“Colossus”
βασισμένο στην τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου

 

Μια ωραία έκπληξη στο τέλος της περιόδου: Η ομάδα Helter Skelter Co. του Θάνου Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει την παράσταση «Colossus» (Κολοσσός) βασισμένη στην τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου. Μετά τη θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς των έργων «Venison» (Κρέας από κυνήγι, 2012) και «Pedestal» (Βάθρο, 2013), εμπνευσμένα από τις «Ευμενίδες» και τις «Χοηφόρους» αντίστοιχα, το «Colossus» του Θάνου Παπακωνσταντίνου έρχεται να ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας «Carnage» (Σφαγή), προτείνοντας τόσο δραματουργικά όσο και σκηνοθετικά μια ελεύθερη απόδοση της Ορέστειας του Αισχύλου. Έχοντας μια σαφή αναφορά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα, και πιο συγκεκριμένα στη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτά, παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας και τη μεταμόρφωσή της, από πιστή ακόλουθο, υποδειγματική σύζυγο και καλή μητέρα σε μυθικό τέρας που επιθυμεί την απόλυτη καταστροφή των πάντων.
Η πορεία της τριλογίας «Carnage» ακολουθώντας -όχι τυχαία- μια αντίστροφη σειρά, επιχειρεί να αποτυπώσει σκηνικά τη διαδρομή του ανθρώπου από ένα οργανωμένο πολιτειακό σύστημα προς μια κοινωνία αυτοδικίας, σε αντίθεση με αυτήν που προτείνεται στην Ορέστεια του Αισχύλου, όπου ο άνθρωπος περνά με τα παθήματά του από το ματωμένο κύκλο της αυτοδικίας προς την πολιτειακή και θεσμική οργάνωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Τη σύνθεση του κειµένου, το σκηνικό χώρο και φυσικά τη σκηνοθεσία κάνει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού, την κίνηση επιμελούνται οι Χαρά Κότσαλη και Νάντη Γώγουλου. Ερμηνεύουν οι: Σοφία Χιλλ, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Ελένη Μολέσκη, Ιωάννα Μιχαλά, Βασίλης Βηλαράς, Γιάννης Ασκάρογλου και Τάσος Τσουκάλης - Δημητριάδης.
Παραστάσεις: από Παρασκευή 21 Απριλίου έως Κυριακή14 Μαΐου, Πέμπτη έως Κυριακή, στις 9.30μ.μ., Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο -2 (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418550).

 

“Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άνδρες”
του David Foster Wallace

Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του αμερικανού συγγραφέα David Foster Wallace «Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άνδρες» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και ερμηνεία τριών νέων ηθοποιών, της Σοφίας Μαρίας Κικιλίντζια, της Σταυρούλας Κοντοπούλου και της Ζωής Μυλωνά. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στο ελληνικό θέατρο. Στο έργο τρεις γυναίκες υποδύονται άνδρες που μιλούν για γυναίκες. Σύντομες συνεντεύξεις in medias res -στο μέσο των πραγμάτων- σε ένα παράδοξο περιβάλλον που δημιουργεί μια υπερβατική πραγματικότητα. Πέντε άνδρες εκτίθενται σε ένα υποτιθέμενο πάρτι. Άραγε είναι σε όλους διακριτή αυτή η «περίεργη ταυτοσημία» ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές ανθρώπινες σχέσεις; Ποιοί τελικά μπορούν να πληρώσουν αυτό το τίμημα για να είναι ουσιαστικά «μαζί» με κάποιο άλλο άτομο; Η σχολαστική περιγραφή της ανθρώπινης συνείδησης αποκαλύπτει την ευάλωτη ύπαρξη και την αγωνία του σύγχρονου ατόμου να συμβιώνει προσποιούμενο κοινωνικούς ρόλους. Το έργο προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο, γραμμένο το 1999, και είναι μια συλλογή από μικρά αφηγήματα. Ψυχαναλυτικές ιστορίες ανδρών που μιλάνε κυρίως για τις γυναίκες και τους ρόλους τους στην κοινωνία. Όλοι οι «απαίσιοι» άντρες που συναντάμε κάνουν μια εξομολόγηση αποκαλύπτοντας ίσως και άθελα τους τις ανασφάλειες τους. Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις εμποδίζει τη δημιουργία διαλόγου, τα πρόσωπα εμμένουν στο μονόλογο τους. Οι ήρωες είναι ταυτόχρονα απαίσιοι και βαθύτατα ανθρώπινοι.
Η ιδέα /σύλληψη είναι της Ζωής Μυλωνά, η μετάφραση του Αλέξη Αλάτση και ο φωτισμός της Βαλεντίνα Ταμιωλάκη. Ερμηνεύουν οι Σοφία Μαρία Κικιλίντζια, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά.
Παραστάσεις: Από Δευτέρα 24 Απριλίου έως Τρίτη 6 Ιουνίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9μ.μ., στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/ Β’ Σκηνή (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ. 210 8838727).


 

“Βυθός”
της Ναταλίας Κατσού

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της φωτορεπόρτερ Λυδίας, που μόλις είχε ξεκινήσει το φωτορεπορτάζ της στη Μέση Ανατολή, ακολουθείται από αλλοπρόσαλλες επιστολές οι οποίες αναστατώνουν την αδελφή της Στέλλα και τον σύζυγό της Παύλο. Τη στιγμή που οι δυο τους, τρομοκρατημένοι για την τύχη της, προσπαθούν να τις αποκρυπτογραφήσουν, στην άλλη άκρη της πόλης, ο γενικός διευθυντής της μεγαλύτερης βιοτεχνίας ενδυμάτων, ο Κίμων, εμπιστεύεται στην καινούρια γραμματέα του, την παράξενη Μανόλια, το κλείσιμο μιας υψηλής συμφωνίας με ξένους επενδυτές. Καθώς όμως μπλέκεται μαζί της σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, θα αναδυθεί ένα ηλεκτροφόρο μυστικό που ενώνει τους τέσσερις ανθρώπους και που ο Κίμωνας πίστευε πως έχει θαφτεί στον σκοτεινό βυθό. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τις υποθέσεις παράνομης παιδικής εργασίας σε εν πλω εγκαταστάσεις επί των διεθνών υδάτων, κι ο άξονας περιστρέφεται γύρω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας φωτορεπόρτερ, που ενώνει τους τέσσερις χαρακτήρες και τους εξαναγκάζει να αντιμετωπίσουν σκληρά κι απωθημένα μυστικά.
Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού θεατρικού έργου, η Ναταλία Κατσού σκηνοθετεί, επίσης, σκηνικά και κοστούμια επιμελείται η Μάιρα Βαζαίου, φωτισμοί και βίντεο από τον Γιάννη Κατσαρή και μουσική από τον Θοδωρή Οικονόμου. Παίζουν οι: Ιωάννης Αθανασόπουλος, Ελισάβετ Γιαννακού, Αργύρης Γκαγκάνης, Ιλιάνα Παζαρζή.
Παραστάσεις: Από 24 Απριλίου έως 30 Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 8μ.μ., στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Στάση μετρό Ομόνοια, τηλ. 210 5242211).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet