neolaia

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή με τις διαδικασίες εκλογής οργάνων. Το Σάββατο 9 Απριλίου οι εργασίες έκλεισαν με την ψήφιση από το σώμα του κειμένου Πολιτικής Απόφασης και του σχεδίου Καταστατικού, τα οποία έπειτα από κάποιες τροπολογίες που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών ψηφίστηκαν ομόφωνα από τους συνέδρους. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι κάποιες διατάξεις που εισήχθησαν στο Καταστατικό και αφορούν στη λειτουργία της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή που προβλέπει ότι εάν τα όργανα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούνται στο 30% από γυναίκες, τότε οι αντίστοιχες θέσεις δεν θα καλύπτονται από άντρες, αλλά θα παραμένουν κενές. Τη συγκεκριμένη διάταξη η επιτροπή Καταστατικού την εμπνεύστηκε από το HDP το οποίο τη θέσπισε στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το αρνητικό φαινόμενο της υποεκπροσώπησης των γυναικών στα όργανα του κόμματος. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ισχυρή πράξη καταπολέμησης του σεξισμού, την οποία υιοθετεί με ειδική διάταξη πλέον στο Καταστατικό της και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παιδεία-Εργασία-Δικαιώματα

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο συνεδριακός διάλογος κορυφώθηκε, αφού κατά τη διάρκεια του διημέρου υπήρξαν περισσότερες από 150 τοποθετήσεις. Οι περισσότερες επικεντρώθηκαν στον απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος που, όπως, προέκυψε και από την συζήτηση είχε αναμφίβολα θετικό πρόσημο. Πολλοί εκ των συνέδρων στάθηκαν στη συνεχή παρουσία που είχε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ανά την Ελλάδα, στα σχολεία για την υποδοχή των προσφυγόπουλων, αλλά και στους εργασιακούς χώρους. Όπως είπε και ο γραμματέας, Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος, στην τοποθέτηση του, η οργάνωση μετά το συνέδριο περνάει και επίσημα από τη φάση της ανασυγκρότησης σε αυτή της οργανωτικής ανάπτυξης, στην οποία στοχεύει να οργανώσει ακόμα περισσότερο την παρέμβαση της στους κοινωνικούς χώρους που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν οι νέοι άνθρωποι και να μαζικοποιηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει την Πέμπτη ο Αντώνης Γεωργαντάς, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου, κατά την έναρξη των εργασιών, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αριθμεί πάνω από 75 οργανώσεις ανά την Ελλάδα, ενώ μόλις ενάμιση χρόνο πριν αριθμούσε 20. Είχε σταθεί, ακόμη, στην αποδοχή των κειμένων Θέσεων και Καταστατικού από τη βάση της οργάνωσης, καθώς οι μεν θέσεις ψηφίστηκαν από το 99% των μελών που συμμετείχαν στο προσυνεδριακό διάλογο το, δε, σχέδιο Καταστατικού από το 95% αντίστοιχα. Τόνισε ακόμα και την υψηλή συμμετοχή των μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες, αποκαλύπτοντας πως το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 75% του συνόλου των μελών.
Πέρα από τον απολογισμό, πολλές τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στην επόμενη μέρα και το σχεδιασμό που θα καταφέρει να κάνει πράξη τη στοχοθεσία. Συνομολογήθηκε η ανάγκη για περισσότερη εξωστρέφεια και μεθοδικότερη δουλειά, αλλά και η δέσμευση και η συνέπεια που πρέπει να διέπουν στο εξής τα μέλη απέναντι στην οργάνωση. Το σχέδιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα συγκροτήθηκε στη βάση του τρίπτυχου «Παιδεία-Εργασία-Δικαιώματα», το οποίο συμπυκνώνει τους τομείς της παρέμβασης της οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, άλλωστε, συνεδριάσεις στον χώρο έκαναν τόσο τα σχήματα του Bloco της πανελλαδικής φοιτητικής δικτύωσης, όσο και οι reworkers, το όχημα των εργασιακών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η φεμινιστική και ΛΟΑΤΚΙ ομάδα.

Χαιρετισμοί

Κατά τη διάρκεια των τετραήμερων εργασιών χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου προχώρησε και στην εξαγγελία μιας σειράς μέτρων που αφορούν στη νέα γενιά και τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως «θα μας έχετε δίπλα σας, όχι από πάνω σας. Η δική μας αντίληψη περιλαμβάνει μια οργάνωση Νεολαίας πραγματικά αυτόνομη και ακηδεμόνευτη», αλλά και ξένες αντιπροσωπείες από αριστερές οργανώσεις νεολαίας της Ευρώπης. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν και δυο πρώην γραμματείς της Νεολαίας Συνασπισμού, ο Νάσος Ηλιόπουλος Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αμφότεροι δήλωσαν χαρούμενοι και συγκινημένοι που βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια σε ένα συνέδριο νεολαίας του χώρου, ενώ αξιοποίησαν το χρόνο τους για να εκφράσουν τη στήριξη τους στην προσπάθεια της οργάνωσης να αναπτυχθεί και να παίξει ηγεμονικό ρόλο την επόμενη μέρα.

Στήριξη στον Νώντα Φλώρο

Ειδική αναφορά έγινε και στον Νώντα Φλώρο, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1,5 έτους με αναστολή, επειδή μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του αντέδρασε απέναντι στις ακροδεξιές και ρατσιστικές πολιτικές του Βαρβιτσιώτη και του Σαμαρά το Γενάρη του 2014 στο πλαίσιο ακτιβισμού κάτω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού ναυτιλίας με αφορμή τον πνιγμό των 12 μεταναστών και μεταναστριών στο Φαρμακονήσι. Τόσο η Νεολαία μέσα από ανακοίνωση, αλλά και τοποθετήσεις συνέδρων κατά τη διάρκεια των εργασιών, όσο και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής εξέφρασαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους.
Το πρώτο συνέδριο ήταν αφιερωμένο, όπως είπε και κατά την εισήγησή του ο Αντώνης Γεωργαντάς στον Ντίνο Κατωπόδη, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που έφυγε από τη ζωή χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο πριν από ένα περίπου χρόνο, που «έμαθε στους συντρόφους του πως να δίνουν τις μάχες»

Θάνος Νασόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet