Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Θησαυροί της ανατολικής και δυτικής μουσικής

tsabropoulos-karantzi

Aπό τη Νεκταρία Καραντζή και τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο

Στο ρεσιτάλ τους, το οποίο τιτλοφορείται «Akroasis - Aνάμεσα σε Ανατολή και Δύση», ο βιρτουόζος πιανίστας και συνθέτης και η γνωστή ερμηνεύτρια ιερού και αρχέγονου μέλους ανακαλύπτουν εκ νέου τους θησαυρούς της ανατολικής και της δυτικής μουσικής, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει πιανιστικά έργα των Σκαρλάτι και Λιστ με ύμνους και τροπάρια για το Θείο Πάθος. Ο ευρηματικός διάλογος ανάμεσα στη μουσική Ανατολής και Δύσης αρχίζει με τρία έργα για πιάνο του Ντομένικο Σκαρλάτι (Domenico Scarlatti 1685-1757), σπουδαίου ναπολιτάνου μουσουργού του Μπαρόκ που επηρέασε πολλούς συνθέτες του Κλασικισμού. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουν, σε δική διασκευή για πιάνο και φωνή του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, έναν αραμαϊκό ύμνο. Το πρώτο μέρος του ρεσιτάλ θα συνεχιστεί με Τρεις ψαλμούς του Δαβίδ («Κύριος Φωτισμός μου», «Είπεν άφρων ουκ έστι Θεός» και «Κύριος ποιμαίνει με»), με το παραδοσιακό «Κοράσιν ετραγούδαγε» (παραλογή Προποντίδας) και με το δοξαστικό Αίνων της Μεγάλης Πέμπτης «Εξέδυσάν με» σε ήχο πλάγιο β΄. Πιανιστικό είναι και το έργο με το οποίο αρχίζει το δεύτερο μέρος της βραδιάς. Πρόκειται για το απόσπασμα «Saint François de Paule marchant sur les flots» [«Ο Άγιος Φραγκίσκος της Πάολα βαδίζων επί των υδάτων»] από το έργο Deux légendes [Δύο θρύλοι], S. 175 (1863) του Φραντς Λιστ. Ο Β. Τσαμπρόπουλος υπογράφει επίσης ως συνθέτης τα κομμάτια «Padre Nostro» [«Πάτερ Ημών»], «Κύριε των Δυνάμεων» και «Secret Garden» [«Μυστικός κήπος»], που θα ακουστούν στη δεύτερη ενότητα της συναυλίας, ενώ έχει διασκευάσει για πιάνο και φωνή τον τρισάγιο ύμνο «Sfinte Dumnezeule» του ρουμάνου συνθέτη Πάουλ Κονσταντινέσκου, η μουσική του οποίου είναι βαθιά επηρεασμένη από τη δημοτική παράδοση της πατρίδας του αλλά και από το βυζαντινό μέλος. Ο επίλογος ανήκει στα κατανυκτικά Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, έτσι όπως τα διασκεύασε ο Β. Τσαμπρόπουλος για πιάνο και φωνή. Τα τροπάρια ερμηνεύει η Νεκταρία Καραντζή.
Την Τρίτη 4 Απριλίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 15 ευρώ, 4 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι), 6 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).

 

Ελισαβετιανά τραγούδια και μαδριγάλια

elisavetiana

Οι περιπλανήσεις στο γοητευτικό κόσμο της Παλαιάς Μουσικής μας γυρνούν ακόμη πιο πίσω στο χρόνο. Το Ventus Ensemble, στο πλαίσιο της συναυλίας του με τίτλο «Πνοή», θα μας ξεναγήσει στα μονοπάτια της Αναγέννησης, μέσα από ελισαβετιανά τραγούδια και μαδριγάλια των Ντόουλαντ, Μόρλεϊ, Πέρσελ, Μπερντ και Φεραμπόσκο Β΄. Σ’ αυτό το οδοιπορικό στη μουσική του 16ου και 17ου αιώνα, οι σολίστ του συνόλου πνευστών Ventus συνταξιδεύουν με την Έλενα Κρασάκη, μια σοπράνο εξειδικευμένη σε αυτή τη μουσική και στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία, με τον μαέστρο Γιώργο Ζιάβρα, ο οποίος έχει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ευρώπη, και τον συνθέτη Κορνήλιο Σελαμσή, που έχει αναλάβει την επεξεργασία και ενορχήστρωση των κομματιών, ενώ έχει γράψει επίσης πρωτότυπη μουσική η οποία συνομιλεί με τα έργα των συνθετών της Αναγέννησης. Το Ventus Ensemble αποτελείται απο τους μουσικούς: Όθωνας Γκόγκας (φλάουτο), Κώστας Γιοβάνης (όμποε), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, κόρνο ντι μπασέτο), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Φάνης Βερνίκος (τρομπέτα), Γιάννης Γούναρης (κόρνο), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο).
Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 15 ευρώ, 4 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι), 6 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).

 

Έρωτας έρημος τόπος

erwtas-erimos

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και οι μονωδοί Βασιλική Καραγιάννη και Χάρης Ανδριανός θα παρουσιάσουν κύκλους τραγουδιών των Μίκη Θεοδωράκη και Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς παρουσιάζεται το έργο «Η Βεατρίκη στην οδό μηδέν» του Μίκη Θεοδωράκη. Ένας κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο, βασισμένος σε δέκα ποιήματα του Διονύση Καρατζά και δύο του ίδιου του συνθέτη. Έργο του 1987, αποτελεί τον τρίτο κύκλο τραγουδιών από την τετραλογία του Θεοδωράκη με τίτλο «Το τετράφυλλο δάκρυ», που έχει ως επίκεντρο τον ελλαδικό έρωτα. Η Βεατρίκη συμβολίζει τον ιδανικό έρωτα, είτε στο πρόσωπο μιας γυναίκας είτε στην ίδια τη ζωή σε κάθε έκφανσή της. Θα ακουστούν επίσης δύο τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών «Τα Λυρικώτατα», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστεί ο κύκλος τραγουδιών «Ο έρωτας τελειώνει τραγικά» του πιανίστα και συνθέτη Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, σε στίχους και κείμενα Αγαθής Δημητρούκα. Επτά τραγούδια κλασικής φόρμας και μεταμοντέρνου ύφους, που γράφτηκαν ειδικά για τη Μαρία Φαραντούρη, έχουν μελοποιηθεί αντλώντας στοιχεία από διαφορετικούς κόσμους: στοιχεία τζαζ, ροκ, δημοτικής και κλασικής μουσικής παράδοσης. Τα επτά τραγούδια –που ουσιαστικά αποτελούν ένα ενιαίο ραψωδικό έργο– βασίζονται εξ ολοκλήρου σε πέντε νότες, δηλαδή στο βασικό θεματικό μοτίβο του πρώτου τραγουδιού («Λέανδρος και Ηρώ»), που αναδιαμορφώνεται ανάλογα για κάθε επόμενο μύθο και αποτελεί το συνδετικό κρίκο ολόκληρου του έργου. Συμμετέχουν: Τάκης Φαραζής πλήκτρα, Ντέιβιντ Λιντς πνευστά, Μιχάλης Πορφύρης βιολοντσέλο.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής, με θέμα τα «Ανθρώπινα και Θεία Πάθη» (23 Μαρτίου - 9 Απριλίου 2017. Επιμέλεια προγράμματος: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος - Γιώργος Κουμεντάκης).
Την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 8.30μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου: 12 και 15 ευρώ, (φοιτητικό, παιδικό) 8 ευρώ.

 

Σόνια Θεοδωρίδου

theodoridou

Η Διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου παρουσιάζει σε ένα μοναδικό κονσέρτο, τραγούδια του Jacques Brel και της Barbara.
Μετά απο τις θριαμβευτικές της εμφανίσεις σε Βρυξέλλες, Βασίλια, Κολωνία και Άμστερνταμ η Σόνια Θεοδωρίδου επιστρέφει στην Αθήνα για να τιμήσει τον μεγάλο Brel και την Barbara. Με την Orchestra Mobile και σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη.
Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 8.30μ.μ., στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Γενική είσοδος: 15 ευρώ.

 

«Μωβ», Αφροδίτη Μάνου   

manou

Στο χρώμα των ημερών, της άνοιξης, της πασχαλιάς και του δειλινού, η Αφροδίτη Μάνου τραγουδάει δικά της τραγούδια, αλλά και τραγούδια που θα ήθελε να είναι δικά της, σε μια μοναδική μουσική προσαρμογή για πιάνο και βιολοντσέλο από τον συνθέτη Νίκο Πλατύραχο. Τραγούδια για την Αγάπη, τη Νύχτα, την Πόλη και την Ελλάδα, τραγούδια όπου το κόκκινο σβήνει αργά στην αγκαλιά του μπλε δημιουργώντας όλες τις αποχρώσεις, από το πάθος και το δυναμισμό της μέρας, ως τη γλυκιά παραίτηση της νύχτας, τραγούδια της μεγαλοπρέπειας αλλά και της ήττας, της νοσταλγίας αλλά και της ελπίδας, του εγώ και του εμείς.
Τις Κυριακές 2 & 9 Απριλίου, στις 9.30μ.μ., στο Σταυρό του Νότου Plus.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet