vereli

Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι σε Αφρική και Σαουδική Αραβία απειλούνται με θάνατο λόγω λιμού και υποσιτισμού, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Η δραματική μείωση των βροχοπτώσεων και οι εσωτερικές συγκρούσεις σε χώρες όπως η Σομαλία και η Υεμένη, έχουν αφήσει χιλιάδες άτομα χωρίς πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και έχει αυξήσει τις μετακινήσεις πληθυσμών σε πόλεις και γειτονικές χώρες.
«Από την ίδρυση του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών το 1945 δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει ο Στήβεν Ο’ Μπράιεν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικά θέματα. «Για πρώτη φορά έχουμε τέσσερις διαφορετικές χώρες που ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: Σομαλία, Νιγηρία, Υεμένη και Σουδάν. Χωρίς συλλογικές και συντονισμένες παγκοσμίως προσπάθειες, άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα και πολλοί περισσότεροι θα υποφέρουν και θα καταλήξουν από αρρώστια», τοποθετήθηκε ο Ο’ Μπράιεν, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη να γίνουν άμεσα κινήσεις για την υποχώρηση του λιμού. «Για να είμαστε ακριβείς χρειαζόμαστε 4,4 δισ. δολάρια ως τον Ιούλιο», ώστε να αποτραπεί η καταστροφή. Και συνέχισε λέγοντας ότι εάν δεν υπάρξει οικονομική βοήθεια, παιδιά θα κινδυνεύσουν από υποσιτισμό και δεν θα έχουν την ευκαιρία να πάνε σχολείο. Όποια θετική αλλαγή έχει υπάρξει σε οικονομικό επίπεδο θα αντιστραφεί και θα χαθούν ζωές.
Για το 2017 αναφέρεται ότι χρειάζονται περίπου δύο δισ. δολάρια, ώστε να μπορέσουν να σωθούν οι ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Υεμένη, αλλά έχει ληφθεί μόνο το 6% της βοήθειας. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει συγκαλέσει συνέδριο για την περίπτωση της Υεμένης, που θα διεξαχθεί στις 25 Απριλίου στη Γένοβα. Το Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, μετά από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου, βρίσκεται επίσης σε χειρότερη θέση από ποτέ και ο λιμός επιδεινώνεται λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

Επικίνδυνη ανομβρία

Το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στις χώρες αυτές είναι η έλλειψη νερού. «Υποτιμήσαμε τον ρόλο του νερού και το πώς οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χτυπήματος λιμού. Επισκιάζεται από την ανάγκη για τροφή», δήλωσε η Ανν Τόμας, ειδική για θέματα υγιεινής στην Unicef. Η ανομβρία αναγκάζει ανθρώπους να πίνουν νερό μολυσμένο και οδηγεί σε εξάρσεις επιδημιών στους καταυλισμούς όπου συγκεντρώνονται πολλοί εκτοπισμένοι Αφρικανοί.
Επιπλέον στη Σομαλία, μια χώρα που επί δεκαετίες μαστίζεται από εμφύλιες συρράξεις, τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός της, δεν έχει επαρκές φαγητό. Οι συγκρούσεις μεταξύ των Σεμπάμπ και των κυβερνητικών δυνάμεων δεν σταματούν και χιλιάδες Σομαλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διαφύγουν στην Αιθιοπία.  Τα κύματα προσφύγων είναι τεράστια και άνθρωποι συγκεντρώνονται σε πόλεις και καταυλισμούς σε αναζήτηση νερού και τροφής. Η οργάνωση Save the Children αναφέρει υψηλά ποσοστά υποσιτισμού σε παιδιά που βρίσκονται στον καταυλισμό Ντόλο Άλντο της Αιθιοπίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλοί Σομαλοί. Περί το ένα εκατομμύριο ζουν ήδη και τρεις δεκαετίες εξόριστοι εκεί.
Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Κονγκρέσο να δεχτεί τη διακοπή χρηματικών εισφορών στα Ηνωμένη Έθνη, κάτι που πολλοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές. Ειδικοί λένε ότι ακόμη και μέσα σε αυτές τις χώρες που υποφέρουν, μπορούν να βρεθούν πόροι για τη διάσωση των υποσιτισμένων, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ένοπλες συγκρούσεις που συνεχίζονται και καταδικάζουν χιλιάδες άτομα, καταστρέφοντας αγορές και ανεβάζοντας τις τιμές των αναγκαίων ειδών στα ύψη.

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet