Στις αρχές της εβδομάδας η Χαμάς, οργάνωση που διοικεί εδώ και 10 χρόνια τη Λωρίδα της Γάζας, έδωσε στη δημοσιότητα πολιτικό ντοκουμέντο με βάση το οποίο εμφανίζεται ανοιχτή σε ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως αυτό ορίζεται από τα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967.
Σε ένα κείμενο έντεκα σελίδων που προστίθεται στο καταστατικό της οργάνωσης από το 1988 αναφέρεται συγκεκριμένα ότι θεωρεί «ένα απόλυτα κυρίαρχο και πλήρως ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και εντός των ορίων της 4ης Ιουνίου 1967 με επιστροφή των προσφύγων και των εκπατρισθέντων στις εστίες τους είναι ένα σχήμα που χαίρει εθνικής ομοφωνίας». Ο Χαλέντ Μεσαάλ, ηγέτης της οργάνωσης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία» του κράτους αυτού, χωρίς, ωστόσο, να εγκαταλείπετε ο στρατηγικός στόχος για μια Παλαιστίνη «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα».
Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η του Μάη γίνεται επίσης διάκριση ανάμεσα στον πολιτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, αναφέροντας ότι είναι σε «σύγκρουση με το σιωνιστικό σχέδιο και όχι με τους Εβραίους εξαιτίας της θρησκείας τους».
Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι να μπορέσει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με δυτικές πρωτεύουσες, πολλές από τις οποίες την χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, αλλά και με παλαιστινιακές οργανώσεις στα πλαίσια επίλυσης της πολύχρονης διαμάχης με τη Φατάχ. Σημειώνεται ότι το πολιτικό ετούτο ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα δύο μέρες πριν τη συνάντηση του Αμπάς με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.


Π. Κον.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet