Σύντομη περιήγηση στα γυναικεία κινήματα και τους χώρους, τη δεκαετία του ’70 στην Ιταλία
Βιβλιοπωλείο Γυναικών ΜιλάνουΤο 1969, μια ομάδα φοιτητριών του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Τρέντο, στη Β. Ιταλία, αποφασίζει να εκπονήσει μια διπλωματική εργασία με θέμα τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, ακολουθώντας όχι μόνο τους κανόνες της κοινωνιολογικής μεθόδου αλλά χρησιμοποιώντας και μαρτυρίες γυναικών, σε πρώτο πρόσωπο, γυναίκες οι οποίες είχαν προσκληθεί και στην υποστήριξη της διπλωματικής. Παρόλο που το Πανεπιστήμιο στην Ιταλία, από τις αρχές του ’60, είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό τον ελίτ χαρακτήρα του, η μετατροπή της ημέρας της παρουσίασης των διπλωματικών εργασιών σε εξέγερση/συνέλευση ήταν πρωτοφανής: «Το κοινό δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει», είχε αντιδράσει ο πρόεδρος της επιτροπής, απειλώντας ότι θα ακυρώσει τη διαδικασία. «Δεν είμαστε κοινό, συμμετέχουμε με το λόγο και τις πράξεις μας, η επιστήμη έως τώρα μιλούσε εξ ονόματός μας, τώρα εμείς αποκτάμε συνείδηση και το κάνουμε σε πρώτο πρόσωπο» είχαν απαντήσει αυτές.
Της Σοφίας ΞυγκάκηΤο παραπάνω, πιθανότατα, δεν είναι το πρώτο «επεισόδιο» εξέγερσης και προφανώς ούτε το μοναδικό, όμως είναι ενδεικτικό της μεγάλης αλλαγής που επήλθε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60: γιατί, παρά τη χειραφέτηση της, στη διάρκεια του πολέμου, το κοινωνικά αποδεκτό μοντέλο της Ιταλίδας, στις αρχές της δεκαετίας, ήταν ακόμα εκείνο της συζύγου και μητέρας, και μάλιστα το οικονομικό μπουμ τη περίοδο ’60-’63, στο βιομηχανικό Βορρά, η αστάθεια, οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και συγκρούσεις που επέφερε, είχαν ενισχύσει το ρόλο της ως «σταθερά» της οικογένειας.
Μετά το ’68, ωστόσο, εκδηλώθηκε επιθετικά η ανάγκη να μη μιλούν άλλοι «εξ ονόματός της», και να προσδιορίσει η ίδια το ρόλο της στην οικογένεια και στην κοινωνία.
Χώροι και έντυπαΈτσι, το αίτημα για ανάπτυξη του προσωπικού λόγου και ταυτόχρονα η ανάγκη για συνύπαρξη με τις άλλες γυναίκες, με όρους που δεν προσδιορίζονταν από τις υπάρχουσες δομές, οικογένεια, σχολείο, εκκλησία κτλ., δημιούργησαν την ανάγκη νέων χώρων «στέγασης».
Να αναφερθούμε σε όλα τα φεμινιστικά κινήματα, τους χώρους και τα έντυπα που δημιουργήθηκαν, έστω επιγραμματικά, θα απαιτούσε πολλές δεκάδες σελίδες. Ενδεικτικά: τη δεκαετία του ’70, μόνο στη Ρώμη και την περιφέρεια, δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 100 γυναικείες ομάδες σε πανεπιστήμια, σχολεία, χώρους εργασίας και γειτονιές, ενώ σημαντική ήταν και η παραγωγή εντύπων -από τα πιο γνωστά το Quotidiano Donna-, καθώς και η συμβολή του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Donna, στον οποίο συμμετείχε δυναμικά και η Κολεκτίβα των οικοκυρών, γυναίκες που δεν ήταν σε θέση να εργαστούν αλλά ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους. Πάρα πολλές οι θεματικές ομάδες, όπως: Ομάδα Θεάτρου οι Μάγισσες, Γυναίκες και Σινεμά, Ομάδα Ιστορία, που μελετούσε την ιστορία από τη πλευρά των γυναικών.
Την ίδια εποχή, που διαρκώς φεμινιστικές αυτονομίστικες οργανώσεις παρουσιάζονται, πολλές γυναίκες του Udi, της Ένωσης Γυναικών που έχει συσταθεί το 1944 και πρόσκειται στο ΙΚΚ, συγκρούονται με το κόμμα τους και αποχωρούν, ενώ το ιστορικό περιοδικό του Udi, Noi Donne, κυκλοφορούσε μέχρι πέρυσι και σήμερα μόνο στην ηλεκτρονική μορφή.
Eξαιρετικά σημαντική για το ριζοσπαστικό φεμινισμό και το σεπαρατισμό υπήρξε η δημιουργία του Zanzibar, τον Μάρτιο του 1978, ο πρώτος χώρος στην Ιταλία μόνο για γυναίκες, στον οποίο συμμετέχουν πολλές λεσβιακές ομάδες, με έντονο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.
Η κατάργηση του αδικήματος της μοιχείας το 1970 και η ψήφιση του διαζυγίου το 1974, που επηρέασε σημαντικά την αντίληψη για την οικογένεια και τις σχέσεις οδήγησε, το 1975, στη δημιουργία των consultori, διαγνωστικών κέντρων, σε όλες τις ιταλικές πόλεις που, εκτός από τον οικογενειακό προγραμματισμό, προσέφεραν δωρεάν ή με μια συμβολική ετήσια συμμετοχή, γυναικολογικές εξετάσεις, παροχή ψυχολογικής υποστήριξης της γυναίκας και της έφηβης, συμβουλές αντισύλληψης, μαθήματα αυτοεξέτασης, μεταξύ άλλων, συμβάλλοντας στην αυτονόμηση από οικογενειακούς γιατρούς κτλ.
Το 1975 δημιουργείται το Libreria delle donne, το Βιβλιοπωλείο Γυναικών του Μιλάνου, το οποίο γεννήθηκε από την ανάγκη να αναδειχθεί ο λόγος και το γράψιμο των γυναικών. Το βιβλιοπωλείο στο οποίο τώρα δραστηριοποιούνται μόνιμα περισσότερες από 40 γυναίκες, και από το 1991 εκδίδει τριμηνιαίο περιοδικό, οργανώνει εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών, λειτουργούν ομάδες ανάγνωσης γυναικών ενώ την ίδια χρονιά γεννιέται και ο εκδοτικός οίκος Edizioni delle donne La Tartaruga, που εκδίδει βιβλία μόνο γυναικών.
Το 1977 ανοίγει το Βιβλιοπωλείο γυναικών της Ρώμης, στην πιάτσα Φαρνέζε, που θα κλείσει, ελλείψει πόρων, το 1995. Το 1980, το Βιβλιοπωλείο Γυναικών της Φλωρεντίας, το οποίο μέχρι σήμερα βρίσκεται στον ίδιο χώρο, όπου υπάρχει και το Αρχείο Γυναικών της Τοσκάνης και αποτελεί κέντρο αναφοράς για την πόλη, διοργανώνοντας εκθέσεις, ομάδες ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, σύμφωνα με τα αιτήματα των γυναικών που συμμετέχουν.
Τα σπίτια γυναικώνΤομή για το αυτόνομο φεμινιστικό κίνημα στην Ιταλία υπήρξε η δημιουργία των Σπιτιών Γυναικών, Case delle Donne, στις περισσότερες πόλεις του Βορρά και στη Ρώμη.
Το 1978 κλείνουν τα ψυχιατρεία. Η νοσηλεία γίνεται κατ’ οίκον, σύμφωνα με την πολιτική ε��σωμάτωσης των «ασθενών» στην κοινωνία. Το 1979, στο Τορίνο, οι κολεκτίβες και οι ομάδες που συναποτελούσαν το τοπικό φεμινιστικό κίνημα, επιθυμώντας έναν κοινό χώρο, ένα Σπίτι, κάνουν κατάληψη στο πρώην Δημόσιο Ψυχιατρείο Γυναικών, που από εμβληματικό κτίριο διάκρισης και οδύνης, για πολλές γυναίκες, μετατρέπεται σε χώρο ελευθερίας, κι αυτό αποτυπώνει συμβολικά τη βαθιά επιθυμία και ανάγκη για αλλαγή του κόσμου. Το Σπίτι, που αποτελεί μέχρι σήμερα βασική πολιτική αναφορά στην πόλη, συντηρείται μέσω των πολλών ομάδων και των συνεταιρισμών που συμμετέχουν, πάντα στην παράδοση του σεπαρατισμού. Από το 1980, συστεγάζεται και το φεμινιστικό ρεύμα υπέρ της ειρήνης, με την ονομασία Donne in luoghi difficili (Γυναίκες σε δύσκολους τόπους) που, το 1988, θα μετονομαστεί σε Donne in nero (Μαυροφορεμένες Γυναίκες): δημιουργήθηκε στο Ισραήλ, ενάντια στον εθνικισμό, την οπλοκρατία και τον εκφοβισμό, και τώρα δρα παντού, προσφέροντας υποστήριξη και έμπρακτη αλληλεγγύη σε γυναίκες στις εμπόλεμες ζώνες.
Το 1976, τo MLD, το Κίνημα για την Απελευθέρωση της Γυναίκας, κάνει κατάληψη σε κτίριο της Via del Governo Vecchio, στο κέντρο της Ρώμης, κι έτσι ιδρύεται το πρώτο Σπίτι Γυναικών, στο οποίο δημιουργούνται, την ίδια χρονιά, διαγνωστικό κέντρο, νηπιακός σταθμός και η Κολεκτίβα ενάντια στη βία κατά των γυναικών η οποία και θα επεξεργαστεί, το 1979, τον αντίστοιχο Νόμο. Εν μέσω πολλών συγκρούσεων με τις αρχές, το 1978, γίνεται κατάληψη δύο ακόμη ορόφων του κτιρίου, και δημιουργούνται, μεταξύ πολλών άλλων, ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Donna, το έντυπο Quotidiano donna με τιράζ 80 χιλιάδες φύλλα, ο ξενώνας μόνο για γυναίκες.
Το 1979, στο ίδιο κτίριο ιδρύεται από τρεις συλλογικότητες τo Πανεπιστήμιο Γυναικών Βιρτζίνια Γουλφ, το οποίο, μέσα από σεμινάρια που περιλάμβαναν μεγάλη γκάμα θεμάτων, θεωρητικά και πολιτικά, εργαστήρια ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής, στα οποία συμμετείχαν γυναίκες διαφορετικής ηλικίας, προέλευσης και μόρφωσης, στόχο είχε να αμφισβητήσει την παρούσα κουλτούρα και να παράξει νέες ερμηνείες που θα προέρχονταν από τη γυναικεία εμπειρία.
Διεθνές Σπίτι Γυναικών ΡώμηςΣαράντα συλλογικότητες -έντεκα εξ αυτών έχουν δημιουργήσει Κοινοπραξία- συμμετέχουν στο Διεθνές (πλέον) Σπίτι Γυναικών Ρώμης, το οποίο στεγάζεται από το 2002 σε εκκοσμικευμένο μοναστήρι στο κέντρο της Ρώμης και, αν και ανεξάρτητο ως δομή, συγκαταλέγεται στα έργα του προγράμματος του Δήμου της Ρώμης RomaCapitale. Σε αυτό εργάζονται επαγγελματικά πάνω δέκα γυναίκες, παρέχει δομές στήριξης σε κακοποιημένες γυναίκες, διοργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, προβολές, στηρίζει καλλιτεχνικές δημιουργίες, λειτουργούν ομάδες αυτογνωσίας, ενώ εδώ έχει μεταφερθεί και η βιβλιοθήκη του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Ρώμη, η ομάδα της οποίας διοργάνωσε το τριήμερο συνέδριο για την Carla Lonzi, στην οποία θα είναι αφιερωμένο το άρθρο της επόμενη βδομάδας, καθώς και στη Rivolta Femminile, το σημαντικότερο κίνημα της εποχής που εκείνη εμπνεύστηκε.