lykoura

Ο καθαρισμός, η φροντίδα του πράσινου, η ασφάλεια, η συντήρηση και ο φωτισμός του Πεδίου του Άρεως ήταν αιτήματα των κατοίκων της περιοχής για χρόνια. Το πάρκο, αλλά και οι κτιριακές υποδομές που περιλαμβάνονται σε αυτό, είχαν εγκαταλειφθεί. Το τελευταίο καιρό το Πεδίο του Άρεως αλλάζει μέρα με τη μέρα.
Μιλώντας με τους ανθρώπους της Περιφέρειας, αυτό που μας τονίζουν εξαρχής είναι ότι «το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, είναι ένας διαρκής αγώνας ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το πριν και το μετά. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προχωράμε σε λύσεις ώστε το Πεδίον του Άρεως, ως δημόσιο αγαθό, να αποδίδεται καθημερινά στους πολίτες με σεβασμό στο αίσθημα ασφάλειας. Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το πάρκο».
«Η διαχείριση των πάρκων και αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής αποτελεί σύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα, που σχετίζεται με αδράνειες και λάθη προηγούμενων περιόδων που συσσώρευσαν προβλήματα και φθορές στις υποδομές του πάρκου, την ανεπαρκή στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών και το γενικότερο δημοσιονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σήμερα μετά από συστηματική προσπάθεια, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το πάρκο, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προχωράμε σε λύσεις», αναφέρουν.

Αποδίδονται προς χρήση

Οι κτιριακές υποδομές του Πεδίου του Άρεως έχουν ολοκληρωθεί, με στόχο την απόδοση των ακινήτων σε χρήση: το μεγάλο Κτίριο Οικονομίδη ως χώρος εστίασης, αναψυχής και πολιτισμού, τα μικρότερα περίπτερα, οι λεγόμενες «Γαρδένιες» ως αναψυκτήρια και κέντρα πληροφόρησης. Επίσης έχουν παραδοθεί ανακαινισμένες και πιστοποιημένες οι παιδικές χαρές του Πεδίου του Άρεως και του Λόφου Φινόπουλου. Παράλληλα, υλοποιούνται διαρκώς και εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών στον αστικό εξοπλισμό. Το πάρκο φωτίζεται πλέον με επάρκεια στο 95% της έκτασής του. Τα αγάλματα της Αθηνάς και του Κωνσταντίνου έχουν καθαριστεί και φωτίζονται. Για το πράσινο, υλοποιείται ήδη με επιτυχία εργολαβία για το πότισμα και το κλάδεμα. Όπως μας ενημερώνουν από την Περιφέρεια, έχουν φυτευτεί μέχρι σήμερα 1.810 δένδρα, 11.350 θάμνοι, 634 αναρριχώμενα φυτά, 3.044 λουλούδια, ενώ στην περιοχή του ροδώνα φυτεύτηκαν 2.000 τριανταφυλλιές. Συνεργεία της Περιφέρειας (με 8μηνες συμβάσεις) με βοήθεια από το Δήμο της Αθήνας φροντίζουν την καθαριότητα.
Η περίφραξη του χώρου έχει επεκταθεί, ενώ η φύλαξη του πάρκου σήμερα γίνεται σε εικοσιτετράωρη βάση, με συχνές περιπολίες, από εταιρεία φύλαξης της Περιφέρειας. Αποτρέπει τους βανδαλισμούς και τις κλοπές, εφαρμόζει τον κανονισμό λειτουργίας του πάρκου, το οποίο κλείνει τις βραδινές ώρες (23:00-6:00). Η αστυνόμευση, που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, γίνεται, μετά από σχετική προγραμματική συμφωνία, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για αύξηση του αριθμού των περιπολιών.
Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται στο Πεδίο του Άρεως, τονίζοντας ότι αυτό το πάρκο των εκατοντάδων στρεμμάτων έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με την αναλογία πράσινου προς κάτοικο, στο κέντρο της μητρόπολης, που είναι εξαιρετικά προβληματική, σε σύγκριση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την περιφερειακή διοίκηση, κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε χρονίζοντα προβλήματα, όσον αφορά τόσο τις υποδομές όσο και την όλη εικόνα που έδινε το πάρκο ως προς τη χρήση και την αξιοποίησή του από τους συμπολίτες μας» ανέφερε. «Δεκάδες εργατοώρες, πολλά εκατομμύρια από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής... Νομίζω, όμως, ότι τώρα είμαστε σε μια επόμενη μέρα, αξίζει πραγματικά τον κόπο να μπει κανείς στο πάρκο, να το περιδιαβεί, γιατί πραγματικά, ειδικά τώρα την άνοιξη, είναι υπέροχο » είπε. Τόνισε επίσης ότι οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών, η καθαριότητα και η φροντίδα του πρασίνου απαιτείται να γίνονται σταθερά και μόνιμα, ώστε να υποστηρίζονται και οι υποδομές και οι δράσεις.
Η κ. Κυπριανίδου έδωσε επίσης έμφαση στις δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης και στη συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες, ώστε ο κόσμος να έρχεται σε επαφή με το πάρκο. Όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα, και ειδικά τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξάρτησης, μας τόνισε ότι «αυτά προσεγγίζονται με ανθρωπιά και με όρους αξιοπρέπειας και επιστημοσύνης, όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας». «Εργαζόμαστε σε συνεργασία με συναρμόδιους κρατικούς φορείς (ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ) προκειμένου από κοινού να καταρτίσουμε προγράμματα και να υλοποιήσουμε δράσεις αποσυμφόρησης της περιοχής και μείωσης της βλάβης των πολιτών με προβλήματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών», είπε. Χαρακτήρισε την προσπάθεια να αλλάξει το πάρκο ως «μια καθημερινή μάχη από το χθες στο σήμερα, για να ανοίξουμε δρόμο για το αύριο».

«Παραδίδουμε το πάρκο στους πολίτες»

Στη συζήτησή μας με τον περιφερειακό σύμβουλο, Αντρέα Θεολόγου, μας τόνισε ότι το πάρκο ήταν παρατημένο από την προηγούμενη διοίκηση και δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι το καλοκαίρι το Πεδίο του Άρεως θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία. Αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί το πάρκο, αλλά και στις προσπάθειες να έρθει η Περιφέρεια σε επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε ο χώρος να φιλοξενεί σχολεία της περιοχής και τα παιδιά να χαίρονται το πράσινο. Ο χώρος πλέον είναι ανοιχτός στην κοινωνία. Έχει ξεκινήσει πρόγραμμα πολιτιστικών-εκπαιδευτικών-περιβαλλοντικών δράσεων σε συνεργασία με τα γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων Α’ Διεύθυνσης Π.Ε Αθηνών και το 18ο Σώμα Προσκόπων. Δεκάδες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και δεκάδες επίσης προγραμματίζονται.

Μαρία Λυκούρα
Φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet