Οι «Μπανιάδες» κυβερνάνε; Με μεγάλη θλίψη, που δεν με ξάφνιασε, ακούω από γνωστούς και φίλους να τίθεται αυτό το ερώτημα. Ένα εύκολο ερώτημα για να απαντηθεί στους γνωστούς, πολύ δε δύσκολο στους φίλους. Ξετυλίγοντας το κουβάρι «ποιος κυβερνά σήμερα το προτεκτοράτο των τριών μνημονίων», πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει σήμερα να κυβερνάς. Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του διαδρομή, μια διαδρομή που ως υποστηριχτές του διαλεκτικού υλισμού πρέπει να αναλύσουμε, για να κατανοήσουμε ποιος «κυβερνά» σήμερα και αν αυτό λέγεται αριστερά.
Οι «Μπανιάδες» κατέθεσαν ένα μικρό λιθαράκι, με μεγάλο κόστος κάθε φορά, εμπνεόμενοι το Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης, ένα ορόσημο για την ανάπτυξη των επόμενων κινηματικών πρωτοβουλιών που έφεραν την «περιθωριακή αριστερά» στο προσκήνιο. Σε αυτή την πορεία κάποιοι ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο, αυτό της κεφαλαιοποίησης των κινημάτων και επέλεξαν τον Συνασπισμό, λόγω «εμπειρίας», να δημιουργήσουν βιογραφικά χρήσιμα για το μέλλον τους. Στη διαδρομή οικοδόμησης του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και η ΑΚΟΑ, για την οποία αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ ιδιαίτερα σε αυτούς που με πάθος υπεράσπισα ότι η ανασύνθεση της αριστεράς είναι σχεδόν μονόδρομος. Η ΑΚΟΑ «πριν Μπανιά» και «μετά Μπανιά» καμία αξία δεν έχει για την κοινωνία, έχει όμως αξία για όλους αυτούς που επικαλούνται την κομμουνιστική ανανέωση ως την άλλη προοπτική της αριστεράς και τις αξίες της, την ελευθερία, τη δημοκρατία, το ανθρώπινο πρόσωπο του σοσιαλισμού.
Στην τελευταία αμφιλεγόμενη συνδιάσκεψη της ΑΚΟΑ, στην ηγεσία της οποίας υπήρχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στη διάλυσή της και την ένταξή της στον προδιαγεγραμμένο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προαποφασιστεί από ένα κλειστό πυρήνα στελεχών του Συνασπισμού, είναι αυτοί που σήμερα κυβερνούν, μαζί με τους φέροντας τα βιογραφικά τους, ασκημένοι στο εκκολαπτήριο του πολιτικού συστήματος, που επιστημονικά ξεπλένει όλων των ειδών τους διατιθέμενους να το υπηρετήσουν. Υπάρχουν και οι «Μπανιάδες» που ήταν αντίθετοι στη σαλαμοποίηση που είχε σχεδιάσει ο Συνασπισμός με απόλυτο σχέδιο και τακτική, ενσωματώνοντας τους αριστερούς με βιογραφικό και τους πεπειραμένους πασόκους, μαζί με τα αριστερά στελέχη που είχαν εντρυφήσει στα κόλπα. Αυτούς του «Μπανιάδες», που δεν λιποψύχησαν, καλό είναι να μην τους προκαλούμε. Ποτέ δεν θα δεχθούν να τους τσουβαλιάζουν στο οι «Μπανιάδες» κυβερνάνε. Αυτοί που «κυβερνούν» είναι μερικά από τα παιδιά του Φλωράκη, του Κύρκου, του Κουβέλη, του ΠΑΣΟΚ, του Καμμένου και κάποιοι του Μπανιά, μετά το θάνατό του βεβαίως.

Κώστας Ντούζγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet