vereli

Η 21χρονη ισπανίδα φοιτήτρια Κασσάντρα Βέρα κρίθηκε ένοχη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας της, εξαιτίας μερικών χιουμοριστικών αναρτήσεων στο twitter που αναφέρονταν στην δολοφονία του Καρέρο Μπλάνκο, πρωθυπουργού επί δικτατορίας Φράνκο. Η φοιτήτρια καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για ηρωοποϊηση τρομοκρατών και γελοιοποίηση θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών. Οι αναρτήσεις σχετικά με τον Μπλάνκο έγιναν από το 2013 έως το 2016 και αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε. Τον Δεκέμβρη του 1973, οι βάσκοι παραστρατιωτικοί σεπαρατιστές ΕΤΑ τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να εκραγεί την ώρα που ο στρατιωτικός και μέλος της δικτατορικής κυβέρνησης επέστρεφε από την κυριακάτικη λειτουργία. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που η οροφή της εκκλησίας καταστράφηκε. Η Κασσάντρα Βέρα σε τουίτ της μεταξύ άλλων έγραψε ότι οι σεπαρατιστές της ΕΤΑ «συνδύασαν την επίθεση σε κρατικό όχημα με διαστημικό πρόγραμμα», ενώ έγραψε επίσης ότι εάν ο ΙRA είχε δολοφονήσει την πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ, τότε θα μιλούσαν για μια ιρλανδική εκδοχή του Καρέρο Μπλάνκο.
Το εθνικό δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάνθηκε ότι μπορεί να έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση, οι πληγές όμως  που άφησε στις οικογένειες των θυμάτων παραμένουν, συνεπώς τους οφείλεται σεβασμός. Η ίδια η φοιτήτρια στο δικαστήριο δήλωσε ότι ήταν σκοπός της να προκαλέσει πόνο στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν είναι παρόλα αυτά πιθανό να φυλακιστεί, καθώς στην Ισπανία δεν εκτίουν κανονικά την ποινή όσοι καταδικάζονται για μη βίαια πλημμελήματα με ποινή φυλάκισης κάτω των δύο ετών. Αυτό που θα υποστεί θα είναι η απώλεια της υποτροφίας της και επιπρόσθετα δεν θα της παρέχεται για 7 χρόνια καμιά βοήθεια από το κράτος, επομένως θα είναι δύσκολο για αυτήν να συνεχίσει της σπουδές της.
Πολλοί πολιτικοί και δημόσιοι αξιωματούχοι από τον χώρο της αριστεράς άσκησαν δημόσια κριτική στην ετυμηγορία του δικαστηρίου για την περίπτωση της Βέρα. Η καταδίκη της άνοιξε την συζήτηση για την ελευθερία λόγου στην Ισπανία και δημιούργησε ερωτήματα για την απόφαση των αρχών να περάσουν από δίκη την Κασσάντρα Βέρα, τη στιγμή που στο διαδίκτυο ο ρατσιστικός λόγος φουντώνει και το ακροδεξιό κόμμα Partido Popular πιέζει για κατάργηση βασικών δικαιωμάτων και ιδιωτικότητας, ενώ ταυτόχρονα κατηγορείται για διαφθορά και εμμένει στη μη ανάκτηση των νεκρών που θάφτηκαν σε κοινούς τάφους κατά τον εμφύλιο.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου παραβιάζει βασικές αρχές και ελευθερίες, ενώ ο πρόεδρος των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε με τη σειρά του ότι το ισπανικό δικαϊκό σύστημα δεν ταιριάζει σε μια δημοκρατική χώρα. Μάλιστα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας παρευρέθηκε στη δίκη της Κασσάντρα Βέρα, δηλώνοντας έμπρακτα την υποστήριξή του. Ακόμη και η εγγονή του Καρρέρο Μπλάνκο, Λουσία Μπλάνκο, ήταν αντίθετη στην απόφαση να διωχθεί ποινικά η Βέρα και σε ανοιχτή επιστολή της στην εφημερίδα Ελ Παϊς δήλωσε ότι τα αστεία της φοιτήτριας είναι μεν κακόγουστα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επικροτεί τις νομικές κινήσεις εναντίον της. Συγκεκριμένα στην επιστολή της γράφει: «φοβάμαι μια κοινωνία στην οποία η ελευθερία της έκφρασης, όσο κι αν λυπηρή κι αν μπορεί να γίνει, θα οδηγεί σε ποινή φυλάκισης».

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet