aithousa-dokimon-baletou-01

Της Δανάης Ψωμοπούλου

Σε μια εποχή γενικευμένης ξηρασίας η πολιτεία οφείλει να μεριμνά με όσα μέσα διαθέτει, ώστε να στηρίζει τη νεανική δημιουργία και να συνδράμει στην ανάδειξή της. Οφείλει να στηρίζει καλλιτεχνικά σχήματα που βρίσκονται στο ξεκίνημα τους, που ανησυχούν κι είναι διατεθειμένα να βγουν μπροστά και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Να θέσουν ερωτήματα. Να πειραματιστούν με φόρμες και ιδέες. Να τολμήσουν. Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει δωρεάν πρόβες για νέους δημιουργούς του θεάτρου, της μουσικής και του χορού.
Αναζητώντας ένα γόνιμο έδαφος για να βλαστήσουν αυτοί οι σπόροι δημιουργίας, οι αίθουσες δοκιμών του Μεγάρου φαντάζουν ως ο ιδανικότερος χώρος. Όχι μόνο λόγω της ιστορίας του ίδιου του Μεγάρου και των αποτυπωμάτων που έχουν αφήσει εκεί μεγάλοι δημιουργοί της μουσικής, της όπερας, του χορού και του θεάτρου και που αποτελούν έμπνευση για τους νέους συνεχιστές του πολιτισμού, αλλά κυρίως γιατί υπάρχει η υποδομή για μια τέτοια «φιλοξενία».
Μέσω του προγράμματος διατίθενται 14 αίθουσες από 30τ.μ έως 400 τμ., ως επί το πλείστον, τεχνικά εξοπλισμένες και με ιδανικές συνθήκες ακουστικής για μουσικά σύνολα.
Θεωρώντας ότι το Μέγαρο Μουσικής, όπως έχει ήδη αρχίσει να αναζητάει νέους μουσικούς, θα μπορούσε να στεγάσει ένα αντίστοιχο φυτώριο και για τις παραστατικές τέχνες του θεάτρου και του μουσικού θεάτρου καθώς και του χορού. Ανοίγει έτσι, τις πόρτες του σε νέο κοινό και δημιουργεί θαμώνες, δίνοντας μια φρέσκια πνοή στις κτιριακές εγκαταστάσεις του.
Παράλληλα, δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό φορέα νεανικής δημιουργίας, πληρώντας το κενό αυτό που οι νέοι δημιουργοί διαρκώς θέτουν σαν ζητούμενο: χώρους για πρόβες!! Αλλά όχι μόνο. Μεγάλο μέρος των νέων αυτών, σε συνέχεια των προβών τους στις αίθουσες δοκιμών του Μεγάρου, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε πλατφόρμα που θα οργανωθεί το φθινόπωρο του 2017 στους χώρους του Μεγάρου, με το σύνολο των προτάσεων-παραστάσεων που θα γεννιούνται αυτή την περίοδο στις αίθουσές του.
Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των σχημάτων είναι τα σχήματα αυτά να βρίσκονται στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής τους πορείας και να μην χρηματοδοτούνται από άλλον καλλιτεχνικό φορέα (ιδιωτικό ή δημόσιο) για τη συγκεκριμένη πρόταση.
Την επιλογή ανάμεσα στα υποψήφια καλλιτεχνικά σχήματα θα πραγματοποιήσει με καλλιτεχνικά κριτήρια ομάδα εργασίας ειδικών η οποία θα απαρτίζεται από τους:
Μουσική: Θανάσης Αποστολόπουλος, Μίλτος Λογιάδης, Δημήτρης Μαραγκόπουλος
Θέατρο: Στεφανία Γουλιώτη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Πρόδρομος Τσινικόρης.
Χορός: Πηνελόπη Ηλιάσκου, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Φρόσω Τρούσα.
Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας θα είναι ο Μίλτος Λογιάδης ενώ συντονιστικό ρόλο εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ έχει ο Βαγγέλης Παπαδάκης.
Τα καλλιτεχνικά σχήματα που θα μπορούν, εφόσον αξιολογηθούν και εγκριθούν από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας, να κάνουν πρόβες στους συγκεκριμένους χώρους, είναι: 15-20 θεατρικά (2 μήνες πρόβες, 5 ώρες ημερησίως), 10-12 χορού (2 μήνες πρόβες, 4 ώρες ημερησίως), 30-35 μουσικά (1 μήνα πρόβες, 5 ώρες ημερησίως) και 2-3 όπερας/μουσικού θεάτρου (2 μήνες πρόβες, 5 ώρες ημερησίως).
Το εν λόγω διάστημα προβών παραμένει ενδεικτικό.
Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους με αίτημά τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμπληρώνοντας την συνημμένη αίτηση( διατίθεται διαδικτυακά στο http://new.culture.gr/el/information/SitePages/view.aspx?nID=1817) και στέλνοντάς την στo email: proves-megaron@culture.gr.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήματος για τα σχήματα που επιθυμούν να κάνουν πρόβες τον Απρίλιο-Μάιο 2017 είναι η 31η Μαρτίου 2017, ενώ για όσους επιθυμούν να κάνουν τις πρόβες τους το διάστημα Ιούνιο-Ιούλιο, η 30η Απριλίου 2017.
Για διευκρινίσεις, τηλέφωνα: 210 8201737 Ευανθία Αγγελάκη, 213 1322627 Βαγγέλης Παπαδάκης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet