Πότε  το αδύνατο γίνεται  δυνατό;Μια βδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε νόμιμο το Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων (ΟΜΤ), για το οποίο η Γερμανία προσέφυγε πρόσφατα στο δικό της Συνταγματικό Δικαστήριο. Ας θυμηθούμε, λίγο καιρό πριν, την εφαρμογή του Προγράμματος αγοραπωλησίας ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά (SMP), καθώς και τα διάφορα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που εκφωνήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την ΕΚΤ. Ακούγονται, ακόμα, επίσημες φωνές μου μιλούν για δημοσιονομική χαλάρωση, δηλαδή να δοθεί τέλος στη λιτότητα και για άμεση χρηματοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ. Όλα αυτά είναι πράγματα που πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσαμε καν να τα σκεφτούμε.     
Ας διαβάσουμε επίσης τα άρθρα συστημικών οικονομολόγων όπως ο W. Munchau στους Financial Times και ο B. Friedman στο New York Review of Books για το χρέος στην Ευρώπη. Αυτό που μας λένε είναι ότι οι μόνες σωστές προτάσεις που ακούγονται για τη διαχείρισή του είναι αυτές των αριστερών κομμάτων της Ελλάδας και της Ισπανίας, του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos.  
Πού οφείλεται αυτή η μεταστροφή; Μήπως άλλαξε η πολιτική ρητορική ή πρόκειται για κάποια μόδα που επηρέασε όλη την Ευρώπη; Η απάντηση είναι τίποτα από τα δύο. Η αλλαγή οφείλεται στην αντίδραση των λαών της Ευρώπης απέναντι στην αντιφατική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ, η οποία δεν εκπροσωπεί και δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα και σημαντικά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων. Αυτό προκαλεί κάθε είδους φυγόκεντρες δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένης και της ακροδεξιάς) και αναγκάζει σε κινήσεις έξω από το «γράμμα» του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.   
Το αδύνατο, λοιπόν, γίνεται δυνατό μόνο με τη συνέχεια της έντονης παρουσίας του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό σημαίνει τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού λαού, τα αιτήματα του οποίου δε θα είναι δυνατό να αγνοηθούν από τις κυρίαρχες ελίτ. Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει καταλύτης σε μια τέτοια διαδικασία. Μαζί με τα κινήματα και τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης μπορεί να γίνει το πρώτο ζωντανό παράδειγμα μιας αναγκαίας και επείγουσας αλλαγής. 
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet