Πιέσεις των δανειστών και κλειστά χαρτιά για μεσοπρόθεσμα μέτρα και πλεονάσματα

 

 

Βρισκόμαστε, εκτός απροόπτου, όντως στην τελική ευθεία σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι προσπάθειες θα εντατικοποιούνταν από την Παρασκευή το μεσημέρι και, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά, στόχος είναι η συμφωνία να ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ, αν είναι δυνατόν. Και ως φαίνεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι δυνατόν, αν δεν προκύψουν προβλήματα για δευτερεύοντα ζητήματα ή δεν ανακύψουν δεύτερες σκέψεις από το ΔΝΤ ή την Γερμανία και τους ωθήσουν στην γνώριμή τους τακτική της κωλυσιεργίας.
Αυτή η εκτίμηση φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις πρώτες συναντήσεις δανειστών και ελλήνων αξιωματούχων, καθώς οι εργασίες τους κινήθηκαν στο πλαίσιο που ορίστηκε ως πολιτική συμφωνία για τα «χοντρά» θέματα στη Μάλτα, αλλά και τις τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, για παράδειγμα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάϊσελμπλουμ, τόνισε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη η συμφωνία να κλείσει εντός του Μαΐου. «Είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα» ανέφερε. «Ελπίζω ότι η Ελλάδα σύντομα θα συναντήσει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης στο δρόμο της ανάκαμψης» επισήμανε και δήλωσε «ελπίζω να είμαι σε θέση να ανακοινώσω τη συμφωνία πριν το τέλος Μαΐου. «Δεν θέλουμε λιτότητα, αλλά περισσότερη ανάπτυξη», σημείωσε και δεσμεύτηκε ότι επιπλέον δημοσιονομικά πλεονάσματα θα επενδύονται στην Ελλάδα. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να «πιέσει» την ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις για το φορολογικό έχουν αποφασισθεί να γίνουν το 2020, «εκτός αν χρειαστεί να έρθει νωρίτερα». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί. «Δεν μπορεί να χάσει (η Ελλάδα) την ώθηση του 2016», αναφέρει. Επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές, όλοι οι θεσμοί και οι εμπλεκόμενο «πρέπει να επαγρυπνούμε, να δουλεύουμε επoικοδομητικά για να την κλείσουμε γρήγορα». Αναφέρθηκε στη συμφωνία, επί της ουσίας, που βρέθηκε στην Βαλέτα «για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση», μίλησε για μέτρα από το 2019 με μηδενικό αποτέλεσμα και για τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν «αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του πλεονάσματος».

Κλειστά χαρτιά για το χρέος

Η ψηφοφορία, ωστόσο, στη Βουλή για το βαρύ νομοσχέδιο με μέτρα και αντίμετρα, τα οποία δοκιμάζουν τους δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ με τα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν, θα γίνει υπό το άγχος του επόμενου πολύ σοβαρότερου βήματος, που είναι η συζήτηση στο Eurogroup για το χρέος, οι αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πλεονάσματα. Ως αυτή τη στιγμή δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου σαφείς ενδείξεις για το περιεχόμενο του συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας.
Ο κ. Ντάϊσελμπλουμ εξέφρασε την άποψη, απλώς, ότι η δεκαετής περίοδος με 3,5% πλεόνασμα θα πρέπει να μειωθεί και ότι «η ανακούφιση του χρέους θα δώσει τη λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη διαδρομή στο μέλλον». Και ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε επίσης ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει βιώσιμο και ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μια «πιο ρεαλιστική πορεία» για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το τέλος του προγράμματος.
Όμως, ακόμα δεν είναι τίποτα δεδομένο. Ο φόβος ως προς την τελική συμφωνία, όσον αφορά το χρέος, με δεδομένο ότι η Γερμανία έχει και στο παρελθόν υπαναχωρήσει, είναι ακριβώς αυτό που οδηγεί τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνουν επανειλημμένα —το δήλωσε ρητά ο Αλέξης Τσίπρας στον Αντέννα— ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο και μόνο τότε, αν τηρηθούν οι συμφωνίες για μείωση του χρέους και έξοδο από το μνημόνιο.

Απαραίτητο θετικό παράδειγμα

Η κυβέρνηση, βέβαια, όσο κι αν δεν το κατανοούν πλήρως όλοι οι υπουργοί, πρέπει να δρα και να μην περισπάται από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Ένα θετικό παράδειγμα μάς έρχεται από το υπουργείο Εργασίας. Η αδήλωτη, μαύρη εργασία, που δεν είναι μόνο ανασφάλιστη, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστια έσοδα από το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ συγχρόνως οι «αόρατοι» εργαζόμενοι χάνουν χρόνο ασφάλισης, αλλά είναι και αμειβόμενοι με το χειρότερο δυνατό τρόπο, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ελλάδα για πολλούς λόγους. Πέρα όμως από τη δομή οικονομίας που ευνοεί αυτό το φαινόμενο και τον εκτεταμένο τουριστικό κλάδο που στηρίζεται στην εποχική απασχόληση, η οποία, επίσης, οδηγεί στη μαύρη εργασία υπάρχουν ακόμη δύο παράγοντες. Ο ένας, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων που με μια παρωχημένη φιλοεργοδοτική αντίληψη άφηναν να οργιάζει το φαινόμενο. Ο άλλος, είναι καθαρά λειτουργικός, οργανωτικός, και συμπυκνώνει την καθυστέρηση των συστημάτων ελέγχων των επιχειρήσεων. Οι ανακοινώσεις την Πέμπτη στη Βουλή από την Υπουργό Εργασίας ότι ιδρύεται —κατέθεσε συγχρόνως τη σχετική τροπολογία— Τμήμα Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας είναι ένα πρώτο σοβαρό βήμα.
Και πείθει ότι είναι σοβαρό ή μάλλον σταθερό βήμα, διότι έρχεται μετά από μία πλούσια εμπειρία του ΣΕΠΕ, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που έχει έμπρακτες επιτυχίες. Θα στηριχθεί σε τρεις άξονες και θα διανύσει έναν οδικό χάρτη 25 δράσεων ως το 2019. Ο πρώτος άξονας είναι η αξιοπιστία τω ελεγκτικών μηχανισμών, ο δεύτερος η αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και ο τρίτος η εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων στην όλη διαδικασία. «Μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιοποιώντας την εμπειρία των ελεγκτικών μηχανισμών και αναβαθμίζοντας το πληροφοριακό σύστημα, μαζί με την εμπλοκή των εργοδοτικών και κοινωνικών φορέων, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα, ενεργά, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», είναι το μήνυμα που έστειλε η Έφη Αχτσιόγλου.

Παύλος Κλαυδιανός

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
Συνεννόηση δανειστών - εγχώριων επιχειρηματιών

 

plaisio-pavlou

Θα απελευθερωθούν, λοιπόν, πλήρως τα ωράρια τις Κυριακές; Το θέμα επανήλθε για μια ακόμη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δανειστών-κυβέρνησης. Αν ξεχωρίζουμε για το εβδομαδιαίο σχόλιό μας ένα απ΄ τα μη κεντρικά ζητήματα της αξιολόγησης —αν και με αισθητή, βλαπτική επίπτωση στη δομή του εμπορίου και στη ζωή δεκάδων χιλιάδων απασχολουμένων, επαγγελματιών και μισθωτών— είναι γιατί αποκαλύπτει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την υποβολή αιτημάτων προς την τρόικα από τμήμα ελληνικών μεγάλων επιχειρήσεων και την άμεση αποδοχή τους. Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά όχι στην εν γένει απόλυτη συμφωνία του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου με όσα απαιτούν οι δανειστές, αλλά και σε μια πολύ συγκεκριμένη συνεργασία του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου μαζί τους σε βάρος των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και το θέμα ήλθε στο τραπέζι την τελευταία στιγμή, όχι από την αρχή.
Προφανώς το αίτημα βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους δανειστές, οι οποίοι ως ούλτρα νεοφιλελεύθεροι μέσω των μνημονίων επιδιώκουν και τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και την «εκκαθάριση του χώρου» των επιχειρήσεων από πάρα πολλούς μικρούς και πολλούς μεσαίους επιχειρηματίες. Όμως, δεν το προέτασσαν σε σχέση με άλλα. Γι’ αυτό και τώρα που ήλθε στο τραπέζι, ξεσήκωσε τον κόσμο όχι μόνο των μισθωτών, αλλά και των «μικρών» και «μικρών» μεγάλων επιχειρηματιών του χώρου που αντέδρασαν με πολύ εύστοχες ανακοινώσεις. «Τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια, έχουμε πλέον κουραστεί να είμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να “μπαίνει” εμβόλιμη, περίπου στο τέλος κάθε διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Πάντοτε, δε, μας μένει η ίδια εντύπωση: ότι είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν απ΄ την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σ΄ αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σ΄ άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα», υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). «Η στοχοθεσία εκείνων που εισηγούνται ένα τέτοιο μέτρο είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων», προσθέτει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως αντισυνταγματικό και τον νόμο Γιακουμάτου, που προέβλεπε ανοιχτά καταστήματα όλο το χρόνο σε δέκα περιοχές της χώρας, πιλοτικά για ένα χρόνο. Και τώρα, προφανώς, θα προσφύγουν οι οργανώσεις, αν περάσει αυτό. Ήδη οι ενώσεις των επαγγελματιών και οι υπάλληλοι το προαναγγέλλουν. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η Κυβέρνηση. Στις διαβουλεύσεις στην αρχή της εβδομάδας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ουσιαστική αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Πρέπει, όμως, να επιμείνει σταθερά έως το τέλος. Εξάλλου, σ’ αυτό το θέμα έχει όντως ένα ενεργό κύμα αντιδράσεων, κάτι καθόλου συνηθισμένο.

Π. Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet