Μετά την κατ’ αρχάς, συμφωνία του Eurogroup στη Μάλτα και καθώς τα επόμενα ραντεβού αργούν ακόμη, κύριο μέλημα της κυβέρνησης εμφανίζεται να είναι όλοι οι υπουργοί να ριχτούν στη δουλειά, να παραχθεί έργο μην περιμένοντας το τέλος της αξιολόγησης. Αυτό προκύπτει από την εισήγηση του πρωθυπουργού στη σύνοδο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ειπώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο και στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη.
Βοηθούντων και των εορτών, ο οδικός χάρτης ως την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, πράγμα καθόλου ευχάριστο, μακραίνει. Όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετατίθενται για μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον 21-23 Απριλίου, δηλαδή τον Μάιο σε ένα έκτακτο Eurogroup.
Καθόλου ευχάριστο για την ελληνική πλευρά όχι μόνο διότι η εκκρεμότητα διατηρεί, ως ένα βαθμό, την αβεβαιότητα και επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, αλλά και διότι, εν τω μεταξύ, στις συζητήσεις για την τεχνική συμφωνία εμφανίζονται θέματα μεγάλης σημασίας για την κυβέρνηση. Η πληροφορία ότι οι δανειστές, για παράδειγμα, πιέζουν για  περικοπές της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ και όχι κλιμακωτά, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι μόνο μια από τις δύσκολες πτυχές.

Κρίσιμη εκκρεμότητα το χρέος

Η σπουδαιότερη, ωστόσο, εκκρεμότητα είναι οι ρυθμίσεις για το χρέος. Είναι αληθές ότι στη δήλωσή του μετά το Eurogroup ο πρόεδρος του, κ. Ντάϊσελμπλουμ, δήλωσε ότι «τώρα αρχίζει η συζήτηση για το χρέος». Το επανέλαβε προχθές και η ίδια η κ. Λαγκάρντ από τις Βρυξέλλες. Χαρακτήρισε αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας παράλληλα, ότι ο τρόπος διασφάλισης της βιωσιμότητάς του «θα πρέπει να αποφασιστεί εκ των προτέρων». Η ΝΔ, παρ’ όλα αυτά, ισχυρίστηκε, απαντώντας στην κριτική του Ε. Τσακαλώτου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν ακούει κανέναν ευρωπαίο αξιωματούχο ή του ΔΝΤ τι λέει σχετικά με το χρέος» ισχυριζότανε ανωνύμως, ότι ο υπουργός «λέει ψέματα για το χρέος» διότι «όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτε για το χρέος».
Ποιες θα είναι, όμως, οι ρυθμίσεις για το χρέος και πότε θα εφαρμοστούν; Εδώ ως γνωστόν υπάρχει η διαφωνία μεταξύ Γερμανίας-ΔΝΤ και είναι άγνωστο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Η κ. Λαγκάρντ αποσαφήνισε στις Βρυξέλλες ότι «το εύρος των παρεμβάσεων αυτών, δύναται να καθοριστεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος». Έτσι πλησιάζει την άποψη της Γερμανίας. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τεχνική» προετοιμασία για τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον έχει μπει ήδη στο χαρτί (ανάλυση του Γ. Αγγέλη στο Capital.gr) και λίγο ως πολύ είναι γνωστή σ’ όλες τις πλευρές, δηλαδή είναι γνωστά τα όρια που είναι διατεθειμένη η Γερμανία να κινηθεί.
Το επικίνδυνο, ωστόσο, είναι για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν από τα πριν οι κ. Λαγκάρντ και Σόιμπλε, στην Ουάσιγκτον, και την συμφωνία τους να την κοινοποιήσουν μετά στην ελληνική πλευρά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στη σύνοδο του ΔΝΤ θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος —πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με αυτό. Όπως όμως υπενθύμιζαν πηγές του Μαξίμου «ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές πως τα μέτρα αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος για τη διετία 2019-2020 θα τεθούν σε εφαρμογή μονάχα εφόσον πρώτα, και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2018, θα έχουν εφαρμοστεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Ριζική αλλαγή του τρόπου δουλειάς

Σημειώσαμε στην αρχή ότι επείγον στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση δραστηριοποίηση της και η παραγωγή έργου. Ιδίως πρωτοβουλίες που να ενισχύουν την ανάπτυξη. Ένα απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι χαρακτηριστική: «καμία κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ ... ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Να υπάρξουν προτεραιότητες, να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια. Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας, προστασία εργαζομένων, να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας».
Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση «έχει την πίεση της κοινωνίας λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ το οποίο πρέπει να αξιοποιηθει», για να ανακάμψει η οικονομία. Μια εξέλιξη, πρόσθεσε, «που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη». Η συμφωνία είναι «στο σύνολο της υπερασπίσιμη» σημείωσε.
Παρά το ό,τι ο χρόνος είναι μακρύς, τραχύς και δύσκολος δεν είναι κακό να τίθενται οι αισιόδοξοι στόχοι. Εξάλλου αριστερά χωρίς βολονταρισμό δεν υπάρχει. Όμως, ένας σχεδιασμός μετά τη συμφωνία έχει, σαφώς, μεγαλύτερες απαιτήσεις για να έχει θετικά αποτελέσματα. Η δουλειά της κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει ριζικά και να εντοπιστεί, με συλλογικές διαδικασίες και όχι ευκαιριακές παροτρύνσεις, που χωλαίνει. Όπως και του κόμματος εξάλλου.

Περισσότερη προσοχή και χαμηλοί τόνοι

Να ειδοθεί ξανά ο τρόπος και τα θέματα που επιλέγονται να επικοινωνηθούν στην κοινωνία. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρεί κανείς μια αγχώδη προσπάθεια να εμφανίζεται συνεχώς ο πρωθυπουργός. Άραγε ο χορός των εγκαινίων με προσωπική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα προσφέρεται, ιδίως μια περίοδο τόσο δύσκολη; Ο κίνδυνος να εκληφθεί ως αντιστάθμισμα στη δύσκολη πολιτική που ασκείται είναι ορατός. Όπως και οι τόσες συχνές εξεταστικές επιτροπές.
Η επαναπροσέγγιση των κοινωνικών στρωμάτων που πιέζονται από τη λιτότητα είναι πιο εύκολη και σταθερή, όταν γίνεται έργο το οποίο ζουν μετά οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Βεβαίως, οι δρόμοι διευκολύνουν τη ζωή τους και γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ξεμπλοκάρισε τα έργα. Βεβαίως, ο κόσμος γνωρίζει ότι η διαφθορά δεν είναι κοινωνικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής και της πρακτικής του δικομματισμού. Όμως, χρειάζεται μια προσοχή η προώθηση της κάθαρσης. Να πείθει ότι πέρα από την απόδοση πολιτικών ευθυνών σταθερή πρόθεση είναι να αλλάξουμε τους θεσμούς, έτσι που στο μέλλον να μειωθεί η πιθανότητα να υπάρξει διαφθορά.

Παύλος Κλαυδιανός

 

 

Η ΝΔ ξιφουλκεί για τα εργασιακά!

 

Είμαι απ’ αυτούς που δεν υποτιμούν την αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας της ΝΔ, σε αντίθεση με πολλούς άλλους. Γι’ αυτό την διαβάζω και την προσέχω. Όμως, το να επιτίθεται στην κυβέρνηση για εργασιακά ζητήματα είναι, πράγματι, από τ’ άγραφα! Ακόμη και που εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του και σ’ αυτό τον τομέα, πάλι εις βάρος της είναι, εφόσον το μεγάλο μακελειό έγινε επί των δικών της ημερών —όπως και του ΠΑΣΟΚ— πολύ περισσότερο που θέτει ζήτημα συλλογικών συμβάσεων.
Οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, κ. Βρούτσης και Καράογλου, απαντούν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημ. Τζανακόπουλο ότι χαρακτήρισε ως «επιτυχία την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων μετά το τέλος του προγράμματος το οποίο είναι νομοθετημένο (άρθρο 37, Ν. 4024/2011) και του οποίου η εφαρμογή απετράπη με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015». Στη συνέχεια επισυνάπτουν λίστα θέσεων-υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εκπληρώθηκαν, μη παραλείποντας να συμπεριλάβουν και μερικά ψέματα.
Απάντησε αμέσως η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπενθυμίζοντας κάτι απλό και πολύ πρόσφατο: «την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, αναδείκνυε την ανάγκη ουσιαστικής επαναφοράς του κοινωνικού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις, η αντιπολίτευση μιλούσε για ιδεοληψίες και ταυτιζόταν με τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών». «Είναι τουλάχιστον προκλητικό», συνεχίζει, «το κόμμα που διέλυσε το σύστημα των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της ανάπτυξης, να ασκεί κριτική στη σημερινή κυβέρνηση.»
Όσο για το τρικ που κάνει με την αναφορά στο Ν. 4024/2011, διευκρινίζει ότι οι αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων σ’ αυτό το νόμο βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναστολή και συνδέονται με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που διαρκώς ανανεώνεται, δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. «Η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα νομοθετήσει η παρούσα κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2018, ούτε προβλεπόταν ούτε αυτονόητη ήταν.»
Φυσικά, ακόμη και σήμερα η ΝΔ υποστηρίζει την περαιτέρω απορρύθμιση των κανόνων εργασίας ως ένα αναπτυξιακό μέτρο. Δεν το κρύβει, είναι ένα μέτρο στον πυρήνα κάθε νεοφιλελεύθερου σχεδίου, εξάλλου. Τουλάχιστον 12 νόμοι ισοπέδωσαν την εργασία στο διάστημα 2010-2014 και τους ψήφισε η ΝΔ ή τους υπηρέτησε.
Όσο για τα στοιχεία που δήθεν αναφέρει, απαντά η υπουργός με αριθμούς.
• Την περίοδο 2013-2014 η ελαστική απασχόληση στις νέες προσλήψεις εκτινάχθηκε από το 34% στο 55%. Σήμερα βρίσκεται στο 50%.
• Η ανεργία όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν στο 26%. Σήμερα βρίσκεται στο 23%.
• Όχι μόνο δεν χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας, αλλά είχαμε 170.000 επιπλέον θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες.

Π.Κ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet