Νέα άδεια για την Ελληνικός Χρυσός

skouries

Αναβολή για τις 9 Νοεμβρίου πήρε τη Δευτέρα η δίκη των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής που κατηγορούνται βάσει ενός σαθρού κατηγορητηρίου και στο πλαίσιο μια βιομηχανίας διώξεων για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές τον Φλεβάρη του 2013.
Εκατοντάδες διαδηλωτές από τα χωριά του αγώνα της Β.Α Χαλκιδικής, επιτροπές ενάντια στις εξορύξεις χρυσού από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, αλλά και πολιτικές οργανώσεις βρέθηκαν στο πλευρό των 21 κατοίκων γεμίζοντας την αίθουσα του δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι μαζί τους δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία.
Η δίκη πήρε αναβολή λόγω σοβαρών κολλημάτων δύο εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων, ενώ η Ελληνικός Χρυσός δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή.
Με συνθήματα και πανό οι διαδηλωτές έκλεισαν το δρόμο μπροστά στα δικαστήρια, κάνοντας εμφανή την παρουσία του κινήματος ενάντια στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεχίζει να συντελείται στις Σκουριές, τονίζοντας ότι ο πολύχρονος αυτός αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση του, μέχρι δηλαδή να σταματήσει η καταστροφή στο βουνό Κάκαβος.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες δίκες που αφορά ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα στην χώρα μας και απασχόλησε για τις πολιτικές μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για την ποινικοποίηση του φρονήματος όσων συμμετείχαν στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Σύμφωνα με το βούλευμα παραπέμπονται όλοι οι κατηγορούμενοι με βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος τους, μεταξύ αυτών σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστεία, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών κ.α.

Το χρονικό της κρατικής τρομοκρατίας

Να θυμίσουμε ότι ο τρόπος που οδηγήθηκαν σε δίκη οι 21 κάτοικοι (έπονται και άλλες δίκες) προκαλεί ερωτήματα και αμφιβολίες, καθώς αντανακλά το ιδιότυπο καθεστώς κρατικής τρομοκρατίας, υπό το οποίο τελούσε η Χαλκιδική και τα χωριά του αγώνα για μεγάλο διάστημα με την παραβίαση κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού, καταδεικνύοντας παράλληλα το φρονηματικό χαρακτήρα της δίωξης.
Λήψη γενετικού υλικού από δεκάδες κατοίκους, δίχως να έχει απαγγελθεί εις βάρος τους κατηγορία, απαγωγές κατοίκων χωρίς ενημέρωση των συγγενών τους, πολύωρη κράτησή τους χωρίς δυνατότητα επαφής με τον δικηγόρο τους στο Αστυνομικό Μέγαρο Πολυγύρου, είναι μόνο μερικά απ’ όσα συνέβησαν στον στόχο υλοποίησης της στρατηγικής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για «επιβολή της επένδυσης με κάθε κόστος». Μέχρι τις 7 Μαρτίου του 2013, που έγινε η εισβολή των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στην Ιερισσό, με ρίψη χημικών σε όλα το χωριό, είχαν ήδη προσαχθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο 200 άτομα...
Η στοχοποίηση των 21 κατοίκων και όλη η επιχείρηση δημιουργίας υπόπτων κινήθηκε γύρω από την αμφίβολης αξιοπιστίας τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, με σαρώσεις τηλεφωνημάτων από την ενεργοποίηση κεραίας στην περιοχή που καλύπτει περισσότερα από 23 χιλιόμετρα. Μέσω σαρώσεων τηλεφώνων στοχοποιήθηκαν κάτοικοι που ως συγχωριανοί εντοπίστηκε να… μιλούν μεταξύ τους, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι στη δικογραφία οποιεσδήποτε διαδικασίες έγιναν στην περιοχή εκείνο το διάστημα από διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, δράσεις αλληλεγγύης συνδέονται με περίεργο τρόπο, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί πως ό,τι γεγονός αφορούσε την περιοχή γινόταν στο πλαίσιο λειτουργίας και δράσης μιας «εγκληματικής οργάνωσης».
Ο τόπος είχε μετατραπεί σε πεδίο άσκησης ενός ιδιότυπου πειράματος πειθάρχησης στα συμφέροντα μιας εταιρείας που συστηματικά παραβίαζε και παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ακόμα μία άδεια καταστροφής

Ενώ λοιπόν, πλήθος επιστημονικών τεκμηριώσεων, αποφάσεις της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και φυσικά η ίδια η εικόνα της περιοχής αποδεικνύουν την περιβαλλοντική καταστροφή από τη δραστηριότητα της εταιρείας, πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ακόμη μία άδεια για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας.
Και αυτό την ώρα που η ίδια η διοίκηση πριν μερικούς μήνες επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για 21 παραβιάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014, πολλές από τις οποίες αφορούν το υποέργο της Ολυμπιάδας και αφορούν συνοπτικά την ανεξέλεγκτη και μη σύννομη διαχείριση τοξικών αποβλήτων.

Η νέα άδεια, που πηγές του υπουργείου την χαρακτηρίζουν ήσσονος σημασίας, αφορά την εγκατάσταση μονάδας λιθογόμωσης στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, για τα οποία επίσης εκκρεμεί μια σειρά ζητημάτων, όπως ο μη χαρακτηρισμός εκ μέρους της εταιρείας των υπολειμμάτων των αποβλήτων στο υπό κατασκευή φράγμα -αποθήκη τοξικών του Κοκκινολάκα και άλλων υποχρεώσεων της εταιρείας που προβλέπονται και από την ΑΕΠΟ.

Αυτό που κάνει, όμως, τους κατοίκους και όσους ασχολούνται με την υπόθεση των Σκουριών να διερωτώνται έντονα, είναι πως γίνεται η «καρδιά» του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, η μεταλλουργία, και συγκεκριμένα η μέθοδος flash melting, να έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι εφαρμόσιμη, σύμφωνα και με την απόφαση «Σκουρλέτη», το υπουργείο να προσφεύγει, σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα στη διαιτησία, και την ίδια στιγμή να συνεχίζει να εκδίδει άδειες προς όφελος της εταιρείας.Σταυρούλα Πουλημένη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet