Αν κάτι έγινε πασιφανές από τα όσα θλιβερά συνέβησαν στο Βόλο το προηγούμενο Σάββατο πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, είναι το γεγονός ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο εξακολουθεί να πορεύεται σε επικίνδυνους και ολισθηρούς δρόμους, παρά τα όποια βήματα προόδου (δειλά είναι η αλήθεια) έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Στον αγώνα που υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι γιορτή, δοκιμάστηκαν για άλλη μία φορά η στοιχειώδης λογική, αλλά και το αίσθημα δικαίου. Και γι‘ αυτό, πέρα από κάθε αμφιβολία, υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες.
Μιλώντας, λοιπόν, για αίσθημα δικαίου, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ο έκπτωτος δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, έχει τιμωρηθεί με δια βίου αποκλεισμό από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Γράφοντας, όμως, στα παλιά του τα παπούτσια τη δικαστική απόφαση, ο άλλοτε (ή μήπως και νυν;) ισχυρός παράγοντας του ποδοσφαίρου έλυνε και έδενε σε ό,τι αφορούσε τον τελικό. Το πιο εξοργιστικό; Οι πάντες, ακόμα και τα κρατικά ΜΜΕ, του έδωσαν βήμα για να εκφράζεται.
Ο Μπέος, λοιπόν, υποδέχθηκε τον Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο του Πανθεσσαλικού, όταν ο τελευταίος αποφάσισε να επισκεφθεί το χώρο με το...ελικόπτερό του. Ο Μπέος, επίσης, πίεσε αφόρητα στο παρασκήνιο έτσι ώστε ο τελικός να διεξαχθεί στον Βόλο και έπειτα έβγαλε τους πάντες τρελούς μετά τον αγώνα, ισχυριζόμενος ότι ο τελικός ήταν γιορτή και ένας από τους καλύτερους που έχουν διεξαχθεί ποτέ. Η Εισαγγελία Θεσσαλίας του επέτρεψε να αλωνίζει, να παραβιάζει τη νομιμότητα και να καθίσταται ισότιμος συνομιλητής με τις επίσημες αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Οι διοικήσεις των δύο φιναλίστ, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, έκαναν μία επίδειξη κυνικότητας. Ξέροντας ότι αναλαμβάνουν ρίσκο δίνοντας εισιτήρια στους οργανωμένους οπαδούς τους, δεν φοβήθηκαν να το...τολμήσουν, φέρνοντας στο Βόλο ακόμα και ακραία στοιχεία, που φυσικά ο μοναδικός τους στόχος ήταν η σύγκρουση και οι πράξεις τυφλής βίας. Εκμεταλλευόμενοι τον πολύ κακό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ, οι φανατικοί δεν έχασαν τη χρυσή ευκαιρία να κάνουν τη δική τους επίδειξη δύναμης σε ζωντανή μετάδοση και χωρίς κανείς ουσιαστικά να τους ενοχλεί.
Είχαμε ακόμα και εισαγωγές ακραίων στοιχείων από γειτονικές χώρες (Σερβία, Ιταλία), τα οποία μυρίστηκαν αίμα και έσπευσαν στον Βόλο για να βάλουν ένα χεράκι (ή το μαχαίρι τους, διαλέγετε και παίρνετε) στην όλη ιστορία. Τα κατάφεραν εξαιρετικά. Για περίπου μία ώρα οπαδοί δέρνονταν στην πεζογέφυρα του Πανθεσαλλικού σταδίου χρησιμοποιώντας μαδέρια, τούβλα, «πεταλούδες» και κοινές πέτρες. Το αίμα έρεε και το νοσοκομείο του Βόλου γέμισε από δεκάδες τραυματίες, ακόμα και μαχαιρωμένους. Οι ιδιωτικοί στρατοί των ομάδων, που είναι πάντα πρόθυμοι να υπερασπιστούν μέχρι θανάτου τα συμφέροντα των αφεντικών τους, έκαναν και πάλι το «θαύμα» τους.
ΕΠΟ για κλάματαΗ Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ πάσχισε για να προκαλέσει χάος και τελικά τα κατάφερε με χαρακτηριστική άνεση. Αφού ανέχθηκε να γίνει ο τελικός σ’ ένα γήπεδο-κουφάρι της...περήφανης κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παραβίασε στα ίσια το νόμο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, μην αριθμώντας τα «μαγικά χαρτάκια» του τελικού.
Όταν το φαινόμενο αναδείχθηκε από τα ΜΜΕ (έντονα μάλιστα και με πρωτοσέλιδα) και οι πληροφορίες έφτασαν στα αυτιά του υπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, οι ιθύνοντες της ΠΔΕ εξακολουθούσαν να ισχυρίζονται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι τελικά ο νόμος θα εφαρμοζόταν. Έτσι πήραν στο λαιμό τους τον υπουργό (άρα και την κυβέρνηση), αλλά και εκτέθηκαν στο πανελλήνιο. Όσοι πήγαν στο Βόλο, διαπίστωσαν ότι κανένας νόμος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν εφαρμόστηκε. Κανείς έλεγχος δεν έγινε, τα μισά και παραπάνω εισιτήρια ήταν χωρίς αρίθμηση, πολλοί οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο χωρίς καν να διαθέτουν «μαγικό χαρτάκι», υπό την ανοχή, βέβαια, και της ΕΛΑΣ, η οποία συνελήφθη κοιμώμενη.
Η ΠΔΕ, η οποία διορίστηκε από την FIFA μετά από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για να οδηγήσει την ΕΠΟ σε κάθαρση και εκλογές, αποδείχθηκε, πολύ επιεικώς, εξαιρετικά κατώτερη της σοβαρής περίστασης.
ΕΛΑΣ, το θλιβερό σου μεγαλείοΗ Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας είχε εκφράσει εγκαίρως την ανησυχία της για το αν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του τελικού. Αυτό, όμως, σίγουρα δεν την απαλλάσσει από τις πολύ σοβαρές ευθύνες της και το σοβαρό έλλειμμα αποτελεσματικότητας που έδειξε την κρίσιμη ημέρα του μεγάλου αγώνα.
Ήταν σαφές ότι το σημείο-κλειδί του γηπέδου ήταν η περίφημη πεζογέφυρα. Εκεί δεν βρέθηκε ούτε ένας αστυνομικός, γεγονός που επέτρεψε στους φανατικούς να δέρνονται με την άνεσή τους και την ησυχία τους για πολλή ώρα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση. Είναι απορίας άξιον πώς δυνάμεις που άλλες φορές (σε διαδηλώσεις και εύκολους στόχους) βγάζουν απόθεμα...ενέργειας και ζήλου, στο Πανθεσαλλικό παρακολουθούσαν αμέτοχες τις εξελίξεις. Για τα θλιβερά επεισόδια του προηγούμενου Σαββάτου δεν έγινε ούτε μία σύλληψη, έστω για τα μάτια του κόσμου. Ανικανότητα!
Κυβερνητικές ευθύνεςΟ Γιώργος Βασιλειάδης εμπιστεύτηκε υπέρ του δέοντος την ΠΔΕ και στο τέλος το πλήρωσε. Αντιλήφθηκε μάλλον αργά ότι επίκειται φιάσκο, πήρε τότε τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες, επιχειρώντας να αναβάλλει τον τελικό κατά 3-4 ημέρες, η αντίδραση, όμως, εναντίον του ήταν λυσσώδης, κυρίως από την πλευρά των ομάδων που ήθελαν να γίνει ο αγώνας, πάση-θυσία. Τα ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής, ο υπουργός διαπίστωσε ότι ήταν ο μόνος από τους εμπλεκομένους που στήριζε την ιδέα της αναβολής και γι’ αυτό τελικά υποχώρησε της αρχικής του άποψης και άναψε, με βαριά καρδιά είναι η αλήθεια, το πράσινο φως για τη διεξαγωγή.
Ευτυχώς για τον ίδιο, τουλάχιστον δεν νομιμοποίησε τα αίσχη με την παρουσία του στο Πανθεσσαλικό, προτιμώντας να μην ταξιδέψει στο Βόλο. Την προηγούμενη εβδομάδα, με συνέντευξή του στο «Contra.gr» έκανε μάλιστα την αυτοκριτική του, προαναγγέλοντας σκλήρυνση της στάσης του, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της γηπεδικής βίας. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να είχε δείξει πιο άμεσα αντανακλαστικά για να προλάβει τις εξελίξεις και να μην σύρεται πίσω από αυτές.
Νίκος Γιαννόπουλος