Παρέμβαση του υπουργείου Υγείας

nosokomeio-volou

Ας αρχίσουμε με τα καλά νέα: η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε προ ημερών για την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και για την προκήρυξη δεύτερης θέσης μόνιμου γιατρού ογκολόγου στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου. Δεύτερο καλό και ουσιαστικό νέο, είναι ότι σύντομα το υπουργείο θα προχωρήσει πανελλαδικά στη σύσταση Ογκολογικών Συμβουλίων σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών, που θα αποφασίζουν για τη θεραπεία που θα ακολουθείται για κάθε καρκινοπαθή, για να ελεγχθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες.
Ο θόρυβος που αναστάτωσε ασθενείς και κοινωνία στο Βόλο, έδωσε αφορμή στα ΜΜΕ να ξεσαλώσουν, στην ΠΟΕΔΗΝ να ξαναεπαναστατήσει και στην αντιπολίτευση να υποκριθεί και πάλι. «Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 100.000 ευρώ, λόγω και της αύξησης των περιστατικών το πρώτο τρίμηνο του 2017, η έλλειψη ογκολόγων και κλινικής “απαγορεύει” στο νοσοκομείο την υποδοχή νέων καρκινοπαθών για χημειοθεραπείες. Τα περιστατικά θα παραπέμπονται στη Λάρισα όπου υπάρχουν κλινικές. Στο νοσοκομείο θα παρέχονται υπηρεσίες στους 400 ασθενείς που ήδη παρακολουθούνται και λαμβάνουν θεραπεία. Με συντριβή δηλώνω πως δεν γίνεται η υποδοχή άλλων περιστατικών γιατί τον Ιούλιο δεν θα υπάρχει ούτε ευρώ για αγορά ντεπόν», δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Μάνθος Δραμητινός, λίγο πριν τα τέλη Μαρτίου.

Έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης παντού

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση προς τα πάνω, στο κόστος φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασθενή στο νοσοκομείο Βόλου, σε σύγκριση με το Νοσοκομείο Λάρισας. Τα στοιχεία δόθηκαν ως απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ και στο βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Μπουκώρο, με ημερομηνίες και ποσά.
«Κατά το έτος 2016 στο Γ.Ν. Λάρισας, το οποίο διαθέτει Ογκολογικό Τμήμα και όχι μονάδα όπως αυτό του Βόλου, πραγματοποιήθηκαν 7.251 συνεδρίες χημειοθεραπείας. Η φαρμακευτική δαπάνη για αυτές τις συνεδρίες ανήλθε στα 2.476.425,11€, δηλαδή στα 341,53€/συνεδρία. Για το 2017, μέχρι σήμερα, στο ίδιο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν 1.673 συνεδρίες, με συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα 615.744,61€, με κόστος ανά συνεδρία στα 368,05€.
Στο Γ.Ν. Βόλου το έτος 2016 πραγματοποιήθηκαν 5.130 συνεδρίες χημειοθεραπείας, σε 2.306 ασθενείς και το συνολικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 2.457.006,00€. Το κόστος ανά συνεδρία ήταν 478,95€. Για το 2017, μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 1.317 συνεδρίες, σε 362 ασθενείς, με τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη να φτάνει το 1.020.000,00€. Δηλαδή το κόστος των φαρμάκων ανά συνεδρία εκτινάχθηκε στα 774,48€.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το γεγονός αυτό, θα διενεργήσει έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης για χημειοθεραπείες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με σκοπό να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή χημειοθεραπειών σε όσους ανθρώπους το χρειάζονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπου διαπιστωθεί άσκοπη σπατάλη δημόσιου χρήματος θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες, χωρίς καμία εξαίρεση».

Υπό παρακολούθηση

Τελικά, η διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου αποφάσισε να εξακολουθεί να γίνεται θεραπεία σε νέα περιστατικά καρκίνου και οι ασθενείς να παραμένουν στην πόλη τους. Ο υπουργός και ο αναπληρωτής δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν το νοσοκομείο προς την κατεύθυνση αυτή και δεν θα το αφήσουν χωρίς φάρμακα.
Οι νέοι ασθενείς είναι προστατευμένοι και δεν ταλαιπωρούνται μετακινούμενοι σε άλλες πόλεις, και όσοι είναι υπεύθυνοι για τις παραγγελίες φαρμάκων και υλικών βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Το νοσοκομείο είναι δημόσιο ίδρυμα και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Καιρός να το αντιληφθούν όσοι το είχαν ξεχάσει.

Ε.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet