ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ
Αριστερά, συνδικάτα και κινήματα συζητούν και διαδηλώνουν στη Ρώμη

panagopoulos-romi

Ανταπόκριση του Αργύρη Παναγόπουλου

«Με την ευκαιρία των εξήντα χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης συγκεντρωνόμαστε, με τη συνείδηση ότι για να σώσουμε την Ευρώπη από τη διάλυση, την κοινωνική και περιβαλλοντολογική καταστροφή, την αυταρχική παρεκτροπή, είναι ανάγκη να την αλλάξουμε. Μια μεγάλη κοινή κληρονομιά, που αποτελείται από κατακτήσεις και πρόοδο στο πεδίο των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, κατακερματίζεται μαζί με το Κοινωνικό Κράτος, τις ελπίδες και της προσδοκίες», υπογραμμίζει το κάλεσμα της κινηματικής πλατφόρμας «Η Δική μας Ευρώπη», που διεκδικεί την επανίδρυση της με βάση της αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, των ανοικτών συνόρων και της υποδοχής και όχι της λιτότητας και των τιμών των μετοχών. «Η Δική μας Ευρώπη» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ορισμένων ατόμων και συλλογικοτήτων που επιθυμούν τη δημιουργία ενός πλατιού κινήματος για την επανίδρυση της Ευρώπης.
 
Η Ελλάδα στη… Ρώμη

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων «Η Δική μας Ευρώπης» επιδίωξαν μια ισχυρή συμμετοχή της Ελλάδας στις τριήμερες εκδηλώσεις στη Ρώμη, δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν διακρίθηκαν σε δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης της χώρας και της ελληνικής κυβέρνησης.
Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Γκρέγκορ Γκίζι στην εκδήλωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του transform! την Πέμπτη με τίτλο: «Μια Ευρώπη για το λαό από το λαό» συμπληρώθηκε με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL, Μαουρίτσιο Λαντίνι, της προέδρου τοy ARCI, Φραντσέσκα Κιαβάτσι, του γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Πάολο Φερέρο, της εκπροσώπου του κινήματος εναντίον του ΤΤΙΡ, Μόνικα Ντε Σίστο, γεγονός που υπογραμμίζει την ευρύτερη απήχηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και του μεγαλύτερου κόμματος που την στηρίζει ανάμεσα στο δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της Ιταλίας, τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και κινήματα.
Ενδιαφέρον που συμπληρώθηκε και με την παρουσία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, που συμμετείχε σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που διοργανώθηκε την Παρασκευή στις 6 μμ, με πρωτοβουλία από προσωπικότητες της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής, της διανόησης και του συνδικαλιστικού κινήματος που στηρίζουν την Ελλάδα και τη βοήθεια της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα». Δίπλα στην υπουργό Εργασίας βρέθηκε η πρόεδρος του πολιτιστικού δικτύου Arci, Κιαβάτσι, η Λουτσιάνα Καστελίνα, η συνταγματολόγος Άννα Φαλκόνε και άλλοι. Τίτλος της εκδήλωσης που έγινε στο πανεπιστήμιο La Sapienza, ήταν «Ενωμένοι, αλληλέγγυοι με την Ελλάδα για να αλλάξουμε την Ευρώπη». Στη Ρώμη βρέθηκαν και εκπρόσωποι της ηγεσίας και του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του «Ιδρύματος Ν. Πουλαντζάς», όπως ο Γιάννη Μπουρνούς, η Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου και ο Χάρης Γολέμης.
H CGIL και το σοσιαλδημοκρατικό δίκτυο Solidar οργάνωσαν συζήτηση για την κοινωνική ευρώπη, στην οποία συμμετείχε και ο γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων CES, Λούκα Βιζεντίνι, ενώ υπήρξε έντονο το ενδιαφέρον των συνδικαλιστών για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς και κυρίως με το ΔΝΤ για τα εργασιακά. Η γενική γραμματέας της CGIL, Σουζάνα Καμούσο ήταν η πρώτη που υπέγραψε το κάλεσμα στήριξης της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον του συνδικάτου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ευρύ φάσμα θεματικών στις εκδηλώσεις

«H Δική μας Ευρώπη» προσπάθησε να ανοίξει ένα σφαιρικό διάλογο για τα προβλήματα της Ευρώπης και των συνόρων της, το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την Παλαιστίνη, που βρέθηκε μετά από προφανείς εξωτερικές πιέσεις στο «στόχαστρο» των πανεπιστημιακών αρχών που ακύρωσαν εκδήλωση με θέμα «Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη».
Τα θέματα της Μεσογείου αντιμετωπίστηκαν στη συζήτηση που διοργάνωσε το Εναλλακτικό Μεσογειακό Δίκτυο, αυτά που αφορούν τους πρόσφυγες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Arci και το transform! europe με θέμα «Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τους μετανάστες και οι συνεργίες των αντιστάσεων».
Στη συζήτηση με θέμα «Οι μετανάστες και η Ευρώπη» συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κοινωνικού Κέντρου της Ρώμης Μπάο Μπάμπ, που διακρίθηκε στην υποδοχή προσφύγων, το Arci και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, ενώ στη συζήτηση με θέμα «Μεσογειακή Ευρώπη: Πολιτικές ειρήνης στη θάλασσα και τη γη» συμμετείχαν το Δίκτυο για την Ειρήνη, το Τραπέζι της Ειρήνης και το Ιταλικό Δίκτυο Αφοπλισμού.
Στο Φόρουμ για το Μέλλον της Ευρώπης ήταν έντονη η παρουσία του Ευρωπαϊκού Ομοσπονδιακού Κινήματος, που συμμετείχε μαζικά και στην πορεία του Σαββάτου, ενώ ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία κατέθεσε κόκκινα γαρύφαλλα στο τόπο της εκτέλεσης 335 Ιταλών από τους ναζί στις «Φόσε Αντρεατίνε» στα περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας.
Τα γυναικεία και φεμινιστικά θέματα προβλήθηκαν από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό και κινηματικό κτίριο του «Διεθνούς Σπιτιού Γυναικών» και στο Πανεπιστήμιο, ενώ τα περιβαλλοντολογικά θέματα απασχόλησαν μια σειρά συζητήσεων που έφθασαν μέχρι τα αγροτικά θέματα και την ποιότητα της διατροφής, με τη συμμετοχή της ViaCampesina και της Slow Food. Από το ενδιαφέρον της «Δική μας Ευρώπης» δεν έλειψαν ασφαλώς ούτε τα θέματα του εθελοντισμού και των αντιρρησιών, με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Οργανώσεων Εθελοντικών Υπηρεσιών και το ιταλικό νεολαιίστικο Δίκτυο Γνώσης.
Τα θέματα των αστικών περιοχών στην Ευρώπη και της υποδοχής μεταναστών δεν έλειψαν από τον προβληματισμό της «Δική μας Ευρώπης», αφού αντιμετωπίστηκαν σε εκδηλώσεις που συμμετείχαν και οι δήμαρχοι Νέας Φιλαδέλφειας και Χαλανδρίου, Άρης Βασιλόπουλος και Σίμος Ρούσσος. Τα θέματα αυτά απασχόλησαν τη συζήτηση «Πόλεις και Δήμοι που υποδέχονται για μια Ευρώπη Ενωμένη, Αλληλέγγυα και Δημοκρατική» και αυτή για τους μικρούς Δήμους που οργανώθηκαν αντίστοιχα από το Φόρουμ Ιταλίας-Τυνησίας, το transform! europe, το CIME και την Ένωση Περιβάλλοντος Lega Ambiente.
 
Τρεις διαδηλώσεις για μια… Ευρώπη

Το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης χωρίζει τόσο τους Ιταλούς όσο και τους Ευρωπαίους. Σήμερα στους δρόμους της Ρώμης θα πραγματοποιηθούν τρεις πορείες, η μία της «Δική μας Ευρώπης», στην οποία έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους το CGIL, το Arci και πολλές κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, ενώ είναι εμφανής η δυσκολία διοργάνωσης μεγάλων και μαζικών κινητοποιήσεων.
Μια άλλη πορεία διοργανώνεται από τμήματα της αριστεράς, της παλιάς αυτονομίας και του αναρχικού χώρου που είναι υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ενώ μια τρίτη πορεία θα διοργανώσει η ρατσιστική, ξενοφοβική και λαϊκιστική δεξιά, που επίσης υποστηρίζει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Προς τα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο θέρετρο της Ταορμίνα της Νοτίου Ιταλίας το G7, αναζωπυρώνοντας την ανάγκη νέο κύκλου κινητοποιήσεων.


 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΚΑΜΠΙ ΤΣΙΜΕΡ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ GUE/NGL
Η κατάσταση της ΕΕ δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς

zimmer

«Η 60η επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς από μέρους της ΕΕ, ενώ έχουν στερέψει οι δικαιολογίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ένωση», τόνισε η πρόεδρος της GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Τσίμερ αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, από το σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ με κοινωνικό πυλώνα, έως το Brexit και την αναθεώρηση των κανονισμών του Δουβλίνου, οι οποίοι αφορούν τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες.
Αρχικά, απευθυνόμενη στους προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η Τσίμερ τόνισε: «Η παρούσα κατάσταση της ΕΕ αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα ανάμεσά σας! Η ανοικοδόμηση της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η μεταμόρφωσή της σε ένα συνονθύλευμα εθνών, θα μπορούσε να ξεκινήσει από το σεβασμό στις ελπίδες και τις επιθυμίες των πολιτών».
Όσον αφορά την επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης και το μέλλον της ΕΕ, η γερμανίδα ευρωβουλευτής είπε: «Αμφιβάλλω κατά πόσο η Συνθήκη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κώδωνας κινδύνου. Ζητώ από τους προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να δηλώσουν στη Ρώμη πως η ΕΕ θα αναθεωρήσει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης».
Προειδοποίησε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Οφείλουμε να ξεκινήσουμε να θέτουμε ερωτήματα και να αναζητούμε τις αιτίες που τόσο πολλοί άνεργοι, άνθρωποι σε επισφάλεια, υπερψήφισαν το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έκαναν αυτό κυρίως εξαιτίας της απογοήτευσης από την ΕΕ, η οποία δεν απαντά στα ερωτήματά τους, ούτε τους στηρίζει».

Για μια κοινωνική, ειρηνική και δημοκρατική ένωση

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι εγκρατείς όσον αφορά τον εορτασμό της 60ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης και να αξιοποιήσουν τη στιγμή ως μια ευκαιρία για μια Ευρωπαϊκή Ένωση εντός της οποίας θα νιώθουμε ασφάλεια, πως οι συνθήκες διαβίωσης όλων των πολιτών της ΕΕ θα βελτιωθούν και γι’ αυτό θα έχουμε την ανάγκη να την υπερασπιστούμε», πρόσθεσε.
Ακολούθως η Τσίμερ συνέδεσε το ζήτημα με τις συγκρούσεις που ενδέχεται να προκληθούν κατά τις διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση του Brexit και θα αφορούν τα πολιτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων: «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα οδηγήσουν στην υπονόμευση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε των βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ».
«Να διασφαλίσουμε πως τα δικαιώματα όσων ζουν στη Βόρεια Ιρλανδία θα γίνουν σεβαστά, πως δεν θα αποσχιστούν από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χαράσσοντας νέα εξωτερικά σύνορα».
«Να αγωνιστούμε μαζί για όλα αυτά, για τα δικαιώματα όλων των πολιτών κατά μήκος της ΕΕ»
Η Τσίμερ αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου:
«Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συντάξουν ένα νέο Κανονισμό Δουβλίνου, που να αφορά κυρίως τα κράτη μέλη που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και τα οποία έχουν επωμιστεί να σηκώσουν ένα βάρος μη διαχειρίσιμο, το οποίο επιβαρύνει την κατάσταση».
«Να διασφαλίσουμε πως η ΕΕ θα αποτελέσει μια κοινωνική, ειρηνική και δημοκρατική ένωση. Αν αυτός είναι ο στόχος σας, τότε θα σταθούμε και εμείς στο πλευρό σας», κατέληξε.

 

Ε­ΡΩ­ΤΗ­ΣΗ ΣΤΟ ΕΥ­ΡΩ­ΚΟΙ­ΝΟ­ΒΟΥ­ΛΙΟ
Ο Ντρά­γκι δεν εί­χε δι­καίω­μα να δια­κό­ψει την πα­ρο­χή ρευ­στό­τη­τας στις ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες

romi-1

Ο ευ­ρω­βου­λευ­τής της Linke, Φά­μπιο Ντε Μά­ζι, ζή­τη­σε εγ­γρά­φως α­πό τον Μά­ριο Ντρά­γκι να α­πα­ντή­σει σχε­τι­κά με τις γνω­μο­δο­τή­σεις που α­φο­ρού­σαν στην πε­ρί­πτω­ση της δια­κο­πής της ρευ­στό­τη­τας της Ε­ΚΤ προς τις ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες τον Ιού­νιο του 2015. Όμως, σε δη­μό­σια ε­πι­στο­λή του, ο διοι­κη­τής της Ε­ΚΤ α­πά­ντη­σε ό­τι η τρά­πε­ζα δεν σκο­πεύει να δη­μο­σιο­ποιή­σει τις νο­μι­κές γνω­μο­δο­τή­σεις, στις ο­ποίες στη­ρίχ­θη­κε η α­πό­φα­ση για δια­κο­πή, διό­τι, ό­πως ι­σχυ­ρί­στη­κε, αυ­τό «θα μπο­ρού­σε να υ­πο­νο­μεύ­σει τη δυ­να­τό­τη­τα της Ε­ΚΤ να α­πο­κτά μη λο­γο­κρι­μέ­νες, α­ντι­κει­με­νι­κές και πε­ριε­κτι­κές νο­μι­κές συμ­βου­λές, πράγ­μα ου­σια­στι­κής ση­μα­σίας για τη σω­στή πλη­ρο­φό­ρη­ση και την πε­ριε­κτι­κό­τη­τα των α­πο­φά­σεων των α­πο­φα­σι­στι­κών της ορ­γά­νων». Επί­σης,  πρό­σθε­σε ό­τι αυ­τό δεν μπο­ρεί να γί­νει «για λό­γους ε­μπι­στευ­τι­κό­τη­τας και για την προ­στα­σία  ι­διω­τι­κών δι­κη­γο­ρι­κών γρα­φείων», τα ο­ποία προ­φα­νώς συγ­γρά­φουν τις γνω­μα­τεύ­σεις προς την Ε­ΚΤ.
Κα­τό­πιν αυ­τού, ο Φά­μπιο Ντε Μά­ζι, μα­ζί με τον πρώην υ­πουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών Γιά­νη Βα­ρου­φά­κη α­πευ­θύν­θη­καν στον, διε­θνούς φή­μης, γερ­μα­νό κα­θη­γη­τή Δη­μο­σίου Δι­καίου, Αντρέ­ας Φί­σερ - Λε­σκά­νο, και ζή­τη­σαν την ά­πο­ψή του για την άρ­νη­ση της Ε­ΚΤ να δη­μο­σιο­ποιή­σει τις γνω­μο­δο­τή­σεις. Η α­πά­ντη­ση του κα­θη­γη­τή ή­ταν ξε­κά­θα­ρη: «Ο Μά­ριο Ντρά­γκι δεν έ­χει κα­νέ­να δι­καίω­μα να αρ­νη­θεί την πρό­σβα­ση σε μια νο­μι­κή γνω­μο­δό­τη­ση, που πλή­ρω­σε χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το χρή­μα των ευ­ρω­παίων πο­λι­τών».
Στη συ­νέ­χεια ο ευ­ρω­βου­λευ­τής Ντε Μά­ζι και το κί­νη­μα Diem25 άρ­χι­σαν τη συλ­λο­γή υ­πο­γρα­φών για να ζη­τή­σουν α­πό την Ε­ΚΤ να ε­ξη­γή­σει τι συ­νέ­βη πραγ­μα­τι­κά τον Ιού­λιο του 2015. Την έκ­κλη­ση υ­πο­γρά­φουν με­τα­ξύ άλ­λων δύο υ­πο­ψή­φιοι πρό­ε­δροι της Γαλ­λίας, ο σο­σια­λι­στής Φραν­σουά Αμόν και ο υ­πο­ψή­φιος της Αρι­στε­ράς, Ζαν Λικ Με­λαν­σόν, κα­θώς  και δύο διά­ση­μοι οι­κο­νο­μο­λό­γοι, ο Τζέι­μς Γκαλ­μπρέιθ και ο Τζέ­φρι Σα­κς.

Εργα­λείο ε­ξα­να­γκα­σμού

Ο Φά­μπιο Ντε Μά­ζι δη­λώ­σε ό­τι α­πό ε­σω­τε­ρι­κές πη­γές της Ε­ΚΤ έ­μα­θε ό­τι «ε­κεί­νη η γνω­μο­δό­τη­ση δεν ή­ταν ε­ντε­λώς υ­πέρ της παύ­σης ρευ­στό­τη­τας και ε­πο­μέ­νως αυ­τός εί­ναι ο λό­γος που η κοι­νή γνώ­μη δεν πρέ­πει να γνω­ρί­ζει ό­τι ο Ντρά­γκι δεν εί­χε την ε­ξου­σία να κλεί­σει τις ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες. Εί­ναι σα­φές ό­τι ο Ντρά­γκι το έ­κα­νε για να ε­ξα­να­γκά­σει την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση να δε­χτεί το μνη­μό­νιο.  Εί­χε στα χέ­ρια του έ­να τε­ρά­στιο ό­πλο για να ε­ξα­να­γκά­σει τον Τσί­πρα».
Ο κα­θη­γη­τής Φί­σερ - Λε­σκά­νο ε­τοι­μά­ζει μια προ­σφυ­γή για το ζή­τη­μα αυ­τό στο Ευ­ρω­παϊκό Δι­κα­στή­ριο βά­σει της ευ­ρω­παϊκής αρ­χής Foi, (Freedom of Information - Ελευ­θε­ρία της Ενη­μέ­ρω­σης). Η Ε­ΚΤ θα έ­χει χρό­νο δύο ε­βδο­μά­δες για να α­πα­ντή­σει και, σε πε­ρί­πτω­ση πε­ραι­τέ­ρω άρ­νη­σης, πρέ­πει να πε­ρά­σουν δύο μή­νες για την προ­σφυ­γή στο Ευ­ρω­παϊκό Δι­κα­στή­ριο και μέ­χρι δύο χρό­νια για την α­πό­φα­ση, πα­ρό­τι θα μπο­ρού­σε να ζη­τη­θεί μια τα­χύ­τε­ρη δια­δι­κα­σία.
Σύμ­φω­να με τον Ντε Μά­ζι, η τρόι­κα ή­θε­λε να α­πο­φύ­γει την α­να­διάρ­θρω­ση του χρέ­ους, για­τί στό­χος της εί­ναι «να ε­πι­βάλ­λει τις δο­λο­φο­νι­κές πο­λι­τι­κές της λι­τό­τη­τας σε ό­λες τις πε­ρι­φε­ρεια­κές χώ­ρες της Ευ­ρώ­πης». «Η λι­τό­τη­τα εί­ναι έ­νας ε­φιάλ­της για την Ευ­ρώ­πη», συ­νε­χί­ζει. «Εμείς θέ­λου­με να τε­λειώ­σει το τα­χύ­τε­ρο. Ο Ντρά­γκι υ­πο­τί­θε­ται ό­τι εί­ναι πραγ­μα­τι­στής, ό­τι έ­σω­σε την Ευ­ρώ­πη με την πο­σο­τι­κή χα­λά­ρω­ση, αλ­λά αυ­τό δεν ι­σχύει: πή­γε πέ­ρα α­πό την ε­ντο­λή  του Κα­τα­στα­τι­κού της Ε­ΚΤ για τη νο­μι­σμα­τι­κή πο­λι­τι­κή και στή­ρι­ζε πά­ντα τις πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας».
Την έκ­κλη­ση για τη δη­μο­σιο­ποίη­ση των ελ­λη­νι­κών φα­κέ­λων υ­πο­γρά­φουν ή­δη πά­νω α­πό 25.000 ευ­ρω­παίοι πο­λί­τες.

Τό­νια Τσί­τσο­βι­τς
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet