Στόχος η πρόσβαση όλων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας

ygeia1

«Ή θα συμπεριλάβουμε όλες και όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, ή αλλιώς πολιτικές δημόσιας υγείας πετυχημένες δεν θα έχουμε», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κατά την ολοκλήρωση του «Διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα».
Η διημερίδα του υπουργείου διεξήχθη την Τρίτη και την Τετάρτη που μας πέρασε, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπόλοιπα υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ΜΚΟ, ιατρών επιστημόνων και ομάδων ασθενών, με αφορμή και τα 100 χρόνια του ελληνικού δημοσίου συστήματος Υγείας, που παρά την ηλικία του, δεν έχει φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο ποιότητας.
Ζητούμενο της διημερίδας, μέσα και από τις 7 ομάδες εργασίας που έλαβαν χώρα, είναι να παραχθούν συμπεράσματα και πρακτικές λύσεις για τη δημόσια υγεία, και να χαραχθεί ο σχεδιασμός για το 2017-2021. Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες εξέτασαν τα ζητήματα της σύνδεσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις υπηρεσίες και τις δράσεις δημόσιας υγείας, την πρόληψη και έλεγχο των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, την επαγγελματική και περιβαλλοντική υγεία, τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία, τις επείγουσες καταστάσεις, τη μικροβιακή αντοχή, τους εμβολιασμούς και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν από το υπουργείο Υγείας οι συμμετέχοντες των ομάδων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια να καταστούν τα συμπεράσματα των εργασιών θεσμικό και νομικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία, όπως δήλωσε στην «Εποχή» ο γενικός γραμματέας.

Επιβάρυνση λόγω οικονομικής κρίσης

Η δημόσια υγεία δεν πρέπει να ταυτίζεται αποκλειστικά με το ιατρικό σκέλος της, σύμφωνα με τους ομιλητές, αλλά αφορά και σε άλλους παράγοντες, όπως η οικονομία, το περιβάλλον, η εργασία κτλ, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών.
Ο κυριότερος παράγοντας που τονίστηκε, είναι αυτός της οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει την υγεία διπλά, τόσο επιβαρύνοντάς την όσο και στο σκέλος της χρηματοδότησης των πολιτικών δημόσιας υγείας. «Είναι γνωστή η αιτιολογική σχέση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στην επιδείνωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού. Είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο ότι σε περιόδους παρατεταμένης ύφεσης, ανεργίας και εργασιακής επισφάλειας αυξάνεται η ευαλωτότητα και η ψυχοσωματική νοσηρότητα των ανθρώπων, ειδικά των πιο οικονομικά αδύναμων και περιθωριοποιημένων στρωμάτων της κοινωνίας. (…) Ξέρουμε, επίσης, ότι σε περιβάλλον λιτότητας και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, οδηγούμαστε σε ακάλυπτες ανάγκες, σε υγειονομική φτώχεια και σε αποκλεισμό από την πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σουζάνα Τζακάμπ από τον ΠΟΥ επισήμανε τη σημασία των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων για την υγεία, όπως και του κυρίαρχου τρόπου ζωής. Γι’ αυτό το λόγο προέκρινε ως λύση για την Ελλάδα την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της πρωτοβάθμιας υγείας και της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε αυτή.

Πρόσβαση σε όλους

ygeia2

Το ζήτημα της προσβασιμότητας όλων των πολιτών στις δομές υγείας απασχόλησε ιδιαίτερα τη διημερίδα, στο πλαίσιο και της πρόκλησης του προσφυγικού. «Αν και η κατάσταση τόσο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, όσο και στη δημόσια υγεία δεν είναι καλή, υπάρχει σαφώς μια θετική νότα, και αυτό γιατί για πρώτη φορά εξασφαλίζεται η πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών στις τριτοβάθμιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, όπως και των υπόλοιπων ευάλωτων ομάδων, ενώ μέχρι εχθές δεν υπήρχε καμία μέριμνα για την υγεία τους», σημειώνει ο Απόστολος Βεΐζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην «Εποχή».
Παρόλα αυτά χρειάζεται να γίνουν ακόμα αρκετά βήματα, προκειμένου οι πρόσφυγες, αλλά και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες, να απολαύσουν ισότιμα το δικαίωμα στην υγεία, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, όπως περιέγραψε η Μαριέττα Προβοπούλου, επίσης, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στη διημερίδα.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση και προσβασιμότητα του ευάλωτου πληθυσμού σε πρωτοβάθμιες και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Πρέπει να λάβουμε όσα μέτρα χρειάζεται, ώστε να μην γίνονται διακρίσεις και περιορισμοί (διοικητικοί/οικονομικοί/γεωγραφικοί). Παράδειγμα είναι ότι οι άνθρωποι που εντοπίζονται από τις ομάδες μας στα νησιά ως θύματα βασανιστηρίων δεν μπορούν να λάβουν την άρση του περιορισμού, για να τύχουν θεραπείας στο εξειδικευμένο μας πρόγραμμα στην Αθήνα. Το δεύτερο ζητούμενο αφορά στην πρόληψη. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε όλα τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και η πρόληψη για μεταδοτικά νοσήματα είναι απαραίτητες υπηρεσίες. Προαπαιτείται ο διυπουργικός συντονισμός για την εφαρμογή στρατηγικής δημόσιας υγείας και της ένταξης των προσφυγών και μεταναστών στην κοινωνία, καθώς και πολιτική δημόσιας υγείας που να στοχεύει σε ευάλωτες ομάδες. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ανθρώπων και δη των μεταναστών και προσφύγων (θύματα βασανιστηρίων, θύματα σεξουαλικής βίας, διαπολιτισμική μεσολάβηση, ψυχική υγεία). Απαραίτητες είναι οι συνεργασίες και ο συντονισμός με φορείς και οργανώσεις που μπορούν να παίξουν έναν ενδιάμεσο ρόλο για την αποσυμφόρηση του συστήματος και την προσέγγιση ειδικών πληθυσμιακών ομάδων που χρίζουν ειδικής προστασίας/φροντίδας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους και την προστασία της δημοσίας υγείας. Και βέβαια τα ως άνω προϋποθέτουν την κατάρτιση και στελέχωσή προσωπικού για τις υπηρεσίες αυτές», κατέληξε.

Οι μεταρρυθμίσεις

«Το στενό περιοριστικό πλαίσιο της χρηματοδότησης δεν μας επιτρέπει να κάνουμε όλα όσα θέλουμε στην υγεία», δηλώνει στην «Εποχή» ο Γιάννης Μπασκόζος. Υπάρχουν, όπως αναφέρει ωστόσο, δυνατότητες που προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί η δημόσια υγεία. «Με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, με τη σωστή κατανομή των δαπανών, θέτοντας τις πολιτικές δημόσιας υγείας, πρόληψης και πρωτοβάθμιας υγείας ως προτεραιότητα, τότε μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα για να έχεις τα νοσοκομεία όπως πρέπει. Η κυβέρνηση αυτή διεκδικεί και σιγά σιγά αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στελεχώνει όσο το δυνατόν τα νοσοκομεία, αν και δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν αναγκαστικά πολλές φορές, δηλαδή, ότι δεν πρόκειται για μόνιμες θέσεις. ��ουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Από εκεί και πέρα, σαφώς θα πρέπει να ξεφύγουμε κάποια στιγμή απ’ αυτή την επιτροπεία και να καθορίζουμε τις δαπάνες δημόσιας υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, πάντα με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, χωρίς κατασπατάληση, αλλά και χωρίς τους περιορισμούς των μνημονίων».
Η «απεξάρτηση» από τη λογική της λιτότητας τονίστηκε κι από τον κ. Ξανθό κατά τη διημερίδα: «Στην κατεύθυνση αυτή, μια πολύ κρίσιμη πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού με διασφαλισμένη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων, απόρων, μεταναστών και προσφύγων στις δημόσιες δομές. Για πρώτη φορά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποσυνδέεται από την εργασία και την ασφάλιση και συνδέεται μόνο με την τεκμηριωμένη ανάγκη σε υγειονομική φροντίδα. Η κοινωνική βαρβαρότητα μιας χώρας με ανασφάλιστους που δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν, με καρκινοπαθείς χωρίς θεραπεία, με εγκύους χωρίς παρακολούθηση, με ανεμβολίαστα παιδιά, με χρόνια πάσχοντες που αδυνατούσαν να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις, ξεπεράστηκε οριστικά με το ν.4368/2016· αυτό είναι το πρώτο, αλλά κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση της άρσης των υγειονομικών ανισοτήτων στη χώρα».
Τα επόμενα βήματα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και του υπουργείου στο χώρο της υγείας αφορούν το μετασχηματισμό του ασύλου και της κοινοτικής ψυχιατρικής (ο πρώτος νόμος ψηφίσθηκε πριν δύο εβδομάδες), τη νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, το νέο σύστημα προμηθειών και τη διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ «με διαφάνεια, συμμετοχική και δημοκρατική διακυβέρνηση, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών», όπως τόνισε ο υπουργός.
Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί και στην αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στην πρόληψη, προκειμένου η υγεία των πολιτών να μην αντιμετωπίζεται μόνο όταν θα έχει καταστεί ήδη προβληματική. «Η πρόληψη, η αγωγή υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι καίρια πεδία, χωρίς βέβαια να λειτουργήσει η ανάπτυξή τους σαν άλλοθι για περικοπές στις δαπάνες υπηρεσιών υγείας», επισημαίνεται από τον Γιάννη Μπασκόζο.
Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να είναι έτοιμος ο σχεδιασμός για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εστιάζοντας στις τοπικές μονάδες δημόσιας υγείας, στη σύνδεσή τους με τους λειτουργούς της τριτοβάθμιας, αλλά και στην ενίσχυση των υπηρεσιών τους, πχ εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι, πρόνοια για διακοπή καπνίσματος και άλλων επιβλαβών συμπεριφορών κτλ.Τζέλα Αλιπράντη

 

Αλλαγές στο πρόγραμμα ειδίκευσης των γιατρών

ygeia3

«Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Κινείται στον αυτόματο πιλότο και έχει πολλά προβλήματα τόσο λόγω αντικειμενικών παραγόντων, όπως είναι η οικονομική κρίση, όσο και υποκειμενικών, δηλαδή εξαιτίας του τρόπου που έχει οικοδομηθεί μέχρι σήμερα. Η προσπάθεια που κάνουμε, είναι να γίνει ένας εκσυγχρονισμός και επικαιροποίηση του προγράμματος ειδίκευσης», εξηγεί στην «Εποχή» ο Κώστας Μάρκου, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), όσον αφορά τις αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο στο ζήτημα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται από τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, οι ομάδες καλούνται να δώσουν πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα του τομέα, όπως το γεγονός ότι «υπάρχουν ειδικότητες που, εξαιτίας πολλών λόγων, δεν τις ακολουθεί κανείς, όπως αναισθησιολογία, βιοπαθολογία, νεφρολογία, αιματολογία. Γεγονός που σημαίνει πως σε λίγα χρόνια θα έχουμε τρομερή έλλειψη τέτοιων γιατρών, αν δεν αλλάξει αυτό. Από την άλλη, υπάρχουν ειδικότητες με τέσσερα και πέντε χρόνια αναμονή, λόγω ζήτησης, η οποία είναι αυξημένη εξαιτίας της καλύτερης εργασιακής αποκατάστασης που προσφέρουν, π.χ. δερματολογία, ενδοκρινολογία. Εμείς θέλουμε να εξορθολογήσουμε αυτό το πλαίσιο».
Όσον αφορά τις εξετάσεις για την κατοχή ειδίκευσης, πρόκειται να γίνουν πανελλαδικές, αντί σε κάθε πόλη με διαφορετικό πλαίσιο, όπως διεξάγονταν μέχρι σήμερα. «Αποφασίσαμε να το αλλάξουμε αυτό, ώστε όλοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα, με την ίδια δυσκολία, αλλά και για να σταματήσουν φαινόμενα αδιαφάνειας, δηλαδή εξέτασής τους από τους ίδιους τους εκπαιδευτές τους, όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις τώρα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι πρόκειται να έχουν και ποιοτική αξιολόγηση για όλη τη διάρκεια της ειδίκευσης από τους εκπαιδευτές τους, ώστε να μην μετράει μόνο η εξέταση που γίνεται υπό πίεση και άγχος», σημειώνει ο Κώστας Μάρκου.
«Οι ειδικευόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευόμενοι γιατροί και όχι σαν φθηνό εργατικό δυναμικό, όπως γίνεται σήμερα, για να κλείνει τρύπες», καταλήγει ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ. Μια τοποθέτηση που είχε κάνει και προ ολίγων ημερών κατά τη συνάντησή του με ενώσεις γιατρών, και η οποία προκάλεσε την ανησυχία πολλών ότι προοικονομεί την κατάργηση του μισθού των ειδικευόμενων. Παρόλα αυτά, ο Κώστας Μάρκου είναι κατηγορηματικός στην «Εποχή» ότι αυτές οι καταγγελίες «απευθύνονται μόνο σε αφελείς» και ότι δεν πρόκειται να ισχύσει τίποτα τέτοιο.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet