Καστελίνα, τότε ποιος είναι ο σωστός χαρακτηρισμός;Η πορεία μας ήταν υπέρ της Ευρώπης, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Δεν είμαστε εναντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των κυβερνήσεων, και όχι των πολιτών. Ασκούμε μεγάλη κριτική γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη, αν θέλει να σωθεί, πρέπει να αλλάξει σε βάθος.
Πώς;Ανακτώντας ένα μοντέλο δημοκρατίας κατάλληλο για την εποχή μας, που να είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα πραγματικό ευρωπαϊκό κοινωνικό υποκείμενο.
Τι γνώμη έχετε για τη Διακήρυξη της Ρώμης που υπογράφτηκε από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες;Μου φαίνεται πολύ απογοητευτική. Η μοναδική σαφής δέσμευση που υπάρχει στο κείμενο είναι η εκ νέου προώθηση της πολεμικής βιομηχανίας, λες και για να αντιμετωπίσει κανείς την τρομοκρατία ή τη μετανάστευση χρειάζονται περισσότερα κανόνια.
Ποια είναι τα λάθη της αριστεράς έναντι της Ευρώπης;Από την πλευρά της αριστεράς, ιδιαίτερα της ιταλικής, υπήρξε για χρόνια μια μεγάλη αμέλεια για τις ευρωπαϊκές θεματικές. Για όλες τις χείριστες πολιτικές αλλαγές που έγιναν, όπως η απελευθέρωση των κεφαλαίων, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα μια ενοποίηση της φορολογικής πολιτικής και μια ισχυροποίηση των κοινωνικών πολιτικών, η αριστερά δεν είπε λέξη. Οι αξίες της παγκοσμιοποίησης έγιναν αποδεκτές παθητικά. Σε πρόσφατους καιρούς, όποιος προσπάθησε να επαναστατήσει ενάντια σ’ αυτήν διαπομπεύτηκε.
Αναφέρεστε στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;Ακριβώς, πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Τσίπρα, γιατί ήταν ο πρώτος που χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι από μια κυβερνητική θέση και είπε ότι ήταν αναγκαία μια αλλαγή. Στη συνέχεια αφέθηκε μόνος κι έρημος. Όταν ήρθε στο Μέγαρο Κίτζι, ο Ματέο Ρέντσι του χάρισε μια γραβάτα, αλλά μετά δεν έκανε τίποτε άλλο.
Πιστεύετε ότι τα κινήματα υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και τα αντιευρωπαϊκά κινήματα μπορούν να νικήσουν;Τα κινήματα υπέρ της εθνικής κυριαρχίας είναι από μόνα τους κινήματα ανόητα, γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με την παγκοσμιοποίηση τα εθνικά κράτη δεν μετράνε πια καθόλου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη είναι η μοναδική ελπίδα να επανακαθοριστεί ένας δημοκρατικός έλεγχος στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους κολοσσούς που επιχειρούν στην παγκόσμια αγορά.
Σε τι αναφέρεστε;Σας φέρνω ένα παράδειγμα: πριν από ένα μήνα η Μπάγιερ αγόρασε τη Μονσάντο, είναι μια εμπορική σύμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο που θα έχει πολύ περισσότερες συνέπειες για τον καθένα μας από όσες μπορεί να έχει οποιαδήποτε απόφαση των κοινοβουλίων μας. Επομένως, ο μόνος δρόμος είναι να δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη, εννοούμενη ως πολιτική οντότητα, που προϋποθέτει το δικαίωμα, την εξουσία των λαών να συμβάλλουν στον καθορισμό των επιλογών που τους αφορούν.
Μετάφραση από τη Repubblica,
Τόνια Τσίτσοβιτς