xrisi-avgi

«Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει κάθε πράξη βίας, από όπου και αν προέρχεται», κατέληγε η ανακοίνωση του νεοναζιστικού κόμματος για τη σύλληψη του μέλους της Χρήστου Ζέρβα, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τον Αλέξη Λαζάρη, ως ενός εκ των τεσσάρων που τον χτύπησαν βάναυσα και τον λήστεψαν. «Η Χρυσή Αυγή χαρίζει αναμνηστικά και βιβλία στους Έλληνες μαθητές την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ τους χαρίζει ένα σκοτεινό μέλλον ανασφάλειας και ανεργίας», έλεγε το δελτίο Τύπου σχετικά με την παραπομπή του βουλευτή Γιάννη Σαχινίδη στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, επειδή μοίραζε στους μαθητές που επισκέφτηκαν το κοινοβούλιο προπαγανδιστικό υλικό, παρά τον κανονισμό της Βουλής. «Η Χρυσή Αυγή πολεμάει για Πατρίδα και Ορθοδοξία και παραμένει σταθερά απέναντι σε κάθε τι που οδηγεί στην αποδόμηση των αιώνιων αξιών του ελληνισμού», δήλωσε στο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και ύστερα έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία, που να εκπέμπει «αδελφοσύνη».

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Τρία περιστατικά μόλις σε δέκα μέρες. Τρεις παρουσιάσεις, από την πλευρά του φασιστικού κόμματος, ως πράξεις που υπηρετούν την πολιτική ορθότητα που απαιτείται να επιδεικνύει κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα. Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί από όταν ξεκίνησε η ποινική της δίωξη ως εγκληματική οργάνωση, να αναδειχθεί ως «θύμα» των κομμάτων που κινούνται εντός του δημοκρατικού τόξου, προκειμένου να χτυπηθεί η πολιτική της επιρροή και επομένως να αφανιστεί από τον κομματικό χάρτη. Προσπαθεί να εξευγενίσει την παρουσία της στην κοινωνία, όταν τα φώτα της δημοσιότητας είναι πάνω της. Όμως ο μανδύας αυτός, δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό πρόσωπο του μορφώματος αυτού για περισσότερο από όσο διαρκεί ένα κλικ μιας φωτογραφίας.

Στην πραγματικότητα, η σύλληψη «αθώου πολίτη» είναι σύλληψη –και προφυλάκιση- στελέχους της Χρυσής Αυγής, διορισμένου στη φρουρά του κόμματος, με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της ληστείας. Πρόκειται για άλλη μια πράξη ωμής βίας, άλλη μια απόδειξη οργανωμένης εγκληματικής δράσης. Αντίστοιχα, το μοίρασμα φυλλαδίων και υλικών είναι προσπάθεια στρατολόγησης παιδιών στις φασιστικές ιδέες της Χρυσής Αυγής. Η σακούλα που μοίραζε ο βουλευτής περιείχε ημερολόγιο με μηνύματα μίσους [π.χ. «Όχι στην ισλαμοποίηση», «θέλουμε την πατρίδα μας πίσω»], προπαγανδιστικό υλικό που προωθεί την καθαρότητα της φυλής και μπρελόκ και στυλό με το λογότυπο του μορφώματος. Τέλος, η συνάντηση με τον Άνθιμο ήταν μια ακόμα ευκαιρία για την προώθηση λόγου μίσους [«Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στην πάγια θέση του κινήματος που είναι η προστασία της Ορθοδοξίας και η πάταξη φαινομένων που οδηγούν στη σταδιακή ισλαμοποίηση της πατρίδας (…) Ιδιαίτερα στους σημερινούς καιρούς, που η Πατρίδα μας κατακλύζεται από εκατομμύρια λαθρομετανάστες, η εφαρμογή των θέσεων της Χρυσής Αυγής παραμένει επίκαιρη και επιτακτική», 26/3/2017]. Πρόκειται για τρεις πράξεις, που ακολουθούν πιστά το μοτίβο της εγκληματικής δράσης, για το οποίο η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο εδώλιο.

Αλλού είναι το ζήτημα

Η Χρυσή Αυγή, το τελευταίο διάστημα, βγαίνει ξανά στο φως, καθώς εκτιμά πως «τελείωσε με τις διώξεις», όπως δήλωσε ο Η. Κασιδιάρης σε εκπομπή στο κανάλι τους [8/3/2017]. Άλλωστε, δεν είναι εδώ και πολύ καιρό στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ και της κοινωνίας. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε πόσο αθόρυβα συνεχίζεται η δίκη και θα γίνει κατανοητό πως ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των έργων της Χρυσής Αυγής. Και για να το διασφαλίσει αυτό, φροντίζει να διαγράφει όποιον συλλαμβάνεται να διαπράττει όσα οι αρχές και οι αξίες του μορφώματος αυτού επιτάσσουν. Έτσι και τώρα, ο Ν. Μιχαλολιάκος έσπευσε να απολύσει τον Χρ. Ζέρβα από υπάλληλό του. Όμως, αυτή η κίνηση δεν σταματά τη δίωξη του Ζέρβα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των υπαλλήλων της Βουλής, το οποίο μπορεί να εισηγηθεί την οριστική απόλυσή του και την υποχρέωσή του να επιστρέψει αναδρομικά τους μισθούς. Μοναδική εξαίρεση στην τακτική αποποίησης των ευθυνών της, που μπορεί να αποδειχθεί και το μοιραίο λάθος της Χρυσής Αυγής, ήταν όταν ο Ν. Μιχαλολιάκος παραδέχτηκε πως φέρει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Όλες αυτές οι δράσεις και αναλύσεις της Χρυσής Αυγής πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλιώς συγκαλύπτονται. Γι’ αυτό τα ΜΜΕ πρέπει να ξεπεράσουν την αντικυβερνητική τους εμμονή, και επομένως τη μονοθεματικότητα στην οποία έχουν εγκλωβιστεί, και να υπηρετήσουν το ρόλο τους, που είναι η ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα και όχι για όσα κρίνουν οι καναλάρχες και οι εκδότες ότι υπηρετούν τον πολιτικό τους σκοπό. Αρκεί μια ανασκόπηση στις ειδήσεις των τελευταίων ημερών: Πόσος τηλεοπτικός χρόνος σπαταλήθηκε την περασμένη βδομάδα για το ταξίδι στη Βενεζουέλα το 2013 και πόσος για τη δικαίωση των εργατών γης από το ευρωπαϊκό δικαστήριο; Πόσοι σχολίασαν τους ληστές του Παλαιού Φαλήρου και το νόμο Παρασκευόπουλου και πόσοι μίλησαν για τα –λιγοστά η αλήθεια είναι- προγράμματα που έχουν γίνει στις φυλακές; Πόσος χρόνος σπαταλήθηκε για την επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία του Μικέλ –χωρίς καμία αναφορά στο νεκρό εργαζόμενο- και πόσος για τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει κάποιοι εργοδότες και τις προσπάθειες της Επιθεώρησης Εργασίας να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες;
Ο Χρ. Ζέρβας όταν οδηγήθηκε στα δικαστήρια φώναξε «Διψάτε για αίμα κοράκια; Το πρωί μας έκαιγαν, σήμερα μας πάνε κατηγορούμενους. Μπράβο… Δημοκρατία». Η στρεβλή άποψη που έχει ο χρυσαυγίτης για τη δημοκρατία πρέπει και να γίνεται γνωστή και να αποδομείται. Διαφορετικά, τα τάγματα εφόδου θα στρατολογούν συνεχώς νέο κόσμο, από τα σχολεία, από τις ουρές του ΟΑΕΔ, από τους χώρους εργασίας, διότι ο φασισμός αναδύεται όπου υπάρχει άγνοια, ανασφάλεια και αγανάκτηση.

Ιωάννα Δρόσου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet