reportaz-neolaias

Με τη συγκρότηση του τιμητικού προεδρείου ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα το πρώτο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι». Την έναρξη των εργασιών κήρυξε από του βήματος ο Αντώνης Γεωργαντάς, μέλος της γραμματείας του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου. Στάθηκε μεταξύ άλλων στη δουλειά που έκανε η οργάνωση της Νεολαίας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο από την δεύτερη Συνδιάσκεψη μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με την ανασυγκρότησή της. Χαρακτηριστικά είπε πως η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αριθμεί πάνω από 75 οργανώσεις ανά την Ελλάδα ενώ μόλις ενάμιση χρόνο πριν αριθμούσε 20. Στάθηκε επίσης και στην αποδοχή των κειμένων Θέσεων και Καταστατικού από τη βάση της οργάνωσης, καθώς οι μεν θέσεις ψηφίστηκαν από το 99% των μελών που συμμετείχαν στον προσυνεδριακό διάλογο το δε σχέδιο Καταστατικού από το 95% αντίστοιχα. Τόνισε ακόμα και την υψηλή συμμετοχή των μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες, αποκαλύπτοντας πως το ποσοστό ανέρχεται στο 75% του συνόλου των μελών. Συγκίνησε τέλος συνέδρους και παρατηρητές με την αναφορά του στον Ντίνο Κατωπόδη, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που έφυγε από τη ζωή χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο πριν από έναν περίπου χρόνο. Όπως είπε μάλιστα και ο Αντώνης Γεωργαντάς το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Ντίνο που «έμαθε στους συντρόφους του πως να δίνουν τις μάχες».
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο γραμματέας της οργάνωσης, Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος. Ο γραμματέας τόνισε ότι οι δυνάμεις του «νεοφιλελευθερισμού οραματίζονται μια Ευρώπη της φτώχειας και του αυταρχισμού». Έστειλε μήνυμα για τα εργασιακά τονίζοντας «δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν κάνουμε πίσω από ένα σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας που θα βασίζεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νέων»,ενώ επεσήμανε πως «η νεολαία ΣYPIZA θα συνεχίσει να αγωνίζεται κόντρα στο ρατσισμό, το φασισμό, την πατριαρχία και το σεξισμό σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής».

Εξαγγελίες για τη νέα γενιά

Μετά τον Ιάσονα το συνέδριο χαιρέτησε με ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι μιλάει σε ένα νεανικό ακροατήριο προχώρησε στην εξαγγελία μιας σειράς μέτρων που αφορούν στη νέα γενιά. «Σε λίγο καιρό θα επιδοτείται το πρώτο και το δεύτερο παιδί» είπε, ενώ ανέφερε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να σταθεί στο πλευρό των νέων που δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους, αλλάζοντας την πραγματικότητα τους». «Το επόμενο διάστημα, παρουσιάζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για νέους, με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Σε λίγο καιρό θα επιδοτείται,επιτέλους,το 1ο & το 2ο παιδί,με ένα ποσό που θα ενισχύει πραγματικά τις οικογένειες και δεν θα είναι αναιμικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Διασφαλίζουμε την πρόσβαση στους σταθμούς για όλα τα παιδιά από 3 ετών, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά επεκτείνουμε τα σχολικά γεύματα», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Παράλληλα, υπογράμμισε: «είμαστε εδώ για να δείξουμε πως η οικογενειακή ζωή, η συντροφικότητα, η αγάπη είναι δικαιώματα και των ανθρώπων του ίδιου φύλου. Γι’ αυτό επεκτείναμε το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια και τους δώσαμε αντίστοιχα δικαιώματα με τα ετερόφυλα».
Το συνέδριο χαιρέτισαν και αντιπρόσωποι από αριστερές νεολαίες της Ευρώπης. Στο βήμα ανέβηκαν εχθές Πέμπτη ο Cihan Eldal από τη νεολαία του HDP της Τουρκίας, η Kathy Gebel από τη Linksjungend Solid της Γερμανίας, ο Aodhan Hamill από το Sinn Fein-Republican Youth της Ιρλανδίας και η Sophia Karla Leppa από το Vanu της Φινλανδίας. Μετά το τέλος των τοποθετήσεων των ξένων αντιπροσώπων το προεδρείο ανακοίνωσε τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας του Συνεδρίου. Το παρόν την πρώτη μέρα του Συνεδρίου έδωσαν, ο πρόεδρος της Βουλής, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πλήθος μελών της Κ.Ε.
Την Παρασκευή έγινε η παρουσίαση του κειμένου Θέσεων του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου από τον Γιώργο Διάκο και του σχεδίου Καταστατικού από τη Χρύσα Πάντου. Το συνέδριο συνεχίστηκε με τς τοποθετήσεις των συνέδρων, που επικεντρώθηκαν στην οργανωτική δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο οργανώσεων, τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου χαιρετισμούς απηύθυναν αντιπρόσωποι ξένων νεολαιίστικων οργανώσεων, όπως η Salma Youssef από το Jinke Linke της Αυστρίας και ο Raquel Romero από τους Podemos της Ισπανίας. Εξάλλου το Σάββατο δόθηκε ραντεβού μεταξύ των σχημάτων του Bloco απ’ όλη την Ελλάδα. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή με τις διαδικασίες ψηφοφοριών για Κεντρικό Συμβούλιο και γραμματέα, καθώς επίσης και με την ψήφιση των κειμένων.

Θάνος Νασόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet