servetas

Του Ρένου Γεωργίου

Το «σπίτι που θα μείνουν, όταν ο Κυριάκος κάνει το κόμμα τελείως κεντρώο» ετοιμάζουν πρώην μεσαία στελέχη της Νέα Δημοκρατίας, προσθέτοντας ένα ακόμα πονοκέφαλο στον αρχηγό της. Το κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη, «Νέα Δεξιά», αρχίζει να αποτελεί πλέον σημαντικό σημείο αναφοράς και πόλο έλξης των ακροδεξιών αντιλήψεων μελών του κόμματος, τα οποία θεωρούν ότι πέρα από την προσωπική ανικανότητα και ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ηγηθεί μιας τόσο μεγάλης παράταξης, που λέει ότι διεκδικεί την κυβέρνηση, υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο το οποίο λειτουργεί ως τροχοπέδη. Είναι η προς το Κέντρο πορεία, στην οποία την οδηγεί ο αρχηγός. Θεωρούν ότι αυτό αντί να φέρει νέους ψηφοφόρους, αλλοιώνει τη σύσταση της ΝΔ και αποσυσπειρώνει τα μέλη της.

Τα πρόσωπα

Τα πρώην μέλη της Νέας Δημοκρατίας που συγκροτούν σήμερα την ηγετική ομάδα της «Νέας Δεξιάς» δεν ήταν ποτέ στην «πρώτη γραμμή», αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και κυρίως στην εφαρμογή της πολιτικής της. Σήμερα διατηρούν σχέσεις με όλες τις επιμέρους ομάδες και μπορούν να επηρεάζουν καταστάσεις.
Κατ’ αρχάς είναι ο ίδιος ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ήταν ο εξ απορρήτων του, όταν ήταν πρωθυπουργός.
Ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Δούμας, βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Μάκη Βορίδη από το 1985.
Την επαφή με το στενό πυρήνα των καραμανλικών κρατάει ο γενικός γραμματέας της «Νέας Δεξιάς», Χρήστος Χρηστίδης, βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης, επικεφαλής του «Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών», ένα «Think Tank» το οποίο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους συντηρητικούς κύκλους και στην ιστοσελίδα του οποίου είχαν δημοσιευτεί συνεντεύξεις του Άδωνη Γεωργιάδη, όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος του και του Φαήλου Κρανιδιώτη, λίγο πριν διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Δημήτρης Γερογιάννης, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της «Νέας Δεξιάς» είχε εργαστεί με τον Άδωνη Γεωργιάδη όταν αυτός ήταν υπουργός Υγείας, παρέμεινε στο υπουργείο όταν το ανέλαβε ο Μάκης Βορίδης και κατόπιν εργάστηκε με τον Γιώργο Φορτσάκη. Ήταν στο πλευρό του Άδωνη Γεωργιάδη όταν αυτός διεκδικούσε την ηγεσία της Ν.Δ. Πρόσφατα ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και προετοιμάζοντας το ταξίδι του Φαήλου Κρανιδιώτη και τις συναντήσεις του με εκπροσώπους των κομμάτων τα οποία συμμετέχουν στο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου, «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», πρόεδρος του οποίου είναι η Μαρίν Λεπέν.
Τέλος, ο Γιώργος Οικονόμου, γραμματέας Ευρωπαϊκών ζητημάτων, είναι αυτός που γράφει με το ψευδώνυμο «μικρός Οδυσσέας» στο γνωστό για «site της Αλήθειας», «antiNews».

Οι φιλοδοξίες

Οι βασικές επαφές των πρώην στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, και νυν της «Νέας Δεξιάς», είναι κυρίως οι κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και των Βορίδη, Γεωργιάδη. Αν και ξέρουν ότι στο πολωτικό κλίμα, που θα υπάρξει στις προσεχείς εκλογές, δεν θα έχουν ιδιαίτερα καλή τύχη, έχουν αποφασίσει ότι θα συμμετέχουν σ’ αυτές με δύο στόχους: Αν τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, θα αποτελούν ένα οργανωμένο πόλο που θα την πιέζει άμεσα ή έμμεσα προς τις δικές της θέσεις και αντιλήψεις. Αν τις χάσει, θα έχει κάθε λόγο να αντιπαρατεθεί ευθέως μαζί της και να την κατηγορήσει για την πολιτική, τις θέσεις και την τακτική της.
Ιδεολογικά, οι ίδιοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους «ακροδεξιούς», αλλά «πραγματικούς δεξιούς», τοποθετώντας την ηγεσία της ΝΔ στο χώρο του Κέντρου. Με τη «Χρυσή Αυγή» λέγεται ότι βρίσκονται «στα μαχαίρια» και οι ίδιοι προβάλλουν ως απόδειξη για αυτό, το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να μπει στον κεντρικό πυρήνα τους.
Από το περιβάλλον Μητσοτάκη δεν έχουν γίνει, ακόμα, κρίσεις για τις κινήσεις τους, αλλά, σύμφωνα με πηγή, στο Μοσχάτο κάθε φορά που γίνεται μία δημοσκόπηση, «για εσωτερική χρήση», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν πάντα ρωτάει πρώτα τι ποσοστό έχει η δική του δημοτικότητα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και η δεύτερη ερώτηση του είναι τι ποσοστά παίρνει η Νέα Δεξιά στο σύνολο των ψηφοφόρων.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet