Μια επίκαιρη ημερίδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE- NGLΗ ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, από κοινού με την Ιταλίδα Ελεονόρα Φορέντσα της ευρωομάδας L’ Altra Europa con Tsipras και την Πορτογαλίδα Μαρίζα Ματίας, του Bloco de Esquerda διοργάνωσαν ημερίδα στις Βρυξέλλες με τον τίτλο «Πώς ν’ αντιμετωπίσουμε το δημόσιο χρέος; Μαθήματα και πολιτικές». Πολιτικοί και εμπειρογνώμονες βρέθηκαν εκεί, για να συζητήσουν το ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να αναλύσουν όσα έχουμε βιώσει και μάθει μέσα από αυτή την εμπειρία. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ αναζητήθηκαν ταυτόχρονα εναλλακτικές λύσεις, ιδίως τώρα που ο πολιτικός χάρτης της ΕΕ βρίσκεται σε μια διαδικασία ανακατάταξης λόγω των εκλογικών διαδικασιών σε πολλές χώρες.
Στην ημερίδα συμμετείχαν η οικονομολόγος Αν Πετιφόρ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού Πέδρο Παέζ, ο Φιλίπ Λαμπέρτ, πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Βελγίου και συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Λούτσιο Πέντς, διευθυντής στη γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, η οικονομολόγος Μαρίκα Φραγκάκη, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τόμας Φάζι, και η εικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας των Σοσιαλιστών, Περβάνς Μπερέ.
Γκ. Τσίμερ: Πολιτική λύση για το χρέοςΤην ημερίδα άνοιξε με τον πολύ σημαντικό πρόλογό της η Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρωομάδας της GUE-NGL, η οποία τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους, τόσο του ελληνικού όσο και σε διεθνες επίπεδο. Η γερμανίδα πολιτικός αναφέρθηκε στη διαγραφή του γερμανικού χρέους μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και στο πόσο βοήθησε στην ανοικοδόμηση της γερμανικής οικονομίας, μια πολιτική που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η Τσίμερ αναγνωρίζει από την πλευρά της την ιδιάζουσα ιστορική περίοδο που διανύουμε μετά το το 2008, καθώς είναι η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση που έχουμε βιώσει και η στρατηγική ανάκαμψης που έχει χαραχτεί, είναι σαφώς σε λάθος κατεύθυνση. Κατηγορεί ευθέως τις ελίτ για σκόπιμη παρεμπόδιση της ελληνικής κοινωνίας να εξασφαλίσει βιώσιμα επίπεδα και αναφέρεται στο γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τον «δικηγόρο του διαβόλου».
Έχοντας υπόψη τις εκλογές που διεξάγονται και θα διεξαχθούν σε πολλές χώρες της ΕΕ, η Τσίμερ θεωρεί ότι αυτή η αλλαγή πολιτικού τοπίου είναι μια ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε για το ελληνικό χρέος και να προωθηθεί μια αναδιαμόρφωση του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη. Το επίδικο είναι να προχωρήσουμε σε ορθολογικά μέτρα και να σταματήσουμε να αρνιόμαστε την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως λέει. Όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί, κατά την Τσίμερ, δεν διασφαλίζουν την ανάπτυξη και την ενότητα της ΕΕ, ενώ επίσης δεν συμφωνεί ούτε με τα πέντε σενάρια αντιμετώπισης που παρουσίασε ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι στην ουσία δεν αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα προβλήματα. Βασικό της μέλημα είναι το πώς θα πρέπει η αριστερά να αντιμετωπίσει σε πολιτικό επίπεδο το θέμα της διαγραφής του χρέους. Το ζήτημα αυτό έχει τεθεί εδώ και καιρό από τη γερμανική αριστερά και η Τσίμερ συγκεκριμένα πρότεινε την ακύρωση τμημάτων του χρέους, που «δεν έχουν νόμιμο χαρακτήρα» ή «έχουν συναφθεί με τρόπους που δεν ήταν πρέποντες». Μια συζήτηση στην οποία θεωρεί ότι πρέπει να συμμετάσχει η ευρωπαική αριστερα, ώστε να υπάρξει μια κοινή στοχευμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του χρέους, χωρίς η αποπληρωμή του να γίνεται εις βάρος της ευημερίας ενός λαού.
Τέλος, τόνισε την σημασία της απομόνωσης των σκληροπυρηνικών φωνών, όπως αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ευκαιρία τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές, ώστε να μπορέσει να γίνει μια καλύτερη συζήτηση για το χρέος και να ακολουθηθεί ένας διαφορετικός δρόμος για να μην υπάρχουν δεύτερης και τρίτης κατηγορίας πολίτες στην ΕΕ.
Δ. Παπαδημούλης: Διεθνές πρόβλημα το χρέοςΜε τη σειρά του, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην καθολικότητα του ζητήματος λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Αυτή τη στιγμή το χρέος παγκοσμίως βρίσκεται στο 100% του πλανητικού ΑΕΠ, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται εκτός των προβλέψεων με τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα της Γερμανίας που ξεπερνά το 8%, κάτι που συνιστά παράβαση καθώς υπαιρβαίνει το όριο του 6% που έχει οριστεί με συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωζώνης. «Η ελληνική περίπτωση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι και ευρωπαϊκό, και απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση», είπε ο Δ. Παπαδημούλης μετά το πέρας της ημερίδας. «Κατατέθηκαν προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της μερικής αμοιβαιοποίησης της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, με προώθηση της νομισματικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης, με στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την ανάπτυξη, μακριά από τις μονομερείς πολιτικές λιτότητας, που στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει, καθώς το δημόσιο χρέος από 125% που ήταν πριν από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων, βρίσκεται τώρα 180%».
Περιβαλλοντικό και κοινωνικό χρέοςΟ Φιλίπ Λαμπέρτ, πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων στο Βέλγιο, με μια εξαιρετικά ενδιαφέρους ομιλία έθεσε το ζήτημα του κοινωνικού και περιβαλλοντικού χρέους. Δίνεται τεράστια σημασία στην αποπλήρωση του δημόσιου χρέους, ένα χρέος όμως που δεν αποπληρώνεται ποτέ πλήρως, είναι το κοινωνικό. Ακόμη και αν επενδύσουμε σε παιδεία και υγεία, υπάρχουν πάντα αυτές οι γενιές που υπέστησαν την λιτότητα και υπέφεραν, οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους μετα τα 50 και άλλες ευπαθείς ομάδες δεν θα το ξεπεράσουν. Το χρέος αυτό δεν ειναι αναστρέψιμο. Οπως, αντίστοιχα, και το περιβαλλοντικό χρέος. «Το να αποφασίσουμε ποιο τμήμα του χρέους ειναι παράνομο, είιναι μια πολιτική απόφαση», τόνισε ο Λαμπέρτ. Αναφέρθηκε σε έξοδα του ελληνικού κράτους που φαίνονται παράλογα εν μέσω κρίσης, όπως ο δανεισμός για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ, το οποίο φαίνεται παράλογο, όμως ο εξοπλισμός αγοράστηκε από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει την πολιτική που ακολουθείται.Σύμφωνα με τον Λαμπέρτ, η ανάπτυξη του Βορρά χρηματοδοτήθηκε απόο το χρέος. Επομένως, αντί της διαγραφής προτείνει τη φορολόγηση, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μέρος του χρέους. Κατ’αυτόν βασική επιδίωξη είναι η φορολόγηση όσων ωφελήθηκαν από την κρίση.
Τα χρέη μπορεί να διαλύσουν την ΕΕΗ Ιταλίδα ευρωβουλευτρια Ελεονόρα Φορέντσα εξήγησε γιατί είναι σημαντική η πρωτοβουλία διεξαγωγής αυτή της ημερίδας. Ως κάποια που κατάγεται από τη Μεσόγειο, δεν τη θεωρεί απλώς μια περίπτωση όπου πρέπει να δείξουμε αληλλεγγύη στην Ελλάδα για αυτό το ζήτημα. Έχει να κάνει με την κατανόηση της ιδεολογικής χρήσης του χρέους και τη χρήση του που έχει οδηγήσει στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και των συνταξιοδοτικών». «Μας είπαν ότι ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Όμως η ΕΕ δεν έχει μόνο χρησιμοποιήσει το χρεός κρατώντας ως όμηρο την Ελλάδα, αλλά έχει παράλληλα επιτρέψει την ευρωπαική κηδεμονία σε θέματα οικονομίας σε κράτη μέλη που βρίσκονται στην Νότια Ευρώπη», δήλωσε η Φορέντσα.
Ο ευρωβουλέυτρια από την Πορτογαλία, Μαρίζα Ματίας, προειδοποίησε με τον τρόπο της την ΕΕ λέγοντας: «Αυτή η ημερίδα προσπάθηκε να αποδομήσει τους μύθους γύρω από τα μη βιώσιμα δημόσια χρέη, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει ότι αυτά τα χρέη- παρότι έχουν περιοριστεί σε συγκεριμένα κράτη μέλη- είναι στη βάση τους ένα ευρωπαικό πρόβλημα». Επιπλέον, δήlωσε ότι σε περίπτωση που η ΕΕ δεν αποφασίσει να αναγνωρίσει αυτά τα προβήματα, θα διασφαλίσει μόνο τη διάλυσή της. «Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να να τονίσουμε ότι αυτό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ώστε να δώσει στους πολίτες μια ευκαιρία και να ενδυναμωθεί η δημοκρατία».Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ανάπτυξη στο Ευρωκοινοβούλιο σχολιασε: «Δεν είμαι σίγουρος αν έχουμε μάθει από την κρίση τη ίδια. Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί, είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα άμεσα και, φυσικά, να αποφύγουμε την ανάμειξη του ΔΝΤ.
Όλγα Βερελή