zounis

Μεγάλες αλλαγές κυοφορούνται στην περιφέρεια Πελοποννήσου όσο αφορά τη «γαλάζια παράταξη» στην οποία έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη. Μήλο της έριδος είναι μια έδρα στην Αρκαδία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ασκεί διοίκηση ο κ. Τατούλης.
Συγκεκριμένα, εδώ και πολύ καιρό ο κ. Τατούλης μέσω χρημάτων της περιφέρειας προγραμματίζει έργα στην Αρκαδία τα οποία πριν δημοσιευτούν, με τη συνεργασία δημάρχων της περιοχής ή χωρίς αυτή, τα εξαγγέλλει η κόρη του κ. Εύη Τατούλη πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό ως αποτέλεσμα ενεργειών της.

Γαλάζιος πόλεμος

Η διαδικασία αυτή έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του νυν βουλευτή κ. Κώστα Βλάση αλλά και των υπόλοιπων πολιτευτών του νομού. Φαίνεται όμως πως η σύγκρουση γενικεύεται σε όλη την Πελοπόννησο και παίρνει ευρύτερες διαστάσεις. Πριν λίγο καιρό δέκα βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη ζητώντας να ενημερωθούν γιατί καθυστερεί η κατασκευή μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο. Επιρρίπτουν την ευθύνη στον κύριο Τατούλη, ενώ ο κ. Βλάσης καταγγέλλει Τατούλη και κυβέρνηση ότι από κοινού προωθούν πρόταση που έχει τριπλάσιο κόστος από τα κόστη άλλων περιφερειών. Της ερώτησης είχε προηγηθεί δημόσια αποκήρυξη του κ. Τατούλη από την επίσημη Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου Τύπου κ. Βασίλη Κικίλια. Ο συνδυασμός των ονομάτων που υπογράφουν την ερώτηση με τη δήλωση Κικίλια [«Ο κ. Τατούλης δεν είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας»] και η στήριξη στους βουλευτές της περιοχής δηλώνουν μάλλον διαφορετική επιλογή στις επόμενες εκλογές. Ήδη έχει ακουστεί στο παρασκήνιο το όνομα του πρώην βουλευτή και υπουργού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Εντύπωση επίσης προκαλεί η κριτική που ασκείται στον κ. Τατούλη που σχεδόν ταυτίζεται με την κριτική που ασκούσε στον κ. Τατούλη προεκλογικά ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βουδούρης και μάλιστα σ’ ένα θέμα που έγινε η βασική σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Τατούλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ  και οι οργανώσεις του στην Πελοπόννησο είχαν πρωτοστατήσει κατά της επιλογής ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ και μέχρι σήμερα είναι αντίθετες στο συγκεκριμένο έργο.

Για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Πρόκριναν δε και προκρίνουν την αποκεντρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τους δήμους. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επιστροφή από την περιφέρεια στους δήμους και στους ΦΟΔΣΑ της αρμοδιότητας διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Στην Πελοπόννησο, οι συσχετισμοί στο ΦΟΔΣΑ ήταν μοιρασμένοι μεταξύ της πρότασης Τατούλη-ΤΕΡΝΑΣ και της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υπάρχει κωλυσιεργία και μπλοκάρισμα του ΠΕΣΔΑ με αλλαγή των αποφάσεων του ΦΟΔΣΑ και τη δημιουργία ενός  πινγκ – πονγκ μεταξύ ΦΟΔΣΑ και κυβέρνησης που προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο προτάσεις.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι συσχετισμοί άλλαξαν υπέρ της αποκεντρωμένης αυτοδιαχείρισης. Τα πράγματα είναι πλέον καθαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου είναι υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ο ΦΟΔΣΑ επίσης, κωλύματα δεν υπάρχουν, δικαιολογίες του παρελθόντος εκλείψαν τώρα θα φανεί ποιος είναι με ποιον. Το παράδοξο είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας να καλεί την κυβέρνηση να νομοθετήσει ξανά την επαναφορά της αρμοδιότητας στην περιφέρεια. Παράγοντες της κυβέρνησης να προσπαθούν να στηρίξουν στα «μουλωχτά» λύση κόντρα στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο πρόγραμμά του. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει. Το κόμμα να επαγρυπνεί.
Τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο αποτελούν ένα από τα βασικά προβλήματα της περιοχής. Το περιβάλλον μολύνεται επικίνδυνα από τις ανεξέλεγκτες εστίες σκουπιδιών. Η λύση πρέπει να δοθεί χθες. Πρέπει να είναι σύμφωνη με τον ΕΣΔΑ που ψήφισε η κυβέρνηση και με τις τελευταίες οδηγίες της ΕΕ. Μέσα στην κρίση που μαστίζει τη χώρα, το κόστος πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό. Το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να παραμείνει αλώβητο. Από το «γαλάζιο πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ας κρατήσουμε την δικαίωση της πολιτικής μας και απέναντι στον κ. Τατούλη αλλά και σε ότι αφορά τις προτάσεις μας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Δικαίωση πολιτικής

Οι ύβρεις κατά της κυβέρνησης, των υπουργών της και των στελεχών της στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι επιθέσεις με ΜΑΤ εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονταν κατά μιας επιλογής που τους χαράτσωνε υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων. Η αδιαφάνεια στην άσκηση πολιτικής. Το χτίσιμο προσωπικών μηχανισμών. Η «κατόπιν ενεργειών μου» άσκηση πολιτικής με τα χρήματα του λαού. Ο παλαιοκομματισμός με τους παρατρεχάμενους. Όλα τα παραπάνω πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο του παρελθόντος και στο προσκήνιο να έρθουν οι λειτουργίες των δημοκρατικών θεσμών, η συμμετοχή και ο σεβασμός του πολίτη και των δικαιωμάτων του, η διαφάνεια και ο δημοκρατικός προγραμματισμός, οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί και ο δημόσιος απολογισμός.
Σε αυτούς που ανακάλυψαν με καθυστέρηση επτά χρόνων τους «Σουλτάνους» τους «αδιαφανείς μηχανισμούς» την άσκηση «προσωπικής πολιτικής» κ.λπ. θυμίζουμε πως η υποκρισία γίνεται γρήγορα αντιληπτή. Ξεχάσατε τα σκουπίδια που έπνιγαν επί των ημερών σας την Τρίπολη. Ξεχάσατε ότι επί είκοσι χρόνια τώρα δεν καταφέρατε να προχωρήσετε ούτε βήμα πέραν των ΧΑΔΑ. Τώρα ανακαλύψατε το φως το αληθινό, αιδώς.
Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet