Της Αν Σαμπουρέν*

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αντιπαρατίθεται ο υποψήφιος των χρηματοπιστωτικών κύκλων με την υποψήφια της άκρας δεξιάς. Το Εθνικό Μέτωπο επιχειρεί να ενσαρκώσει την «προστασία» των Γάλλων απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και να μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές σε δημοψήφισμα για την Ευρώπη. Η Λεπέν απευθύνεται άμεσα στους εκλογείς του Ζαν Λικ Μελανσόν κάνοντας σαφή αναφορά στο δημοψήφισμα του 2005, για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη. Ο Εμανουέλ Μακρόν πολύ κακός υποψήφιος για να την κοντράρει και προχωράει πολύ άσχημα στο δεύτερο μέρος της εκλογικής καμπάνιας του: αντί να επικαλεστεί τα δημοκρατικά αντανακλαστικά, ώστε να συσπειρώσει τους Γάλλους απέναντι στη φασιστική απειλή, λέει πως η ψήφος υπέρ του οφείλει να είναι μια ψήφος προσχώρησης στο δικό του σχέδιο. Ένα σχέδιο που έχει απορριφθεί μαζικά στη διάρκεια του κινήματος κατά του νόμου που εισήγαγε, ο οποίος αποβλέπει στο να πλήξει τους άνεργους μειώνοντας το χρόνο κάλυψής τους από το επίδομα ανεργίας.

Το δίλημμα

Χιλιάδες γάλλοι αριστεροί, από τον κόσμο της δουλειάς, αναρωτιούνται τι θα ψηφίσουν, καθώς ο Μακρόν είναι απωθητικός για τους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έκανε κάποια σχετική υπόδειξη. Η Λεπέν διαθέτει ένα απόθεμα ψήφων από τους εκλογείς του Φρανσουά Φιγιόν και διάφορους δεξιούς, και μια αδρανοποίηση μαζική στο χώρο των ψηφοφόρων της αριστεράς θα καθιστούσε αβέβαιο το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Δεν νομίζω ότι θα ήταν λάθος να παρομοιάζουμε την κατάσταση με το δίλημμα Τραμπ ή Κλίντον, που αντιμετωπίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, και θα ήταν σφάλμα να αγνοήσουμε την άνοδο σε παγκόσμια κλίμακα ενός ρεύματος αντιδραστικού και αυταρχικού, όπως της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη ή του Ερντογάν στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα. Υπάρχει ισχυρή δυναμική από την πλευρά αυτή, η οποία δεν μπορεί να ανακοπεί από μια υποψηφιότητα αδύνατη πολιτικά και ιδεολογικά, μέσα σε ένα περιβάλλον ισχυρής πολιτικής πόλωσης.
Το Γαλλικό ΚΚ κάλεσε τον κόσμο να μην ψηφίσει το Εθνικό Μέτωπο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών και να καταψηφίσει τον Μακρόν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Θεωρούμε ότι το πολύ μεγάλο ποσοστό του Ζαν Λικ Μελανσόν, που άγγιξε το 20%, μπορεί άμεσα να επιτρέψει μια σκληρή ήττα του Εθνικού Μετώπου. Οι εκλογείς του Μελανσόν είναι «οργισμένοι, όχι φασίστες» (σ.μ. λογοπαίγνιο με το faches= οργισμένοι και το fachos=φασίστες) και οφείλουν να κινητοποιηθούν, ώστε η Λεπέν να σημειώσει το μικρότερο δυνατό ποσοστό. Η Γαλλία δεν είναι ίδια με ένα Εθνικό Μέτωπο 25% ή 45%.

Η μάχη των βουλευτικών εκλογών

Το δεύτερο στάδιο θα είναι η οικοδόμηση μιας μάχιμης βουλευτικής πλειοψηφίας, βουλευτών της αριστεράς με σαφείς τις δεσμεύσεις τους. Η αριστερά, που αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μπορεί να έχει μια ενισχυμένη παρουσία στις βουλευτικές εκλογές, αν αποδειχθεί ικανή για συμμαχίες και αν αξιοποιήσει ως βάση τα 7 εκατομμύρια ψήφων που επέλεξαν Μελανσόν.
Ως κόμμα έχουμε προτείνει σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς να προσχωρήσουμε σε σχετικές συζητήσεις με αφετηρία δύο απλές ιδέες: σε 212 εκλογικές περιφέρειες η αριστερά μπορεί να έρθει πρώτη, αν δεν διασπαστεί, ενώ σε άλλες 210 ο κίνδυνος να τις κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο ένας πολύ μεγάλος, και σ’ αυτές οφείλουμε να κρατήσουμε κοινή στάση απέναντι στους υποψηφίους του. Αν καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία, που θα σέβεται όλους τους συνεργαζόμενους, με βάση μια πολιτική πλατφόρμα κοινή για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, θα μπορέσουμε να εκλέξουμε δεκάδες βουλευτές, που θα αντιστέκονται στη δεξιά (η οποία είναι ακόμα σε θέση να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές) και την άκρα δεξιά, αλλά και στον Μακρόν, που για την ώρα δεν έχει συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με άλλα λόγια, η κατάσταση είναι επικίνδυνη, αλλά έχουμε τις προϋποθέσεις για να τον αντιμετωπίσουμε. Αρκεί να δείξουμε όλοι ευρύτητα πνεύματος και να σταθούμε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις.
* Η Αν Σαμπουρέν είναι Εκπρόσωπος Τύπου του Γαλλικού ΚΚ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet