roggas

Του Βασίλη Ρόγγα

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη την Τετάρτη στη Βουλή ήταν περίπου όπως αναμενόταν, σε σχέση με το επικείμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης από την κυβέρνηση. «Η συμφωνία της Μάλτας συνιστά το “Βατερλώ” μιας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη διαπραγμάτευση σαν θρίαμβο, ενώ κάποιοι μίλησαν για τέλος της λιτότητας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «οδυνηρά για όλους τους Έλληνες και περισσότερο για τους ασθενέστερους και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης», ενώ επισήμανε πως «η πολιτική της κυβέρνησης είχε κόστος 12 δισ. ευρώ για την οικονομία».
Από τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, κ. Κικίλιας είχε προοικονομήσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιπολιτεύονταν η Νέα Δημοκρατία την επικείμενη συμφωνία. Με βιντεοσκοπημένη του δήλωση επεσήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας επιχειρεί, τελικά, να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με το χειρότερο τρόπο. Ένα νέο Μνημόνιο με βαριά υπερφορολόγηση όλων των Ελλήνων και νέα περικοπή συντάξεων. Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα πέραν του κοινοβουλευτικού της βίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης. Ο κ. Τσίπρας, με την ανικανότητα και τις εμμονές του, φέρνει τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο και υπονομεύει το μέλλον των Ελλήνων για πολλά χρόνια».
Ο αδύναμος εταίρος του πρώην δικομματισμού, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, με μια αιχμηρή του ανακοίνωση καταλήγει: «η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τη χώρα και να αποκρούσει τις ακραίες απαιτήσεις των συντηρητικών της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Η Φώφη Γεννηματά τέσσερις φορές σε συναντήσεις των Σοσιαλιστών ηγετών ζήτησε να υπάρξει “ευελιξία” από τους εταίρους, όχι νέα λιτότητα και βοήθεια για το θέμα του δημόσιου χρέους. Οι δημόσιες προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα εργασιακά και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, ήταν μια ακόμη συμβολή στην προστασία των εργαζόμενων. Όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία, την ανικανότητα και τον τυχοδιωκτισμό της και οδήγησε στις χειρότερες εξελίξεις. Σ’ αυτές, στη νέα λιτότητα που φέρνουν, ας μην ψάχνουν σ’ εμάς συνενόχους. Δεν θα ψηφίσουμε τα νέα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή. Η συνέχιση της παραμονής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία, μόνο αδιέξοδα και καταστροφή μπορούν να προκαλέσει».

Επίθεση από το ΚΚΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε την Τετάρτη με αφορμή την εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας. Τόνισε λοιπόν: «και τι δεν ακούσαμε αυτές τις ημέρες; Ότι ο εργασιακός μεσαίωνας τον οποίο η κυβέρνηση εφαρμόζει κι ενισχύει πάνω από 2 χρόνια τώρα, είναι, λέει, απαιτήσεις κάποιων κύκλων που θέλουν να υπονομεύσουν το κεκτημένο της ΕΕ! Ότι το πρόβλημα είναι κάποιοι ακραίοι μόνο, που εμφανίστηκαν ξαφνικά από το πουθενά και θέλουν να μολύνουν την άσπιλη κι αμόλυντη ΕΕ. Έλεος κύριοι! Η ΕΕ είναι ακριβώς αυτή που εδώ και 30 και πάνω χρόνια, ξηλώνει βήμα το βήμα κάθε εργασιακό δικαίωμα, με ιδιαίτερη βέβαια ένταση τα τελευταία 7 χρόνια τις κρίσης, των μνημονίων. Ότι διαφυλάχθηκε σε κατακτήσεις διαφυλάχθηκε χάρη στη σύγκρουση με αυτές τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτά τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, άλλωστε, σε όλες τις χώρες κράτη- μέλη της; Τα ίδια μέτρα για τα εργασιακά δεν ψήφισε πέρυσι, με το νόμο Ελ Κομρί η γαλλική κυβέρνηση, του νότιου συμμάχου σας του κυρίου Ολάντ; Ένας νόμος που έβγαλε στο δρόμο για πολλές εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη Γαλλία. Έχετε γίνει πιο ευρωλάγνοι κι από τους πιο ευρωλάγνους».

Λεβέντης και Θεοδωράκης

Ο κ. Λεβέντης, στην ομιλία του την Τετάρτη στη Βουλή, αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση: «Πρώτα πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και μετά να ζητάμε δανεικά. Εμείς δεν κάνουμε τίποτα και λέμε, για παράδειγμα, ότι οι Γερμανοί μας στηρίζουν, άλλαξαν στάση. Καθόλου δεν άλλαξαν θέση οι Μέρκελ και Σόιμπλε, το αντίθετο. Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και εκλογών, η καγκελάριος που δεν θέλει να πληρώνουν οι πολίτες της και ταυτόχρονα δεν θέλει να διασπαστεί η ζώνη του ευρώ, κάνει επικοινωνιακή στροφή και λέει “ας στηρίξω λίγο τους Έλληνες” στα λόγια».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ανάρτησε ένα ιδιαίτερα επικριτικό σχόλιο στο Twitter: «Αν ψάχνουν δικαιολογίες, μπορούν να πουν στους συνταξιούχους ότι τους κόβουν τις συντάξεις, για να δοκιμάσουν την πίστη τους στην Αριστερά».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet