Με αφορμή, ήδη, την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, 38 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν το ζήτημα της αποποινικοποίησης της ελεύθερης κατασκήνωσης, ζητώντας την οριοθέτησή της μέσω ενός πλαισίου που θα αίρει την ποινική δίωξή της.
Αναφερόμενοι στις διατάξεις του νόμου από το 1976 που τυποποιούν ποινικά το «ψευτοέγκλημα» της ελεύθερης κατασκήνωσης τις χαρακτηρίζουν «ηθικά, νομικά και κοινωνικά ανεπίτρεπτες» που καταστέλλουν το φρόνημα και μια φυσιολογική συμπεριφορά, που δεν πλήττει τα δημόσια αγαθά όταν γίνεται συνειδητά. Οι υπογράφοντες την ερώτηση επισημαίνουν ότι με τις αναχρονιστικές διατάξεις του νόμου προκρίνεται η προστασία του ατομικού δικαιώματος στην οικονομική ελευθερία και στην οικονομική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού, με αναφορά και στα αγαθά της δημόσιας υγείας και του προστατευόμενου περιβάλλοντος, έναντι του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου, της ισότητας και της απόλαυσης του φυσικού περιβάλλοντος τα οποία πλήττονται δυσανάλογα, όπως τεκμηριώνουν και οι πολλές περιπτώσεις καταγγελιών ελεύθερων κατασκηνωτών από ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. Τονίζεται, δε, ότι με την υπάρχουσα νομοθεσία παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, όπως ορίζεται στο τέταρτο άρθρο του Συντάγματος. «Στην προκειμένη περίπτωση, η ισότητα έγκειται στην καθολική παροχή της δυνατότητας διακοπών, αναψυχής, επαφής με τη φύση και ανάπαυσης, ανάλογα με την προσωπικότητα και τις δυνατότητες του καθενός. Κατά συνέπεια, η στέρηση της απόλαυσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ατόμων με περιορισμένη οικονομική επιφάνεια αποτελεί διάκριση και ενισχύει φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού», τονίζουν. Στην ερώτηση τονίζει ότι η επίκληση της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι επαρκής λόγοι ώστε να στηριχθεί η καθολική απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης, όπως συμβαίνει, καθώς «σε κάθε λειτουργία και δραστηριότητα της κοινωνίας εμφανίζονται ασυνείδητες συμπεριφορές...Η ολοκληρωτική απαγόρευσή τους αντίκειται σε βασικές αρχές ενός συνταγματικού κράτους, όπως η αρχή της αναλογικότητας η οποία επιβάλλει περιορισμούς δικαιωμάτων και ελευθεριών με μέτρα αναγκαία, πρόσφορα και ανάλογα του σκοπού του νομοθέτη.

Υπό όρους ελεύθερη κατασκήνωση

Στον αντίποδα της καθολικής απαγόρευσης προτείνεται η υπό όρους ελεύθερη κατασκήνωση, που εφαρμόζεται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας με άτυπο τρόπο, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ως παρέμβαση η οποία δεν πλήττει τα άτομα που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τυχόν επικίνδυνες για το δημόσιο συμφέρον ανθρώπινες πράξεις. Συγκεκριμένα η ερώτηση προτείνει ένα «“αποδεκτό επίπεδο υποδομών” για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας σε δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις κοινόχρηστου χαρακτήρα (εξαιρώντας τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου)» και τη θέσπιση όρων (π.χ. μέγιστη διάρκεια διαμονής), ώστε να διασφαλιστούν όλα τα εμπλεκόμενα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και έννομα αγαθά.
Σε συνέντευξη της στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», υ υπουργός Τουρισμού, αναφερόμενη στην κατατεθείσα ερώτηση, επεσήμανε ότι σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπεται η κατασκήνωση χωρίς κανόνες, ενώ σε ό,τι αφορά στο υπουργείου Τουρισμού είπε: «εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κανόνες για την προστασία πάνω από όλα, για την ασφάλεια, για την αποτροπή της ρύπανσης και τους τηρούμε. Οφείλουμε, ωστόσο, να απαντάμε πάντα στις ερωτήσεις, όπως όμως οφείλουν και οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι εκπροσωπούν πολίτες, να κάνουν ερωτήσεις».


Πέτρος Κοντές
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet