Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 20 Öåâñïõáñßïõ 2017, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Στο Eurogroup της Μάλτας, παρ’ ότι ήταν άτυπο και λίγες μέρες πριν οι αναλυτές το υποβάθμιζαν, φαίνεται να έγινε ένα σοβαρό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Μάλιστα, η διαπραγματευόμενη συμφωνία φαίνεται να παίρνει μεγάλο εύρος και να περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα εργασιακά και εν τέλει την ποσοτική χαλάρωση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να προκύψει το περιβόητο Staf Level Agreement, που είναι απαραίτητο για να ξεκλειδώσουν τα επόμενα βήματα για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ποσοτική χαλάρωση.
Τι είναι εκείνο, όμως, που άλλαξε το κλίμα και υποχρέωσε τους δανειστές να σταματήσουν, τουλάχιστον την εμφανή, κωλυσιεργία και να επιτρέψουν το ξεμπλοκάρισμα των συζητήσεων; Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο πολιτικός και συνδέεται με τα όσα διακυβεύονται με τις εκλογές στη Γαλλία, αβεβαιότητα η οποία επηρέασε όχι μόνο τους Ευρωπαίους αλλά και το ΔΝΤ (ο Γιάννης Αγγέλης στη σελ. 7 αναφέρεται σ’ αυτά εκτενώς). Προφανώς, ως τον Μάιο που θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα αυτά, τα απρόβλεπτα θα είναι πολλά, όπως και οι εμπλοκές.

Συγκρατημένες αντιδράσεις

Όμως, η πορεία προς το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι, σχεδόν, δεδομένη. Ο δεύτερος παράγοντας που λειτούργησε θετικά, αλλά επειδή ίσχυε ο πρώτος, είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία και δια του πρωθυπουργού προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει αν συνεχιστεί το παιχνίδι των δανειστών να κωλυσιεργούν. Θετικό ρόλο, ασφαλώς, αλλά σαφώς επικουρικό έπαιξαν οι συμμαχίες που οικοδομήθηκαν στην Ευρώπη, καθώς και οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις το 2016.
Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης ήταν, και πολύ σωστά, συγκρατημένες. Διότι πρόκειται για μια συμφωνία που ξεμπλοκάρει μεν τις εξελίξεις, όμως είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία που φέρνει νέα βάρη στον ελληνικό λαό, τα οποία μάλιστα του επιβάλλονται εν είδη τιμωρίας από τους δανειστές.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσφωνώντας τον πρόεδρο της Γερμανίας, κ. Στάϊνμαγερ, θα σημειώσει απλώς «πως έχει έρθει η στιγμή να αντικατασταθεί το συναίσθημα της αγωνίας και του πόνου με το συναίσθημα της ελπίδας». Και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά το Eurogroup, θα αποδώσει αυτό που σημειώσαμε πιο πιστά. «Όπως σ’ όλες τις συμφωνίες υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μας ικανοποιούν και άλλα που δεν μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση μιας συμφωνίας να περιέχει και συμβιβασμούς αλλά και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό. Νομίζω όμως ότι η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα».

Οι αποφάσεις

Τι όμως αποφασίστηκε ή δρομολογήθηκε την Παρασκευή; Πρώτον, μπήκε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο φτάνει ως τον Μάιο, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα φτάσουμε τον Ιούλιο με τις λήξεις των δόσεων άρα και τη δυνατότητα για απροκάλυπτο εκβιασμό. Δεύτερον, αποτρέπει τα μέτρα, όπως ήθελε η Γερμανία, να αρχίσουν από το 2018. Τρίτον, επιβεβαιώθηκε ότι το ελληνικό πρόγραμμα (το μνημόνιο) θα τελειώσει τον Αύγουστο του 2018. Τέταρτον, ότι στη συμφωνία θα συμπεριληφθούν και τα μέτρα για το χρέος. Πέμπτον, όσον αφορά τα εργασιακά φαίνεται να υιοθετείται μια θετική εκδοχή όπου διασφαλίζει τις συλλογικές συμβάσεις από το 2018 και αποτρέπει τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ αουτ. Φυσικά, η συμφωνία περιλαμβάνει τα επώδυνα μέτρα με τις περικοπές των συντάξεων, και του αφορολόγητου που επιχειρείται τουλάχιστον, στο δημοσιονομικό επίπεδο, να εξουδετερωθούν με τα θετικά αντίμετρα.

Εκατέρωθεν γραμμές άμυνας

Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές επιχειρούν να εξασφαλίζουν τις θέσεις τους ή να διαμορφώνουν γραμμές αμύνης. Από την πλευρά των δανειστών, τέτοια όπλα προφανώς είναι η προνομοθέτηση των μέτρων και ο όρος ότι τα θετικά αντίμετρα για το 2019 θα εφαρμοστούν εφόσον το 2018 προβλέπεται ότι θα πιαστεί το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της δια του υπουργού Οικονομικών θα δηλώσει ότι μέτρα-αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο υπό τον όρο ότι θα παρθούν τα μέτρα για το χρέος και ότι θα λήξει το μνημόνιο. Θα δηλώσει συγκεκριμένα: «όλο αυτό το πακέτο θα ισχύσει όταν ξέρουμε και τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία μετά το 2018 και συγχρόνως βέβαια τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, εάν και μόνο εάν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου το διευκρίνισε ακόμη πιο πολύ. «Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018… Αλλά μετά από το πρόγραμμα είμαστε μια κανονική χώρα, η οποία θα πηγαίνει και στην Κομισιόν, όπως πηγαίνουν τώρα και οι χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει η επιτήρηση».

Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet