Δίνουμε έναν αγώνα επικράτησης της δημοκρατίας  και υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών

vasilopoulos

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Το τελευταίο διάστημα η Ν. Φιλαδέλφεια έχει γίνει, για άλλη μια φορά, θέατρο συγκρούσεων για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Ένα γήπεδο που έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια, αλλά η δημοτική αρχή και αρκετές συλλογικότητες και φορείς έχουν εκφράσει ενστάσεις. Να πούμε τις πιο σημαντικές;
Οι ενστάσεις μας έχουν διατυπωθεί από την προεκλογική ακόμα περίοδο και σχετίζονται με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής και την τύχη του άλσους μας (αφαίρεση 6 στρεμμάτων δασικής έκτασης, μεταφορά της διαχείρισης από το δήμο σε ΝΠΙΔ, και δυνατότητα χρήσης επιπλέον 5%, 23 στρεμμάτων για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων), με τα μεγέθη του γηπέδου, που βρίσκεται εντός του παραδοσιακού συνοικισμού, και με τις σοβαρές ανεπάρκειες όσον αφορά τις πρόνοιες που έχουν ληφθεί για την κυκλοφορία και τη στάθμευση. Όλες αυτές οι παρατηρήσεις έχουν διατυπωθεί με αναλυτικό τρόπο κατά την υποτιθέμενη διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά δεν ελήφθη ουδεμία υπόψη.

Μισές αλήθειες

Η άλλη πλευρά λέει, όμως, ότι το γήπεδο ήταν πάντα εκεί, και μάλιστα επικαλείται τις προσφυγικές μνήμες και την ιστορία της πόλης που είναι συνυφασμένη με την ΑΕΚ.
Ξέρετε, μερικές φορές οι μισές αλήθειες φτιάχνουν τα μεγαλύτερα ψέματα. Οι προσφυγικές μνήμες συνδέονται με την ερασιτεχνική ΑΕΚ, που ιδρύθηκε το 1924. Δέκα χρόνια αργότερα το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε τον χώρο και οι πρόσφυγες έχτισαν ένα γήπεδο για να αθλούνται οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Τότε, βέβαια, η Ν. Φιλαδέλφεια ήταν ένας προσφυγικός οικισμός μακριά από την Αθήνα και το γήπεδο ήταν στην άκρη του οικισμού. Πρόσφυγες φύτεψαν και στο άλσος και οι απόγονοί τους το φρόντισαν και το προστάτεψαν, ακόμα και κατά την περίοδο της κατοχής. Σήμερα έρχεται ένας μεγαλοεπιχειρηματίας με μια Α.Ε. για να διαχειριστεί αυτό το χώρο, η κυριότητα του οποίου εξακολουθεί να ανήκει στο δημόσιο και η παραχώρησή του στην ερασιτεχνική ΑΕΚ, εκδιώκοντας όλα τα τμήματα της ερασιτεχνικής. Και αν αυτό δεν αφορά σήμερα την ερασιτεχνική ΑΕΚ, οφείλει να απασχολεί το δήμο που στις εγκαταστάσεις του φιλοξενεί, και πρέπει να φιλοξενεί, τμήματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ που είναι άστεγα.

Παρά το φωτογραφικό νόμο, το γήπεδο δεν προχωράει. Που έχει κολλήσει η υπόθεση;
Το ίδιο αναρωτιόμαστε και εμείς ξέρετε, σε βαθμό που πλέον είμαστε επιφυλακτικοί αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς. Αντίθετα από όσα λέγονται και γράφονται, η πραγματικότητα είναι ότι ο δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα για να σταματήσει την κατασκευή του γηπέδου. Εμείς κάναμε μια προσφυγή στο ΣτΕ για να μην παραχωρηθεί δασική και αναδασωτέα έκταση του άλσους, αλλά το ΣτΕ την απέρριψε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ούτως ή άλλως η «Δικέφαλος» μπορούσε να προχωράει ανεξάρτητα από την προσφυγή μας, και αυτό το έχουν πει ακόμα και άνθρωποι της ΑΕΚ. Επίσης, γνωμοδοτήσαμε αρνητικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του γηπέδου, και μάλιστα χρησιμοποιήσαμε τις γνωμοδοτήσεις δύο εξαιρετικά ειδικευμένων και έγκριτων επιστημονικών ομάδων για να το τεκμηριώσουμε, ζητώντας βελτιώσεις και όρους για να μειωθούν οι επιπτώσεις. Η περιφέρεια Αττικής γνωμοδότησε θετικά υπό προϋποθέσεις, όμως τελικά το ΥΠΕΝ την ενέκρινε χωρίς καμία προϋπόθεση. Τώρα είναι στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής αδείας, και από ότι γνωρίζουμε εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, αν και δεν έχουμε δει ακόμη να υπάρχει η απόφαση.

Να τελειώνουμε με τους τραμπούκους

Τότε γιατί σας κατηγορούν; Τι είναι αυτό που πυροδότησε την ένταση των τελευταίων ημερών, τις βιαιοπραγίες, τις πορείες και τις μηνύσεις σε βάρος σας;
Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Υποβλήθηκαν εξώδικα και μηνύσεις σε μένα, στον αντιδήμαρχο και στην διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών από «οπαδούς της ΑΕΚ», με δικηγόρο τη νομική σύμβουλο του κ. Μελισσανίδη, γιατί αρνούμαστε να παρανομήσουμε. Και τι εννοώ με αυτό: Πριν 2,5 χρόνια, μια - δυο μέρες πριν αναλάβουμε τη δημοτική αρχή, κατέθεσαν υψομετρικές μελέτες για το γήπεδο. Σε αυτές εμφάνιζαν όχι τους υπάρχοντες, αλλά μελλοντικούς δρόμους, γιατί έχουν σχεδιάσει να υπογειοποιήσουν τους δρόμους της πόλης, ώστε να φτιάξουν έναν χώρο εκτόνωσης του γηπέδου. Η υπηρεσία ζήτησε προφανώς να έχει μια εγκεκριμένη μελέτη του έργου. Λίγο καιρό μετά, η «Δικέφαλος» παρέδωσε στην περιφέρεια Αττικής μια προμελέτη και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της υπογειοποίησης. Από τότε και μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία έγκριση και καμία μελέτη, άγνωστο γιατί. Μόνοι τους, λοιπόν, έχουν κολλήσει. Τώρα γιατί κατηγορούν εμάς; Αυτό είναι εύλογο. Γιατί βολεύει να δείχνεις κάποιον ως στόχο και να συσπειρώνεις τους οπαδούς της ομάδας απέναντι στον «εχθρό». Και ο πιο κατάλληλος στόχος είναι αυτός που με θάρρος και συνέπεια λέει τα επιχειρήματά του για τις συνέπειες αυτού του σχεδίου. Προφανώς, παρά τις τεράστιες πιέσεις, εμείς ούτε μπορούμε, αλλά ούτε και θέλουμε να παρανομήσουμε. Ας αναλάβουν άλλοι αν θέλουν το βάρος μιας τέτοιας εξέλιξης, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη.

Τώρα πώς μπορεί να εκτονωθεί η κατάσταση. Εσείς τι ζητάτε;
Εμείς καταρχήν ζητάμε από την πολιτεία να περιφρουρήσει τη δημοκρατία, τη λειτουργία του δήμου, τη σωματική ακεραιότητα αιρετών και εργαζομένων, την ελεύθερη έκφραση. Να τελειώνουμε με τις ομάδες κρούσεις των τραμπούκων που κάνουν επίδειξη ισχύος, απειλούν, χτυπούν αιρετούς πολίτες, συγγενικά μας πρόσωπα, και βανδαλίζουν ανενόχλητοι το κέντρο της πόλης και τη δημόσια περιουσία επί τόσο καιρό. Στη συνέχεια, διεκδικούμε συγκεκριμένα αιτήματα που έχουμε επαναλάβει και εγγράφως πολλές φορές, για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες αυτού του σχεδίου για την πόλη μας. Διασφάλιση του άλσους μας, αντιστάθμισμα της έκτασης που παραχωρήθηκε, χαμηλότερο ύψος, χώρους στάθμευσης, μετρό, μέτρα πυροπροστασίας για το άλσος. Επίσης, κατάργηση της υπογειοποίησης που είναι σε αντίθεση με την εγκεκριμένη από το 2013 κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου, εφαρμογή ενός κυκλοφορικού σχεδίου μόνο για τις ώρες των αγώνων, και στέγαση των τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ που τώρα καταλαμβάνουν δημοτικούς χώρους άθλησης. Αν όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψη, σαφώς η πλευρά του δήμου θα είναι ικανοποιημένη και ο κόσμος της περιοχής θα το αγκαλιάσει. Διαφορετικά, θα δημιουργηθούν άλυτα προβλήματα, που θα ταλαιπωρήσουν τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της.

Είναι τελικά ένας εμβληματικός αγώνας αυτός;
Στην πραγματικότητα είναι, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται, ούτε αφορά μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επί πολλά χρόνια μεγαλοεπιχειρηματίες αγοράζουν ομάδες και χρησιμοποιούν οπαδούς και φιλάθλους για την προώθηση των συμφερόντων τους, που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Στην περίπτωσή μας, η κοινή γνώμη ενημερώνεται εδώ και χρόνια μονόπλευρα και μονότονα από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ ότι ο δήμος μπλοκάρει αναίτια το γήπεδο της ΑΕΚ. Οι απόψεις μας είτε δεν παρουσιάζονται καθόλου, είτε διαστρεβλώνονται και λοιδορούνται. Εμφανιζόμαστε ως «βαλτοί», ότι εξυπηρετούμε άλλα συμφέροντα, ότι είμαστε γραφικοί και ιδεοληπτικοί, ενώ και στο παρελθόν οι δημοτικές αρχές ανεξάρτητα από πολιτικές καταγωγές, υπερασπίστηκαν το άλσος κάθε φορά που παράγοντες της ΑΕΚ σε συνεργασία με διάφορες κυβερνήσεις επιχειρούσαν να επεκταθούν σε βάρος του. Στην πραγματικότητα είναι ένας πολύ δύσκολος, αλλά υποχρεωτικός αγώνας, γιατί είναι ένας αγώνας επικράτησης της δημοκρατίας, της λογικής και της αλήθειας, απέναντι στη συκοφαντία, τον εκβιασμό και το φόβο. Ένας αγώνας υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών και του δημόσιου συμφέροντος, που διεξάγεται με ιδιαίτερα δύσκολους όρους, απέναντι σε αυτούς που εκμεταλλεύονται το θυμικό, τις μνήμες και το συναίσθημα χιλιάδων φιλάθλων.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet