το 1964, όταν είδε μια γυναίκα να περπατά απαρατήρητη μέσα στο πλήθος κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης. Το βλέμμα της, η μοναξιά της συγκίνησαν τον συνθέτη που μετουσίωσε αυτή την οπτική του εντύπωση σε μουσική, την οποία στη συνέχεια ηχογράφησε με παραγωγό τον Quincy Jones. Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραφε για τον Αντόνιο Βιβάλντι, πριν από μισό αιώνα περίπου: «Βρίσκομαι σε μια αίθουσα συναυλιών. Παίζουν Βιβάλντι και με το πρώτο θέμα βλέπω το κάθισμα πλάι μου αδειανό... Μια καταιγίδα ξέσπασε κραυγάζοντας... ένα σφύριγμα σκίζει την πολιτεία στα δυο... αφήνοντας να διαφανεί ο ήχος από ένα παλιό τσέμπαλο... Όλα αυτά μπερδεύτηκαν μέσα μου, μαζί με ένα εξαίσιο θέμα του Βιβάλντι που είχα ακούσει πριν από λίγες μέρες και που εξακολουθούσε να επανέρχεται τυραννικά στη μνήμη μου...». Οι Μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Πέτρου, ετοίμασαν μια ξεχωριστή ανοιξιάτικη συναυλία για δύο βραδιές. Στο πρόγραμμα θα ακουστούν μερικά από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για έγχορδα του Αντόνιο Βιβάλντι και το κοσμαγάπητο «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, μια σύνθεση που ο αξέχαστος Μάνος εμπνεύστηκε από τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ιταλικού Μπαρόκ, τον Α. Βιβάλντι.
Την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 11 έως 40 ευρώ, ειδικές τιμές 6,50 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) και 8,50 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).
«Φωνή Δρυός»
το νέο έργο του Γιώργου Κουρουπού σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση

foni-drios

Το νέο έργο του Γιώργου Κουρουπού «Φωνή Δρυός», που είναι εμπνευσμένο από το Μαντείο της Δωδώνης, παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Πρόκειται για ένα λυρικό τελετουργικό δράμα για σοπράνο, μπάσο, αφηγητή και ορχήστρα. Η ιδέα για τη δημιουργία της «Φωνής Δρυός» γεννήθηκε όταν ο συνθέτης επισκέφθηκε, την άνοιξη του 2012, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Αναφερόμενος στη σημασία του Μαντείου της Δωδώνης ως πηγής έμπνευσης, ο Γιώργος Κουρουπός γράφει:
«Έμεινα έκπληκτος στη θέα των μολύβδινων πινακιδίων, με τα απτά προαιώνια ερωτήματα των ανθρώπων στους θεούς, που μόνον αυτοί μπορούν να προβλέψουν το μέλλον και να το αποκαλύψουν στους θνητούς μέσω των ιερέων τους. Στο χώρο του θεάτρου, και ειδικότερα στο χώρο της τωρινής βελανιδιάς, έμαθα για τη διαδικασία της μαντικής λειτουργίας και τη σημασία των φυσικών ήχων ως φορέων των πολύτιμων απαντήσεων, που αποκωδικοποιούσε η Ιέρεια-Πελειάς. Ήταν σαν κάποιος να με προκαλούσε να αναπαραστήσω νοητά –και προφανώς ως συνθέτης μουσικά– αυτή την ηχητική και πλήρη νοημάτων πανδαισία.
Γυρίζοντας ρίχτηκα στη μελέτη όσων ιστορικών και αρχαιολογικών πηγών, ελληνικών και ξένων, μπορούσα να βρω. Τα έμπειρα και αφοσιωμένα στελέχη του Μουσείου Ιωαννίνων και ο ίδιος ο διευθυντής, κ. Κωνσταντίνος Σουέρεφ, με βοήθησαν με ιδιαίτερη προθυμία. Επιθυμία μου δεν ήταν να αναπαραστήσω την αρχαία τελετή χρησμοδότησης, αλλά να εκφράσω το δέος του ανθρώπου απέναντι στο άγνωστο και την προαιώνια προσπάθειά του να βρει απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα που, όπως καταμαρτυρούν τα πινακίδια της Δωδώνης, δεν άλλαξαν από τον Όμηρο έως σήμερα.»
Τα κείμενα του έργου είναι μια επιλογή από αυθεντικά ερωτήματα των επισκεπτών του Μαντείου της Δωδώνης στην αρχαιότητα. Το κείμενο της «Παράβασης» είναι μια σύνθεση-ανάπλαση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου βασισμένη σε κείμενα των Αισχύλου, Πίνδαρου, Ευριπίδη, Ερμή Τρισμέγιστου, Κικέρωνα, Πλούταρχου, Ιάμβλιχου, Διονύσιου Σολωμού και Οδυσσέα Ελύτη.
Στη συναυλία, η οποία τιτλοφορείται «Γη και Θάλασσα», θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού για το μπαλέτο «Οδύσσεια» του Τζον Νοϋμάγερ, που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο (1995, συμπαραγωγή MMA-Κρατική Όπερα του Αμβούργου) και στο εξωτερικό. Το έργο ερμηνεύεται για πρώτη φορά με τη μορφή αυτόνομης σουίτας.
Στη συναυλία «Γη και Θάλασσα», τις συνθέσεις του Γιώργου Κουρουπού ερμηνεύουν οι σολίστ Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο) και Τάσος Αποστόλου (μπάσος-«Φωνή Δρυός», αφηγητής-«Οδύσσεια»). Με σολίστ τους: Αγγελίνα Τκάτσεβα, σόλο τσίμπαλομ (ρώσικο σαντούρι), Λευτέρης Φραγκιουδάκης, κρητικό λαούτο
Μαζί τους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Συμμετέχει χορωδιακό σύνολο υπό τη διδασκαλία του Νίκου Βασιλείου, ο οποίος έχει αναλάβει και τη μουσική προετοιμασία. Στον σχεδιασμό φωτισμών, ο Γιώργος Τέλλος. Στη «Φωνή Δρυός», σε ρόλο αφηγήτριας η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενώ την εικαστική επιμέλεια των προβολών που συνοδεύουν τα μουσικά μέρη έχει ο Τάκης Μαυρωτάς.
Την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 9 έως 30 ευρώ, 5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ)και 8 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

Ούβε Μάτσκε, ρεσιτάλ πιάνου

Ενας σπουδαίος αυστριακός συνθέτης, ο Φραντς Σούμπερτ και ένας μεγάλος γερμανός μουσουργός, ο Γιοχάνες. Δύο εμβληματικές μορφές του γερμανικού ρομαντισμού που επηρέασαν αποφασιστικά την εξέλιξη της ευρωπαϊκής μουσικής. Και μια διπλή επέτειος: φέτος συμπληρώνονται 220 χρόνια από τη γέννηση του Σούμπερτ και 120 χρόνια από το θάνατο του Μπραμς. Με αφορμή αυτό το σημαντικό επετειακό γεγονός, ο Κύκλος Πιανόραμα υποδέχεται τον πιανίστα Ούβε Μάτσκε. Ο γνωστός σολίστ, μέσα από το ρεσιτάλ του προτείνει στο κοινό ένα μουσικό οδοιπορικό στη Βιέννη του 19ου αιώνα, μέσα από δημοφιλείς ρομαντικές συνθέσεις για πιάνο: τις Τέσσερις Impromptus και τη Φαντασία του Οδοιπόρου του Σούμπερτ καθώς και το Σκέρτσο και τις Φαντασίες του Μπραμς.
Για την εμφανισή του και το πρόγραμμα ο Ούβε Μάτσκε είπε τα εξής: Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ημέρα που πρωτοήλθα στην Ελλάδα. Θέλοντας να γιορτάσω αυτή την επέτειο, δίνω αυτό το ρεσιτάλ πιάνου με έργα των αγαπημένων μου συνθετών. Κεντρική ιδέα στο χτίσιμο αυτού του προγράμματος αποτελεί η «Φαντασία του Οδοιπόρου», κάτι που μου δίνει τη δυνατότητα μιας εκ βαθέων εξομολόγησης στο κοινό που με τίμησε όλα αυτά τα χρόνια με την προσοχή και την αγάπη του.
Την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 15 ευρώ, ειδικές τιμές 4 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) και 6 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).

 

Ένα αναγεννησιακό παραμύθι

Ο Αριόστο είναι μία τρυφερή ιστορία που εμπνεύσθηκε η ιστορικός της Τέχνης και ζωγράφος Χαρά Παπαθεοδώρου. Την έμπνευση έδωσαν οι αριστουργηματικοί πίνακες της Αναγέννησης, μεγάλων ζωγράφων που αποτελούν σήμερα την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Μέσα από αυτή την ιστορία γνωρίζουμε, με ευχάριστο και απλό τρόπο, την ιδιαίτερη Τέχνη μιας εποχής που ανέδειξε περίφημους καλλιτέχνες-δημιουργούς, στη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική. Η γλαφυρή αφήγηση συνοδεύεται από ανάλογη μουσική του 16ου έως και του 18ου αιώνα, των Dowland, Falconieri, Monteverdi, Ximenez , Λεονταρίτη, Lully, Ortiz, σε όργανα εποχής, όπως είναι η θεόρβη, το φλάουτο με ράμφος και η βιόλα ντα γκάμπα καθώς και από μπαλάντες αγνώστων συνθετών, σεφαραδίτικα τραγούδια και ταραντέλλες. Παράλληλα προβάλλονται 40, περίπου, ζωγραφικοί πίνακες, με τους ήρωες και τις σκηνές του αφηγήματος, των Titian, Bellini, Bronzino, Piero di Cosimo, Veronese, Giorgone, Raphael, Carpaccio, da Vinci, Botticelli και άλλων ζωγράφων.
Παίζει το Σύνολο Παλιάς Μουσικής «conAnima ensemble»: Φαίνη Νούσια, σοπράνο, Μαρία Κολέτου, φλάουτο με ράμφος, ‘Ελλη Τσενέ, φλάουτο με ράμφος, Σταύρος Κατηρτζόγλου, θεόρβη, Σταύρος Παργινός, βιόλα ντα γκάμπα. Αφήγηση: Εφη Παπαθεοδώρου, ηθοποιός, Ράνια Βισβάρδη, μουσικός παραγωγός.
Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στο Athenaeum, Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο (Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210 3211987). Γενική είσοδος 10 ευρώ, φοιτητικά 5 ευρώ.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet