alexiou

Του Σωτήρη Αλεξίου*

Το 1ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το ιδρυτικό μας συνέδριο, επικυρώνει την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση. Βασική επιδίωξη είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας οργάνωσης προσιτής στους νέους ανθρώπους, αλλά και χρήσιμης για την κοινωνική πλειοψηφία. Σημαντικό είναι, επίσης, να αρχίσει να λειτουργεί ξανά η οργάνωση ως συλλογικός νους, φτιάχνοντας εν τέλει μια συνολική, συνεκτική και συλλογική στρατηγική. Τελικά, το διακύβευμα του συνεδρίου είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης οργάνωσης νεολαίας της ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα είναι προσηλωμένη στην πολυεπίπεδη κοινωνική παρέμβαση, με πολιτική και ιδεολογική ενότητα, αλλά και μια οργάνωση που θα μπορεί να ενσωματώνει νέες εμπειρίες και προσλαμβάνουσες, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Η μαζική παρέμβαση στους κοινωνικούς χώρους, είτε ως οργάνωση είτε μέσα από μετωπικά σχήματα, αποτελεί στρατηγική μας επιλογή. Θεωρούμε πως στο εσωτερικό κάθε κοινωνικού χώρου σχηματίζονται συσχετισμοί δυνάμεων, που προωθούν διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές πολιτικές. Επομένως, είναι υποχρέωση μας να δίνουμε τις μάχες για να οδηγείται η έκβαση κάθε σύγκρουσης, μικρής ή μεγάλης, προς την πλευρά της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η αντίληψή μας, για την κοινωνική παρέμβαση έχει τρία επίπεδα. Πρώτον, η κυβέρνηση της Αριστεράς βρίσκεται στο πλάι των κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων, έχοντας ως κυρίαρχη κατεύθυνση την περιφρούρηση και την ενίσχυση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, άρα υπάρχει ευρύ πεδίο διεκδίκησης αιτημάτων και επίτευξης νικών. Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν να μένουμε στην απλή εκφορά αιτημάτων και την ανάθεσή τους στην κυβέρνηση, καθιστώντας την αποκλειστικά υπεύθυνη για την υλοποίησή τους. Οφείλουμε να έχουμε στον πυρήνα της σκέψης και της πρακτικής μας, πως οι δικές μας επεξεργασίες θα πρέπει να περιέχουν εκτός από την κοινωνική γείωσή τους και – ως ένα βαθμό – τον τρόπο υλοποίησής τους. Τρίτον, η αλλαγή των συσχετισμών σε κάθε κοινωνικό χώρο περνάει μέσα από τη μαζικοποίηση της συλλογικότητας μας και πρέπει να αποτελεί για εμάς αδιάκοπο άγχος και σχεδιασμό.

Για μια δημοκρατική εκπαίδευση

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βασική επιδίωξη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι το σχολείο να μετατραπεί σε κύτταρο αυτόνομης δημοκρατικής οργάνωσης των μαθητών/τριών. Όμως, η μεγάλη μάχη που πρέπει να δοθεί στο σχολείο είναι η απεμπλοκή του από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με πλήρη κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, με όλες τις μορφές που μπορεί αυτές να υπάρξουν. Τέλος, έχει ξεκινήσει, αλλά πρέπει να συνεχιστεί, η αλλαγή της φυσιογνωμίας του σχολείου από ένα στείρο εξεταστικό κέντρο σε έναν χώρο που θα προάγει τη συνεργασία, την έρευνα και την κριτική, ώστε να μπορεί να δίνει ουσιαστικά εφόδια στους μαθητές για την είσοδό τους στην κοινωνία και την παραγωγή.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πάγια θέση μας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Όμως, αυτή τη στιγμή, πρέπει να ιεραρχήσουμε ως κορυφαίο ζήτημα την ανάδειξη και το ξήλωμα όλων των κυκλωμάτων και των θυλάκων αδιαφάνειας, διαπλοκής και διαφθοράς μέσα στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ. Παράλληλα, να αναδείξουμε το ρόλο των εργολαβιών και να απαιτήσουμε την κατάργησή τους, αλλά και να αναδείξουμε την αξία της συνδιοίκησης, με τη φοιτητική κοινότητα να μπορεί να έχει λόγο και έλεγχο στη διαχείριση των κονδυλίων για την έρευνα, τη μέριμνα και άλλες πτυχές της ακαδημαϊκής ζωής.

Σύγκρουση με την εργοδοτική αυθαιρεσία και την ανεργία

Τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσουν κουλτούρα συμμετοχής και εμπλοκής στις συνδικαλιστικές δομές και τους εργατικούς αγώνες και να συνεχίσουν τη προσπάθεια συγκρότησης πρωτοβάθμιων σωματείων. Ιεραρχούμε ως μείζον ζήτημα παρέμβασης τη σύγκρουση με την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και τον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Όσον αφορά την παρέμβασή μας στο πεδίο της επισφαλούς εργασίας, πρέπει να επενδύσουμε στην πανελλαδική συγκρότηση και παρέμβαση των Reworkers. Το σχήμα αυτό αποτελεί μια συλλογικότητα που παρεμβαίνει στους χώρους εργασίας και επιδιώκει να συσπειρώσει τον κόσμο της επισφάλειας και, φυσικά, στοχεύει στη συσπείρωση των ανέργων. Τέλος, κρίσιμο για την οργάνωσή μας είναι να εκπονήσει προτάσεις και διεκδικήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, χωρίς, όμως, να περιλαμβάνει προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία, όπως συμβαίνει σήμερα.

Υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων

Τα κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν ζήτημα δημοκρατίας. Στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής πήγαινε χέρι-χέρι με την καταστολή και την περιστολή των ελευθεριών. Η νεολαία βίωσε τον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της με μεγαλύτερη ένταση.
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόμαστε για να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια. Στοχεύουμε στην άρση των έμφυλων διακρίσεων και την άρση των εμποδίων που συνδέονται με το φύλο στο πεδίο της εργασίας και επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Διεκδικούμε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, το δικαίωμα των νέων στον πολιτισμό και το μαζικό αθλητισμό, την αποποινικοποίηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ώστε ο χρήστης να μην αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας. Διεκδικούμε την παροχή ίσων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.
Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν τους άξονες της επόμενης μέρας για τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συνέδρια αποτελούν τομές για την Αριστερά, όσο κρίσιμη ή όχι είναι η συγκυρία στην οποία διεξάγονται. Στο πρώτο μας συνέδριο, οφείλουμε να βάλουμε τις βάσεις για τη συγκρότηση μιας οργάνωσης που θα μπορέσει μαζί με τη νέα γενιά να βγει νικηφόρα από τις μάχες για την κοινωνία και τη ζωή που μας αξίζει.
*Μέλος της Οργάνωσης
μελών Ξάνθης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet