kovanis

Οι παλιές πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας, που εναλλάσσονται στην εξουσία μετά το 1981, ηττήθηκαν. Ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων και ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών δεν πέρασαν στο β’ γύρο. Οι δυνάμεις αυτές, αν και ηττημένες, επιμένουν, συνασπίζονται και προσπαθούν να αποδείξουν ποιος θα φανεί χρησιμότερος στην εποχή με υπερ-πρόεδρο τον Εμμανουέλ Μακρόν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Οι δυσκολίες, βέβαια, που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν είναι πολλές. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να κλείσουν τις πληγές που ανοίχτηκαν κατά την προεκλογική περίοδο. Μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου δεν κατόρθωσαν να πάρουν μια σαφή απόφαση, μίλησαν για την καταψήφιση της Λεπέν, απέφυγαν όμως να αναφερθούν στην ψήφιση του Μακρόν. «Η πρόταση που έγινε, δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, για να μην καταγραφεί η διαφωνία», γράφει η «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς».
Μια διαφωνία που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ρήξη το κόμμα, αφού μια ομάδα στελεχών και βουλευτών που καλούν για την υπερψήφιση του Μακρόν, βλέπουν με καλό μάτι την επιδίωξή του να σχηματίσει μια όσο γίνεται πιο πλατιά κυβερνητική πλειοψηφία.

Ηθική ήττα των Σοσιαλιστών

Από την άλλη, στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εμμανουέλ Βαλς, συνωστίζονται να μπουν στα ψηφοδέλτια του Μακρόν. Παράλληλα ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Αμόν, δήλωσε μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου πως «η ήττα της αριστεράς από την άκρα δεξιά, για δεύτερη φορά μέσα σε 15 χρόνια, δεν συνιστά μόνο μια εκλογική ήττα, αλλά μια ηθική ήττα» και συνέχισε καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Μακρόν, αν και είναι πολιτικός αντίπαλος όχι όμως εχθρός της δημοκρατίας.
Με τις απόψεις του Μπενουά Αμόν φαίνεται πως διαφωνεί ο γραμματέας του κόμματος, Ζακ Καμπαντελί, και έσπευσε να δηλώσει την πλήρη στήριξη του ΣΚ και τη συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα του Μακρόν. Έτσι, οι σοσιαλιστές επιταχύνουν τις διαδικασίες για την «ολοκληρωτική στροφή τους από την κεντροαριστερά στο νεοφιλελευθερισμό», γράφει ο διευθυντής του περιοδικού «Politis». Θα πρόκειται για ένα κόμμα στο οποίο θα κυριαρχεί το πνεύμα του Μακρόν. Το σχέδιο για τη στροφή αυτή ήταν παλιό. Τώρα, μετά τη συντριπτική ήττα του Αμόν, ήρθε η κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιηθεί. Ποια μπορεί, όμως, να είναι η θέση των διαφωνούντων σ’ ένα τέτοιο κόμμα;

Η ανασύνθεση της αριστεράς

«Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα εξαρτάται από την ανασύνθεση της αριστεράς, η οποία φαίνεται ακόμα θολή. Η επιτυχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν —παρά τις άστοχες δηλώσεις του την Κυριακή το βράδυ— καθιστά την “Ανυπότακτη Γαλλία” αδιαμφισβήτητη δύναμη του νέου πολιτικού τοπίου», αναφέρει το περιοδικό «Politis». Και συνεχίζει: «αδιαμφισβήτητη, αλλά καταδικασμένη να κάνει συμμαχίες. Αυτή τη φορά το χάρισμα του ρήτορα δεν θα επαρκεί (…) και οι συμμαχίες περνούν μέσα από τη συμφωνία με τους κομμουνιστές και ενδεχομένως με τους οπαδούς τού Μπενουά Αμόν και τους Οικολόγους».
Με το ίδιο πνεύμα ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ, Πιερ Λοράν, κάλεσε τον Μελανσόν να οργανώσει «από τώρα τη νίκη για τις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν στις 11 και 18 Ιουνίου». Η ενότητα για τις οργανώσεις της αριστεράς είναι αναγκαία μετά την επιτυχία της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Μια επιτυχία που οφείλεται στην κινητοποίηση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, της «Ανυπότακτης Γαλλίας», της Enseble… Με αυτό το δυναμικό του Μετώπου της Αριστεράς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη νίκη των δυνάμεων της αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Πιερ Λοράν ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ήδη σε 212 εκλογικές περιφέρειες η αριστερά στο σύνολό της με βάση τις ψήφους στις προεδρικές που πήρε ο Μελανσόν, ο Αμόν και οι δύο υποψήφιοι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ήρθε πρώτη δύναμη. Σ’ αυτές τις περιοχές, και όχι μόνο, μπορεί να πάρει τις έδρες με βάση το εκλογικό σύστημα. Θα πρέπει όμως να δράσο��ν γρήγορα, γιατί ο χρόνος πιέζει.»

Κίνδυνοι για τη δημοκρατία

Οι δυνάμεις της αριστεράς, αν και δεν εκπροσωπούνται με τον υποψήφιο τους στο β’ γύρο, δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να επισημαίνουν τους κινδύνους από την αύξηση των δυνάμεων του Εθνικού Μετώπου και πολύ περισσότερο από ενδεχόμενη επικράτησή του.
Ο Πιερ Καλφά, συμπρόεδρος του Ιδρύματος «Κοπέρνικος», σε συνέντευξή του στην «Ουμανιτέ» επεσήμανε τον κίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα στην ιστορία, όπου η ακροδεξιά να κέρδισε με εκλογές την εξουσία και να έφυγε ομαλά απ’ αυτήν μετά από χρόνια…»
Τα συνδικάτα από την πλευρά τους εντείνουν τις κινητοποιήσεις κατά του Εθνικού Μετώπου. Η CGT με διακήρυξή της για την Πρωτομαγιά τονίζει ότι «τα αποτελέσματα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα επιβεβαιώνουν τους κινδύνους για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών». Οι κίνδυνοι αυτοί είχαν επισημανθεί το 2002, χωρίς, όμως, οι διαδοχικές κυβερνήσεις από τότε να ανταποκριθούν και να προωθήσουν «μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύη, με τα οποία θα μπορούσε να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο ρατσισμός. Αντίθετα, η καλλιέργεια του φόβου, η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν λύνουν τα προβλήματα, εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, οξύνουν το πρόβλημα της ανεργίας». Τέλος, η CGT καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους να μετατρέψουν την 1η Μαΐου σε ημέρα πάλης και αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη.

Μ. Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet