belogiannis-5

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Μπελογιάννη, που θα φιλοξενείται από εδώ και στο εξής στο σπίτι της οικογένειας Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα Ηλείας. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες από το θάνατο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς το 1952, για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου στη γενέτειρα του.
Τα βιογραφικά στοιχεία του Νίκου Μπελογιάννη είναι λίγο-πολύ γνωστά. Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1915, γιος του Γιώργου και της Βασιλικής Μπελογιάννη. Η πολιτικοποίηση του ξεκίνησε πολύ νωρίς, καθώς ήδη ως μαθητής εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ, ενώ από το 1934 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία δεν πρόλαβε να τελειώσει λόγω των διώξεων που υπέστη για την πολιτική του δράση. Η σύλληψη του το 1950 οδήγησε στην καταδίκη του σε θάνατο με κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε. Στις 30 Μαρτίου του 1952 εκτελέσθηκε αιφνιδίως μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του, παρά τις διεθνείς κινητοποιήσεις που αμφισβητούσαν τις διαδικασίες του δικαστηρίου και ζητούσαν την απονομή χάριτος. Μετά το θάνατο του, ο Νίκος Μπελογιάννης πέρασε στη σφαίρα του μύθου. Ταυτίστηκε ανεξίτηλα στο συλλογικό φαντασιακό με τη χαρακτηριστική εικόνα του, όπου κάθεται στην αίθουσα του δικαστηρίου χαμογελαστός και κρατά ένα λουλούδι. Χάρη σε αυτή τη φωτογραφία κέρδισε το προσωνύμιο «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», με το οποίο έγινε γνωστός παγκοσμίως.

Οι ανθρώπινες πτυχές

Σήμερα, με την υλική και ηθική συνδρομή πολλών προσώπων και φορέων, ολόκληρη η μουσειακή συλλογή που αφορά στη ζωή και το έργο του Νίκου Μπελογιάννη κατέστη δυνατό να βρει μόνιμη στέγη στο οίκημα που συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία της οικογένειας. Στα μουσειακά τεκμήρια που περιέχονται στην έκθεση, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα της ασφάλειας, αντίγραφο του διάσημου πίνακα του Pablo Picasso, καθώς και υλικό από τη συγγραφική και πολιτική του δράση, που διατέθηκε από την οικογένεια του. Παράλληλα, στον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής συνεισέφερε πλήθος φορέων όπως τα ΑΣΚΙ, το ΚΚΕ, ο δήμος Ήλιδος, τα ΓΑΚ Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και σημαντικός αριθμός ιδιωτών. Γίνεται έτσι μια προσπάθεια, ώστε το κοινό που θα επισκεφθεί την οικία Μπελογιάννη να μη σταθεί μονάχα στη μυθοποιημένη πλευρά του ανθρώπου, που στο πρόσωπο του συμπυκνώθηκε η σκληρότητα του μετεμφυλιακού κράτους, αλλά να μπορέσει να εξερευνήσει και τις πιο ανθρώπινες πτυχές του Νίκου Μπελογιάννη. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει εκθέματα όπως το μαθητολόγιο του, το ρολόι του, καθώς και φωτογραφίες του ιδίου και της οικογένειας του.
Το οίκημα που θα στεγάσει τη συλλογή έχει μακρά ιστορία. Το οικόπεδο αγοράστηκε από τον πατέρα του Νίκου Μπελογιάννη το 1916 και οι εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου πραγματοποιήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1920. Το σπίτι χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει την οικογενειακή επιχείρηση, καθώς λειτουργούσε σαν ξενώνας, αλλά και σαν κατοικία της οικογένειας, η ιστορία της οποίας είναι τραγική. Από το 1944 έως το 1952 χάθηκε τόσο ο πατέρας, όσο και τα τρία παιδιά. Η μητέρα του Νίκου Μπελογιάννη τελευταία ένοικος του σπιτιού, απεβίωσε το 1956. Έκτοτε το σπίτι παρέμεινε άδειο.
Το 1996 το κτίριο δωρίστηκε από την οικογένεια Μπελογιάννη στον πρώην δήμο Αμαλιάδας και το ίδιο έτος κρίθηκε ιστορικό και διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Τρία χρόνια αργότερα ο δήμος Ήλιδας αιτήθηκε τη συντήρηση του κτιρίου και τη μετατροπή του σε Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης, Εθνικής Αντίστασης και Αγώνων του Μοριά». Αν και εγκρίθηκε η μετατροπή, οι διαδικασίες για τη δημιουργία μουσειακού χώρου δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν. Το 2015, μετά από παρέμβαση της βουλεύτριας νομού Ηλείας, Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, σε συνεργασία με τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη, το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου. Άλλωστε ο γιος Νίκος Μπελογιάννης, με τη διαρκή του προσπάθεια για την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα του κτιρίου, είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της αίσιας κατάληξης.

Το μουσείο

Το 2017 η Βουλή των Ελλήνων ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δήμου Ήλιδος για τη δημιουργία μουσείου, συμμετέχοντας σε όλες τις φάσεις της ολοκλήρωσης του έργου. Μεταξύ άλλων, ανέλαβε τις εργασίες επισκευής στο οίκημα, την οργάνωση, τοποθέτηση και συντήρηση του αρχειακού υλικού. Η παράδοση της έκθεσης στο κοινό πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Ο πρώτος όροφος του κτιρίου θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αρχειακής έρευνας, του μουσειολογικού σχεδιασμού και της διαμόρφωσης του χώρου. Το δεύτερο στάδιο αφορά στο ισόγειο του οικήματος και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017. Σχετίζεται επίσης με την οργάνωση των εκθεμάτων και την τοποθέτηση των ιστορικών τεκμηρίων με μέριμνα, ώστε να επιτευχθεί αισθητική και ιστορική εναρμόνιση με την έκθεση του πρώτου ορόφου.
Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης» θα πραγματοποιηθούν στις 27 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι στην Αμαλιάδα, στην οικία Μπελογιάννη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο κ. Νίκος Μπελογιάννης και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Όλγα Γιούργου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet