Μια σύνοψη στάσεων και δηλώσεων από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής

 

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου έγιναν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης», στο πατρικό του σπίτι στην Αμαλιάδα, γενέτειρα πατρίδα του Μπελογιάννη ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων με επιστολή του, ο γιος του Νίκος Μπελογιάννης ήταν επιθυμία της μητέρας του Έλλης Παππά, η οποία τον προέτρεψε, να δωρίσει το σπίτι που γεννήθηκε ο πατέρας του στο Δήμο Αμαλιάδας, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ως τόπος ιστορίας και μνήμης. Ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε το 1995, όπως τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία Έφη Γεωργοπούλου, το επιτελείο της Βιβλιοθήκης της Βουλής και τη διευθύντρια Έλλη Δρούλια, τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ, τον ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη, καθώς και τη Βασιλική Μπελογιάννη, τη Διδώ Σωτηρίου, την Έλλη Παππά και 27 φορείς της Ηλείας που συνέβαλαν με εκθέματα. Επίσης ανήγαγε την εκστρατεία «οικειοποίησης του Μουσείου από έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από κάθε λογής Εκκλησία». Το τελευταίο μάλλον απαντά και στην απουσία του από την εκδήλωση. «Η τύχη ενός αγωνιστή με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν προδιαγεγραμμένη» τόνισε αποδίδοντας ευθύνες στην ξενόδουλη δεξιά της εποχής αλλά και στην τότε κοντόφθαλμη αριστερά.

Με αφορφή τα εγκαίνια, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος τον τρόπο που προσεγγίστηκε το θέμα από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, από τη Δεξιά έως την Αριστερά.
Τα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Μετά την ήττα της Αριστεράς στον Εμφύλιο, οι νικητές, με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων, προσπαθούν να επιβάλουν την πλήρη εξόντωση των ηττημένων. Έκτακτα στρατοδικεία, εκτελέσεις, φυλακίσεις, εξορίες, παρακρατικοί μηχανισμοί, κόντρα στη βούληση του λαού ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, επιδιώκουν να μονιμοποιήσουν τη δική τους εκδοχή για την πορεία της κοινωνίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα δικάζεται ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του δύο φορές από έκτακτα στρατοδικεία και όχι από την τακτική δικαιοσύνη και καταδικάζεται σε θάνατο. Εκτελείται δε Κυριακή πρωί, κόντρα στα έθιμα, από τον παραστρατιωτικό μηχανισμό που αγνοεί την κυβέρνηση και την παγκόσμια αντίδραση.
Η αντίδραση της Χρυσής Αυγής, γνήσιων απογόνων αυτού του παρακρατικού μηχανισμού αλλά και των δοσίλογων, καταδοτών της Κατοχής δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο χαρακτηρισμός του Μπελογιάννη ως «σφαγέα» και η δήλωση «θα γκρεμίσουμε το Μουσείο αυτό» μαζί με άλλες φασιστικού περιεχομένου ήταν αναμενόμενες. Εκείνο που εκπλήσσει είναι οι δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ και της Νεολαίας της ΟΝΕΔ. Δηλώσεις που απομακρύνονται από τις προσεγγίσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ στο παρελθόν και δείχνουν προσπάθεια επαφής με το ακροδεξιό κοινό της Χρυσής Αυγής.

Η Δεξιά του παρελθόντος

Το 1980 στη κηδεία του Μ. Παρτσαλίδη παραβρέθηκε και ζήτησε να αποχαιρετήσει τον νεκρό ο Παναγιώτης Καννελόπουλος, κορυφαίο στέλεχος της Δεξιάς που συμμετείχε στη συμφωνία της Βάρκιζας, μετέπειτα στην ΕΡΕ και στη ΝΔ. Μεταξύ άλλων, σε ένα μονόλογό του με τον νεκρό ηγέτη του ΕΑΜ, είπε: «Ήταν κάποια στιγμή, εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη –θυμάσαι Μήτσο;– που εσύ κι εγώ κρατούσαμε τις τύχες της Ελλάδας στα χέρια μας. Βρεθήκαμε όμως και οι δύο μπλεγμένοι στα δίχτυα του κομματικού φανατισμού και δεν καταφέραμε να βγούμε απ’ αυτόν. Μήτσο και εσύ και εγώ φανήκαμε κατώτεροι της Ιστορίας!»
Το 2007 εγκαινιάζοντας το Μουσείο της Δημοκρατίας στον Αϊ Στράτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μεταξύ άλλων είχε πει: «Το Μουσείο της Δημοκρατίας στο φορτισμένο αυτό χώρο θα συμβολίζει τους πολίτες που σπεύδουν κάθε φορά να υπηρετήσουν αξίες, ιδέες και πεποιθήσεις με κίνδυνο, κόστος και προσωπικές θυσίες». Θυμίζω ότι στο κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο σαράντα αριστεροί πέθαναν από πείνα αρνούμενοι να υπογράψουν δήλωση αποκήρυξης της ιδεολογίας τους. Συνεχίζοντας, ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι «ο Αϊ Στράτης είναι τόπος που σφραγίστηκε από επώδυνη για την πατρίδα μας περίοδο, η οποία ωστόσο έκλεισε οριστικά αφήνοντας πληγές στον ελληνισμό, αλλά και διδάγματα σε όλους μας. Σήμερα είμαστε εδώ εκφράζοντας το ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος και την προσήλωσή μας σε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, με σεβασμό στην άποψη του άλλου και εμπιστοσύνη μεταξύ μας».

Η Δεξιά σήμερα

Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μέσα σ’ αυτήν την ομοβροντία αντιπερισπασμού εντάσσεται και η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο του Μπελογιάννη. Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν και άλλες παρατάξεις, δεν υπάρχει μόνο η Αριστερά. Έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί στο όνομα μιας σκληρότατης πράξης, που μπορεί να κριθεί αν ήταν δίκαιη ή άδικη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη Κομμουνιστικής Δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας…»
Ενώ ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε και αυτός από το βήμα της Βουλής: «Άλλο το θέμα της εκτέλεσης για το οποίο όλοι αντέδρασαν και άλλο να γίνεται ήρωας, ενώ ήταν ήρωας μόνο της παράταξής του».
Από τη δική της σκοπιά,  η ΟΝΝΕΔ στην ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων: «Αντ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει σήμερα, ως γνήσιος εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων, να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς».

Ιστορική μορφή

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Μπελογιάννης με το ήθος και τη στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, ένας από τους οποίους ήταν ο μετέπειτα δικτάτορας Παπαδόπουλος, καταξιώθηκε στη συνείδηση του λαού μας ως ιστορική μορφή, η ακτινοβολία της οποίας υπερβαίνει τα όρια της παράταξης που υπηρέτησε. Αγωνίστηκε να υπάρξει εσωτερική ειρήνευση και συνεννόηση και να αποκατασταθούν πλήρως η Δημοκρατία και οι πολιτικές ελευθερίες στη χώρα. Αίτημα όλου του δημοκρατικού κόσμου, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, ήταν να καταργηθούν τα στρατοδικεία και η θανατική ποινή για πολιτικά αδικήματα. Αυτή τη δημοκρατική απάντηση, αρνήθηκε τότε να υλοποιήσει το παρακράτος που κυβερνούσε τη χώρα μας. Ο Μπελογιάννης διεκδίκησε για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας». Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού αποχώρησαν τα οργανωμένα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης μεταξύ άλλων δήλωσε πως «εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη. Εργαζόμαστε τ��υτόχρονα για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα ότι μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία να αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα».

Παρέμβαση Δ. Κουτσούμπα

Ο Δ. Κουτσούμπας στη δική του παρέμβαση δήλωσε: «Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί το κίνημα που τον ανέθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ’ αυτό το κίνημα, σ’ αυτό το κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι Μπελογιάννηδες να παλεύουν χωρίς ύπνο και ξεκούραση για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων… Το ΚΚΕ στέκεται μπροστά στο μνημείο, στο μουσείο, στα κείμενα του Νίκου Μπελογιάννη, στις εκδηλώσεις που τιμούν την μνήμη του, με την πεποίθηση ότι συνεχίζει στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνος θυσιάστηκε».
Στη συνέχεια άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «σε περιόδους ήττας, δυσκολιών, πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο προσέφεραν τότε και προσφέρουν πάντα, οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Φτάνουν σε σημείο να πλασάρουν το συμβιβασμό τους, μιλώντας για επαναστάσεις και ανατροπές». Τέλος, τόνισε πως η ατομική γνώση και μνήμη είναι δύναμη και κάλεσε ομαδικά σχολεία, σχολές, από όλη τη χώρα νέοι και νέες, να επισκέπτονται το μουσείο.

Δηλώσεις ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν για να διαμαρτυρηθούν λίγα μέλη της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κατήγγειλαν την κυβέρνηση για πολιτική εξαπάτηση και το ΚΚΕ για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση. Με δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε πως «οι μνημονιακές δυναμεις, οι χειρότερες δυνάμεις ενός ξεπλυμένου κέντρου και μιας λεγόμενης, βαθιάς εθελόδουλης και αντικοινωνικής αριστεράς και κεντροαριστεράς… προσπαθούν τώρα να μαγαρίσουν όσα ανθρώπινα σύμβολα και μαρτυρικές διαδρομές έχουν μείνει όρθιες στη νεότερη ιστορία». Ενώ με κοινή ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ-ΕΕΚ μεταξύ άλλων δηλώνουν: «Εμείς τον κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του και σήμερα και πάντα θα τιμάμε με αγώνες. Το Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης είναι το μέσο και η δικαιολογία για άλλη μια φτηνή εξαπάτηση όλων μας».

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet