H ETA παραδίδει τον οπλισμό της στις 8 Απριλίου

dousia

Εχουν περάσει πεντέμισι χρόνια από την ελπιδοφόρα ανακοίνωση της ΕΤΑ (Εuskadi Ta Ascatascuna: Εουσκάδι και Ελευθερία) για μονομερή και οριστική παύση της ένοπλης δράσης της (20/10/ 2011). Η ιστορικής σημασίας νέα ανακοίνωση για παράδοση του οπλισμού της (18/3/2017) επιβεβαιώνει το τέλος της, σχεδόν μισού αιώνα, ένοπλης δράσης της, σπάει το φαύλο κύκλο της βίας και της κρατικής - παρακρατικής καταστολής και αίρει εν τέλει τις συνθήκες πολέμου στο Εουσκάδι. Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου, στην πόλη Μπαγιόν της γαλλικής Χώρας των Βάσκων.
Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Μεσολαβητών (ΔΕΜ), που παρακολουθεί στενά το βάσκικο ζήτημα τα τελευταία πέντε χρόνια, πυκνώνει τις επαφές της με τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης και πιέζει τις κυβερνήσεις Ισπανίας και Γαλλίας να συμμετάσχουν στην παράδοση ώστε αυτή, και με τη συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής Επαλήθευσης (ΔΕΑ), να διαθέτει τις απαιτούμενες από τη διεθνή εμπειρία εγγυήσεις. Άλλωστε, με παρόμοια διαδικασία παραδόθηκε στη Γαλλία τον περασμένο Οκτώβρη το 15% περίπου του οπλισμού της ΕΤΑ, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας των δύο χωρών, που, όπως φάνηκε, γνώριζαν ότι η ΕΤΑ συγκεντρώνει τα κρυμμένα όπλα της για την παράδοσή τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται μάλλον η εντατικοποίηση των αστυνομικών επιχειρήσεων στη Γαλλία τους δύο επόμενους μήνες, που είχαν ως αποτέλεσμα 7 συλλήψεις πρώην ηγετικών στελεχών της ΕΤΑ και κατάσχεση οπλισμού.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Όλα συνηγορούν στο ότι η απόφαση της ΕΤΑ είναι οριστική και αμετάκλητη. Επιπρόσθετα, ο Αρνάλδο Οτέγκι -χαρισματικός ηγέτης της «πατριωτικής αριστεράς» (πολιτικός χώρος της ΕΤΑ) στο Εουσκάδι) και πρώην στέλεχος της ΕΤΑ- από το 2004 έχει εκφράσει δημόσια την άποψη ότι «…ο δρόμος για την υπέρβαση της σύγκρουσης και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στο Εουσκάδι είναι αποκλειστικά πολιτικός και δημοκρατικός».
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο Μ. Ραχόι, αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε συμμετοχή στην παράδοση και ταυτόχρονα σκληραίνει τις ήδη απάνθρωπες και τιμωρητικές συνθήκες κράτησης των Ετάρας στις φυλακές*, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι η Δεξιά προτιμά την ΕΤΑ ζωντανή και ένοπλη. Από την άλλη μεριά, η γαλλική κυβέρνηση, μετά την ..αφωνία των πρώτων ημερών, δηλώνει δια μέσω του υπουργού Εσωτερικών ότι ..δεν θα εμποδίσει την παράδοση!
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκφράζει μεγάλη δυσπιστία για την ανακοίνωση της ΕΤΑ και συνιστά ιδιαίτερη σωφροσύνη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρεί ότι η ανακοίνωση ήλθε αργά.
Η Αριστερά (Ποδέμος, Ενωμένη Αριστερά – ΚΚΙ), με αποχρώσεις, εκτιμά ότι η ανακοίνωση της ΕΤΑ είναι θετική εξέλιξη για την ειρήνη και τη δημοκρατία και καλούν όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς ή κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν τις διαδικασίες παράδοσης, ώστε αυτή να έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις.
Μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, τη διαδικασία παράδοσης των όπλων στηρίζει/συμμετέχει το δημοτικό συμβούλιο της Μπαγιόν, ενώ αναμένεται ότι η Βουλή του Εουσκάδι στις 6 Απριλίου θα ψηφίσει θετικά –πλην του Λαϊκού κόμματος- το ίδιο και η κυβέρνηση της Ναβάρα. Επίσης, θα συμμετέχουν βάσκικες κοινωνικές συλλογικότητες σχετικές με την ειρήνευση στην περιοχή.

Και μετά την παράδοση τί;

Η ΕΤΑ έχει ήδη προσδιορίσει (8 Απριλίου!) την έναρξη «διαδικασίας συζήτησης» των μελών της, μέσα και έξω από τις φυλακές, για τη θέση της στη νέα κατάσταση. Με δεδομένο, την αποδυνάμωσή της επιχειρησιακά και πολιτικά, καθώς και τις απόψεις που φαίνεται να είναι πλειοψηφικές, το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί καταρχάς η αυτοδιάλυσή της. Τα ζητήματα που θα τεθούν την επομένη της παράδοσης των όπλων δεν θα είναι πολιτικά εύκολα, π.χ καθεστώς στις φυλακές, όροι επιστροφής των Ετάρας του εξωτερικού. Ωστόσο, το δυσκολότερο είναι η διαδικασία συμφιλίωσης του βάσκικου λαού και ουσιαστικής ειρήνευσης. Οι 300 εναπομείναντες κρατούμενοι-ες της ΕΤΑ εκτίουν τις πολύχρονες ποινές τους διάσπαρτοι σε φυλακές, εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Εουσκάδι. Ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει βασανιστήρια, συστηματική απομόνωση, λειψή, έως ανύπαρκτη, ιατρική περίθαλψη.

 

Το χρονικό της ΕΤΑ

Η ΕΤΑ ιδρύθηκε στην περίοδο του φρανκισμού το 1959 στο Μπιλμπάο, με στόχο την ανεξαρτησία του Εουσκάδι και τη δημιουργία βάσκικου έθνους-κράτους, του Εuskal Herria: Εουσκάδι, Ναβάρα, γαλλική Χώρα των Βάσκων. To 1962, αυτοπροσδιορίζεται ως «επαναστατική παράνομη οργάνωση» και το 1965 επιβάλλει με περισσή βία τον «επαναστατικό φόρο» στις επιχειρήσεις του Εουσκάδι. Η ένοπλη δράση της ξεκινά ουσιαστικά το 1968 και έχει σαν στόχους επίθεσης ανώτερα στελέχη της πολιτοφυλακής και της αστυνομίας, του ισπανικού κράτους. Το 1970 γίνεται η γνωστή «δίκη του Μπούργκος», όπου 16 Ετάρας (μέλη της ΕΤΑ) καταδικάζονται σε θάνατο. Το 1973 κάνει το ..άλμα: στο κέντρο της Μαδρίτης ανατινάζει το αυτοκίνητο με το ναύαρχο πρωθυπουργό του Φράνκο Καρέρο Μπλάνκο. Εκείνη την εποχή είχε την ανοχή σημαντικού μέρους της κοινωνίας.
Το 1974, όμως, για πρώτη φορά δεν στρέφονται κατά συγκεκριμένου στόχου, αλλά «χτυπούν» μια καφετέρια στη Μαδρίτη, όπου 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο θάνατος του Φράνκο το 1975 θέτει αντικειμενικά το ερώτημα της συνέχισης ή όχι της ένοπλης πάλης. Πλειοψηφεί η άποψη της συνέχισης και επέρχεται η πρώτη διάσπαση. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια της κεντροδεξιάς μεταπολίτευσης είναι τα πιο αιματηρά: τουλάχιστον 120 άτομα έχασαν τη ζωή τους, με πάνω από τους μισούς να είναι απλοί πολίτες. Το 1982 με πρωθυπουργό πλέον τον Φ. Γκονσάλεθ ιδρύονται τα παραστρατιωτικά τμήματα των GAL και εκτυλίσσεται ο αποκαλούμενος βρώμικος πόλεμος: σχεδόν καθημερινά γίνονται πολλές και ανεξέλεγκτες συλλήψεις του-της κάθε υπόπτου για συμμετοχή ή μη εχθρική στάση απέναντι στην ΕΤΑ ή στο πολιτικό της σκέλος, που λειτουργεί νόμιμα. Ακολουθούν φρικτά βασανιστήρια και ..επιβάλλεται η ανώτατη ποινή, ο θάνατος. Το 1989 μεσούσης της κρατικής και παρακρατικής καταστολής και πολλών συλλήψεων στελεχών της ΕΤΑ, ανακοινώνεται ανακωχή και αρχίζουν συνομιλίες στο Αλγέρι, οι οποίες διακόπτονται σε 3 μήνες και ο φαύλος της βίας και της καταστολής συνεχίζεται.

Οι απόπειρες ανακωχής

Το 1996 ξεκινά τις απαγωγές θέτοντας αιτήματα που αφορούν κυρίως το διάλογο με την κυβέρνηση για την ανεξαρτησία του Εουσκάδι, αλλά και τις συνθήκες των Ετάρας στις φυλακές. Έτσι, το 1996 απαγάγουν και τελικά σκοτώνουν ανώτερο υπάλληλο των φυλακών του Μπούργος και το 1997 βουλευτή του δεξιού κόμματος. Το κράτος αντιδρά άμεσα: θέτει εκτός νόμου το πολιτικό σκέλος Ερι Μπατασούν και κλείνει την εφημερίδα Εgin. Το 1998 με πρωθυπουργό το Χ. Μ. Αθνάρ, γίνεται ανακωχή 14 μηνών χωρίς αποτέλεσμα. Το 1999 θέτει τέλος της δράσης της στην Καταλωνία. Τα επόμενα χρόνια συνεχίζει τη δράση της με πολλές συλλήψεις στελεχών της και το 2006 πραγματοποιείται η πιο ελπιδοφόρα μέχρι τότε ανακωχή της δράσης της και διάλογος στη Γενεύη. Όμως, στον αριθμό των θυμάτων της αυξάνεται αυτός των πολιτών. Δημιουργούνται Επιτροπές θυμάτων της ΕΤΑ στη Μαδρίτη και το Εουσκάδι, που πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις. Παράλληλα, στο Εουσκάδι δρουν κοινωνικές οργανώσεις δικαιωμάτων, με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας που κινούνται στον πολιτικό χώρο της ΕΤΑ.

Γεωργία Ντούσια
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet