Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη σε μια πορεία αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας στις ιραηλιτικές φυλακές, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν φωνές για μια νέα πρόσκληση για πολιτική ανυπακοή προς την παράνομη ισραηλιτική κατοχή. Από τις 17 Απριλίου, πάνω από 1.500 παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης και την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από το ισραηλιτικό κράτος. Στην πορεία που διεξήχθη, η σύζυγος του κρατούμενου και αρχηγού της κίνησης αυτής, Μαρβάν Μπαργούτι, μετέφερε τα λόγια του: «Αυτή η μάχη είναι μέρος του αγώνα μας ενάντια στην κατοχή και υπέρ της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας. Η απελευθέρωση των κρατούμενων θα ανοίξει το δρόμο για την ελευθερία ενός ολόκληρου έθνους. Επομένως, ο λαός και η ηγεσία θα έπρεπε να υποστηρίξουν αυτή την απεργία». Ο Μπαργούτι έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη για το ρόλο που έπαιξε κατά τη δεύτερη Ιντιφάντα.
Τουλάχιστον 6.500 παλαιστίνιοι βρίσκονται έγκλειστοι σε φυλακές στο Ισραήλ. Ανάμεσα σε αυτούς και ανήλικοι, καθώς η ισραηλινή νομοθεσία επιτρέπει την καταδίκη ανηλίκων από στρατιωτικά δικαστήρια, όπου μάλιστα οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να υπογράψουν ομολογίες στα εβραϊκά χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα. Η απεργία πείνας, της οποίας ηγείται ο Μπαργούτι, απαιτεί βασικές αλλαγές στις συνθήκες των παλαιστίνιων κρατούμενων, συμπεριλαμβανομένων της επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των συχνών επισκέψεων από συγγενείς, της πρόσβασης σε τηλέφωνο και το τέλος της πρακτικής της απομόνωσης και της τιμωρίας. Η απεργία είναι μαζική και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Παρότι στην απεργία συμμετέχουν κυρίως μέλη από το κίνημα Φατάχ του Μπαργούτι, μικρότερες ομάδες φυλακισμένων από το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, από την Χαμάς, την παλαιστινιακή Ισλαμιστική Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υποστηρίζουν τους απεργούς πείνας και τους στόχους τους. Από την άλλη πλευρά, ακροδεξιές ισραηλινές ομάδες εμφανίστηκαν έξω από τις φυλακές ψήνοντας σε ψησταριές για να ρίξουν το ηθικό των κρατουμένων και να υποστηρίξουν τις πρακτικές του ισραηλιτικού κράτους, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκείνη την ώρα εμφανίστηκαν και αρκετοί Ισραηλινοί της Δυτικής Όχθης από τις αποικιστικές ομάδες της περιοχής, που αψηφούν τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών και την διεθνή νομοθεσία.
Παράλληλα, πέντε φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν επίσης απεργία πείνας ως κίνηση αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους απεργούς. Ο Μοχάμεντ Εζελντίν, ένας από τους φοιτητές απεργούς, εξήγησε στο Αλ Τζαζίρα τους λόγους που συμμετέχει στην απεργία πείνας: «Οι πολιτικοί κρατούμενοι φυλακίζονται για πάνω από έξι μήνες χωρίς να έχουν αποδοθεί κατηγορίες ή να έχουν την ευκαιρία για μια δίκη επί ίσοις όροις». Επιπλέον, η Χαμάς υποστηρίζοντας των αγώνα των απεργών, δήλωσε σε ανακοίνωσή της: «Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε κάθε μάχη αναμέτρησης με τις φυλακές, τα όργανα της καταπίεσης και τις υπηρεσίες πληροφόρησης ως ένα συλλογικό αγώνα. Κάθε τέτοια πράξη από όπου και αν προέρχεται είναι και δική μας μάχη». Την ημέρα που ανακοινώθηκε η έναρξη της απεργίας πείνας, η επιτροπή των φυλακισμένων της Χαμάς δήλωσε ότι «χαιρετίζουμε τους απεργούς κρατούμενους που ξεκίνησαν αυτή την απεργία και επιβεβαιώνουμε ότι θα παρακολουθούμε κάθε εξέλιξη, καθώς δεν διστάζουμε να υποστηρίξουμε τους φυλακισμένους στον αγώνα τους».
Στην απέναντι πλευρά, οι ισραηλινοί ηγέτες έχουν αρνηθεί την προοπτική της συνθηκολόγησης και συγκεκριμένα ο υπουργός πολέμου, Αβίνγκντορ Λίμπερμαν, έγραψε ότι «όσον αφορά τις απεργίες πείνας [..] συμφωνώ με την προσέγγιση της Μάργκαρετ Θάτσερ», της πρωθυπουργού που προέδρευε ενώ πέθαιναν ιρλανδοί απεργοί πείνας στη δεκαετία του 1980. Πέραν αυτού, οι αρχές έχουν απαντήσει με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο, βάζοντας τους απεργούς στην απομόνωση και απαγορεύοντας το επισκεπτήριο και την επικοινωνία με δικηγόρους, ενώ κάνουν επιθέσεις στους κρατούμενους με σκυλιά.
Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet