xantzopoulos

Του Δήμου Κυνικού

Λέγεται συχνά ότι οι πιο αιματηροί και ανηλεείς πόλεμοι είναι οι εμφύλιοι. Πού να δείτε τους μιντιακούς! Εκεί η σκληρότητα είναι απόλυτη, γιατί πρόκειται για πόλεμο επιβίωσης, μια πάλη για εξουσία. Στην Ελλάδα ο μιντιακός πόλεμος μετρά ήδη χιλιάδες θύματα. Υπολογίζεται ότι πάνω από τρεις χιλιάδες έχασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια στα ΜΜΕ. Και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε τις χιλιάδες που υποχρεώνονται να δουλεύουν σε πολύ δυσμενείς συνθήκες στις επιχειρήσεις ΜΜΕ που λειτουργούν ακόμη. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι του ΔΟΛ που την Παρασκευή έμαθαν πως λόγω των «επίμονων και διαρκών πιέσεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών» διακόπτεται η ήδη πετσοκομμένη μισθοδοσία τους έως το τέλος Μαΐου που θα λήξει η προθεσμία υποβολής προσφορών στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα έντυπα και την υπόλοιπη περιουσία του Οργανισμού. Ποιες είναι οι «εμπλεκόμενες πλευρές» και σε τι αποσκοπούν; Ο διευθυντής του «Βήματος», από κείμενο του οποίου προέρχονται οι παραπάνω φράσεις σε εισαγωγικά, κατονομάζει μόνο μία, καλύπτοντας τεχνηέντως τις ευθύνες των υπολοίπων. Κάνει λόγο για «παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών και άλλων», που ασκούν «πίεση στον ειδικό διαχειριστή να εγκαταλείψει το έργο του», ζητώντας «κεφαλές επί πίνακι επειδή δεν τους αρέσει το ένα ή το δείνα δημοσίευμα». Το δημοσίευμα που υπονοείται είναι το πρωτοσέλιδο των «Νέων» για τον Ιβάν Σαββίδη μετά την τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ.
Χρειάζεται τρομερή αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα για να μην παρασυρθεί κανείς από αυτήν την κραυγαλέα επιχείρηση συγκάλυψης και βρεθεί στο άλλο άκρο. Να θεωρήσει δηλαδή πως ό,τι κάνει ή προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση ή τουλάχιστον σε συγκυριακή σύμπλευση συμφερόντων με κάποιους επιχειρηματίες που θεωρούν ότι έτσι θωρακίζουν το «ανοσοποιητικό τους σύστημα», είναι καλά καμωμένο.
Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να μην τρελαθούμε τελείως δεν πρέπει να θεωρήσουμε σε καμιά περίπτωση πως αυτός ο σκληρός μιντιακός πόλεμος είναι «Ο δικός μας πόλεμος» όπως τιτλοφορείται το άρθρο του διευθυντή του «Βήματος». Και σ’ αυτό το «εμείς» περιλαμβάνονται τόσο ο κόσμος της αριστεράς όσο και οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ που έχουν ξεπεράσει πια τα όρια της απόγνωσης.

Εξυπηρέτηση συμφερόντων

Δεν είναι σίγουρο ποια συμφέροντα εξυπηρετούσε το πρωτοσέλιδο των «Νέων», αλλά είναι βέβαιο πως εξυπηρετούσε συμφέροντα και όχι την ελευθεροτυπία. Για τουλάχιστον «πέντε ενδιαφερόμενους που έχουν απευθυνθεί στον ειδικό εκκαθαριστή και έχουν συζητήσει για να λάβουν μέρος στη διαδικασία της δημοπρασίας της 31ης Μαρτίου» διαβάζουμε στο πάντα καλά πληροφορημένο blog «Τυπολογίες». Αν είναι έτσι πιθανόν το πρωτοσέλιδο των «Νέων» να ήθελε να βγάλει από τη μέση έναν από αυτούς: τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» δεν αρνήθηκε ότι ενδιαφέρεται είτε για τον ΔΟΛ είτε για τον «Πήγασο». Βέβαια μια άλλη καλά πληροφορημένη πηγή (το site newmoney) ανέφερε την Πέμπτη πως η πλευρά Σαββίδη και η πλευρά Μπόμπολα παρουσίασαν στις τράπεζες τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει. Αυτή προβλέπει πως ο όμιλος Σαββίδη θα αναλάβει δάνεια περίπου 100 εκατ. ευρώ της «ΠΗΓΑΣΟΣ» και θα εισφέρει 20 εκατ. ευρώ στην εταιρία. Τα ακίνητα του ομίλου της «ΠΗΓΑΣΟΣ» θα περάσουν στην κυριότητα των τραπεζών ενώ οι τράπεζες θα διαγράψουν οφειλές περίπου 70 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια ο Σαββίδης αγοράζει τον «Πήγασο» με βάση ένα μοντέλο το οποίο είχε προτείνει και για τον ΔΟΛ αλλά είχε υπονομευθεί από στελέχη του Συγκροτήματος.
Μια τρίτη πηγή (το site Enimerosi24.gr) βλέπει πίσω από το πρωτοσέλιδο των «Νέων» άλλο κεντροδεξιό επιχειρηματία που κινείται και προς το συμφέρον της ΝΔ. Εδώ, όμως, ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη που διατυπώνεται από πολλές πλευρές: γιατί να υπάρχει ενδιαφέρον από οποιονδήποτε επιχειρηματία για το σύνολο των εκδοτικών δραστηριοτήτων του ΔΟΛ (από το 50% του τυπογραφείου, το ραδιόφωνο, τις ιστοσελίδες, τα έντυπα, τους τίτλους των περιοδικών και τη συμμετοχή στο Mega); Είναι σίγουρο πως η σημερινή εποχή δεν «σηκώνει» μια ογκώδη και με πολυσχιδείς δραστηριότητες επιχείρηση ΜΜΕ. Άρα ποιος θα ήθελε να αγοράσει όλο τον ΔΟΛ, όπως προβλέπει η προκήρυξη, αν ενδιαφέρεται μόνο για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα; Μήπως θα συνέφερε, απ’ αυτή την άποψη, να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός και να εκποιηθούν ένα ένα τα περιουσιακά στοιχεία με τη διαδικασία της πτώχευσης; Μήπως αυτό το σχέδιο εξυπηρετούσε το πρωτοσέλιδο των «Νέων»;

Βίαιη αναδιάταξη

Μόνο ο χρόνος θα δείξει ποια από αυτές τις εκδοχές ισχύει. Το σίγουρο είναι πως η τράπουλα ανακατεύεται για μια ακόμη φορά. Η πρόσκληση για συνάντηση που απηύθυνε προς το ΕΣΡ ο πρόεδρος της Βουλής πιθανόν να είναι η πρώτη φάση διεργασιών που θα οδηγήσουν στην επανάληψη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, οι οποίες είναι βέβαιο πως θα είναι περισσότερες από τέσσερις. Σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η συνεργασία του ΣΚΑΪ με το Action 24 με ενημερωτικό πρόγραμμα για τις γαλλικές εκλογές. Αν αυτό το πείραμα «περπατήσει» θα αποτελέσει την πλατφόρμα στην οποία θα χτιστεί το νέο ενημερωτικό κανάλι που σχεδιάζουν στο Φάληρο.
Το τοπίο των ΜΜΕ οδηγείται με τον ένα ή άλλο τρόπο σε μια βίαιη αναδιάταξη κατευθυνόμενη από τη διαπάλη αντιτιθέμενων επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως αποκάλυψε με απόλυτη σαφήνεια και η συνέντευξη Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ και αρκετών άλλων επιχειρήσεων το είπε καθαρά: όποιος με διευκολύνει έχει τη στήριξή μου, όποιος με πολεμά (όπως για παράδειγμα σε αυτή τη φάση ο Κυρ. Μητσοτάκης) δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωθυπουργός. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι προσφάτως ανακάλυψαν στο πρόσωπο του ομογενούς επιχειρηματία τον «Ιβάν τον Τρομερό».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet